Fem superkända historiska personer som vi inte vet vilka de är

De flesta historiska personer känner vi till vilka de är. Men så finns det en liten grupp individer som nästan alla känner till, men vars identitet är okänd.
HISTORIENS TOPP 5

Fem okända personer.

5. Den skjutne spanska soldaten

Sommaren 1936 inleddes den fascistiska statskupp under ledning av general Franco som hade som mål att störta den demokratiskt valda spanska regeringen.

Regeringstrogen milisman vid dödsögonblicket , spanska inbördeskriget

De följande åren rasade ett brutalt krig mellan regeringssidan (senare stödd av Sovjetunionen och tusentals frivilliga) och falangisterna (stödda av Nazityskland och det fascistiska Italien).

Precis i början av kriget togs en bild som skulle bli ikonisk. Det var Robert Capa som i september 1936 tog ett fotografi på vad han menade var en spansk soldat precis i det ögonblick som han träffas av en kula från fascisterna.

Soldaten ska ha träffats i huvudet och ses falla baklänges med geväret i sin högra hand. Soldatens identitet är oklar även om vissa menar att han har identifierats som anarkisten Federico Borrell García.

Dock finns det ingen konsensus om detta. Dessutom har det senare kommit anklagelser om att hela fotografiet är arrangerat

ANNONS

4. Paret som kysstes på segerdagen 1945

När andra världskriget tog slut 1945 var glädjen i många länder total. USA som sedan Japans anfall 1941 varit indraget både i Stilla havs-kriget och i Europa firade segerdagen (V-day) den 14 augusti 1945.

Kyssen på Times Square 1945.

Eftersom det befann sig tusentals firande amerikaner på torget hann Eisenstaedt inte ta namnet på personerna han precis fotograferat och snart hade de försvunnit i mängden.

Fotografiet publicerades i tidningen Life med bildtexten “In New York's Times Square a white-clad girl clutches her purse and skirt as an uninhibited sailor plants his lips squarely on hers”.

Ett flertal personer har sedan fotografiet publicerades hävdat att de är antingen den okände marinkårssoldaten eller sjuksköterskan, men eftersom det inte går att se ansiktena på bilden har ingen med säkerhet kunnat identifiera paret.

Tidningsbild på Jack the Ripper, 1888.

3. Jack Uppskäraren

Historiens förmodligen mest mytomspunna seriemördare är Jack Uppskäraren (en. Jack the Ripper) som huserade i London i slutet av 1800-talet.

Exakt hur många kvinnor som föll offer för mördarens kniv är oklart men åtminstone fem brukar sägas med säkerhet kunna tillskrivas den okände mördaren.

Det var i stadsdelen Whitechapel i östra London som det under hösten 1888 härjade en seriemördare vars offer var prostituerade kvinnor.

Offren mördades med kniv. Mördaren skar ett djupt jack i strupen och flera av dem var också brutalt uppskurna och hade fått inälvor borttagna.

Under den pågående polisutredningen av morden skickades en rad brev till polis och tidningar. Brev som troligen var skrivna av mördaren. Ett av dessa brev (kallat Dear boss-brevet efter inledningsorden i brevet) avslutas med texten “My knife's so nice and sharp I want to get to work right away if I get a chance. Good Luck. Yours truly. Jack the Ripper.”

Trots att morden skedde på publika platser och att de var så frekventa lyckades polisen aldrig gripa Jack Uppskäraren. Och än idag är hans identitet okänd.

ANNONS

2. Mannen med järnmasken

I juli 1669 under Ludvig XIV regim (eller möjligen året därefter) fängslades en man kallad Eustache Dauger i Frankrike.

Mannen med järnmasken.

Instruktionerna till fängelset var bl.a. att fängelsehålan skulle ha flertalet dörrar efter varandra för att undvika att någon lyssnade på vad fången sa.

Det som gör fångens öde intressant är att ingen vet hans egentliga identitet.

Under den tid han satt fången (fram till sin död 1703) ska han ha tvingats bära en mask av svart sammet för att undvika identifikation Senare mytbildning kring fången har hävdad att det var en järnmask (därav såklart namnet Mannen med järnmasken).

Enligt en spridd - men av seriösa historiker vederlagd - legend var Mannen med järnmasken i själva verket bror till kung Ludvig XIV. I den sista delen av historien om De tre musketörerna förlägger författaren Alexander Dumas handlingen till slottet Château d'If där Mannen med järnmasken sitter fängslad som tvillingbror till Ludvig XIV.

Historien om Mannen med järnmasken har filmatiserats otaliga gånger, bl.a. 1998 med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

Den okände rebellen på Himmelska fridens torg

1. Mannen framför pansarvagnen på Himmelska fridens torg

På försommaren 1989 hade studenter som var trötta på det kommunistiska styret i Kina samlats till olagliga protester på Himmelska fridens torg. Protesterna pågick i flera veckor innan den kinesiska militären fick order om att skingra folk. De flesta demonstranterna flyttade sig från Himmelska fridens torg men på gatorna runtomkring påbörjades vad som inte kan beskrivas som något annat än ett blodbad där tusentals människor miste livet.

En av demonstranterna som fått mest uppmärksamhet, trots att vare sig hans namn eller hans öde är känt, är “Den okände rebellen”.

Det handlar om en kinesisk man klädd i vit skjorta och svarta byxor med en matkasse i handen.

Det mest kända fotot av mannen är taget av fotografen Jeff Widener (Associated Press). Widener satt på Beijing Hotels sjätte våningen knappt en kilometer från platsen när han tog den ikoniska bilden när "Den okände rebellen” ställer sig framför en hel kolonn av stridsvagnar.

“Den okände rebellen” ställde sig alltså helt obeväpnad framför en stridsvagn bara dagen efter att den kinesiska arméns fordon bokstavligen krossat demonstranter under sig. När stridsvagnen försöker köra runt mannen flyttade han på sig och till sist klättrar han upp på vagnen innan han fördes bort av några andra personer.

Vad som sedan hände med mannen eller vem han är/var är okänt.

 

Text: Mattias Axelsson, gymnasielärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap

Uppdaterad: 12 mars 2020
Publicerad: 6 maj 2016

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

S

Judarna och omvärlden under Förintelsen

Den amerikanske pansargeneralen Patton var en av de mest hårdföra generalerna under andra...

S

Kolonierna - en god affär?

Att kolonierna blev en god affär för de allra flesta entreprenörer och bolag som verkade där är...

M

Granne med Hitler

"Jag såg ofta Hitler när jag gick på promenad med min barnsköterska i München. Vi bodde...

M

I nazisternas dödsläger

- Vi befann oss i en stor hall där det var varmt. Jag hade frusit i så många månader att jag knappt...

S

Upplysningens idéer spreds i Paris salonger

Få epoker i historien har en sådan strålglans som upplysningstiden under 1700-talet. Överallt (...

S

Christine de Pizan - den första feministen

Christine de Pizan fick en bättre utbildning än de flesta flickor på 1300-talet. När hennes make...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Frankrikes historia

Fördjupa dig i Frankrikes historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Spaniens historia

Här hittar du material som behandlar Spaniens historia i små och stora perspektiv. Få en helhetsbild eller fördjupa dig...

Kinas historia

Fördjupa dig i Kinas historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Relaterade taggar

Spanska inbördeskriget

Det spanska inbördeskriget var en väpnad konflikt i Spanien 1936-1939 mellan den demokratiskt valda...