Fasteregler
De år när ramadan infaller under den varmaste delen av året kan det bli jobbigt för muslimerna i varma länder att inte få dricka eller äta under dagen. Folk som är sjuka, barn som inte kommit in i puberteten och gravida brukar inte fasta. Om någon bryter fastan medvetet ska hon eller han fasta extra vid ett annat tillfälle eller betala en summa pengar till fattiga. Om fastan missas av misstag så bryts inte fastan men man måste givetvis avbryta sitt intag så fort man kommer på att man fastar. Det är till och med så att om man skulle bli mätt och komma på först efteråt att det är ramadan, så har man fortfarande inte brutit mot fastan.
Även personer som är på resande fot slipper fasta. Men de kommer inte undan. De måste senare göra en särskild fasta (Qada) för de förlorade dagarna, när deras undantagstillstånd upphört.
Vardagsliv under ramadan
Under ramadan är alla dagliga vanor förskjutna. Muslimerna börjar sina arbeten senare än vanligt, som regel först vid 10-tiden, sedan försöker man att inte arbeta så hårt.
Men när solnedgången kommer går muslimerna till ett väl dukat bord med mat. Ofta brukar man med ett kanonskott meddela befolkningen att solen har gått ner.
Under ramadan umgås folk under nätterna. Det är först efter midnatt, som man drar sig tillbaka och försöker få några timmars sömn.
Ramadan avslutas med en stor fest
Fastemånaden ramadan avslutas med en stor fest som varar i fyra dagar. Denna fest kallas för stora Bairamfesten. Det finns många traditioner förknippade med denna fest. Då ska man baka traditionella kakor, bland annat konafa av vetetrådar med sockerlösning och nötter i och fatira som är tunna pannkakor.
Även de döda kommer man ihåg under Bairamfesten. Då far man ut till begravningsplatserna och besöker de anhöriga som dött. Det vilar inte någon begravningsstämning över sällskapen. Man betraktar istället dessa utfärder som ett folknöje.
Efter stora Bairamfesten skickar man fina blomsterkort till sina vänner med gratulationer till en lyckligt överstånden ramadan.
Varför ska man fasta under ramadan?
Motiveringarna för fastan är av olika slag, men en anledning till att man fastar är att bli mer tålmodig och känna sig närmare Allah samt känna större samhörighet med övriga muslimer. Ramadan stärker ens egen andliga identitet och den muslimska gemenskapen.
LÄS MER: Några viktiga muslimska högtider
LÄS MER: Islams grunder
LÄS MER: Islams fem pelare
PODCAST: Fastemånaden ramadan
PODCAST: Ramadan och Eid al-Fitr
Litteratur:
Niels C. Nielsen, Religions of the World, St. Martins Press, 1993
Görel Byström m.fl., Gudastyrd vardag – världsreligionerna i människors dagliga liv, Utbildningsförlaget Brevskolan, 1998
Anne Sofie Roald, Islam. Historia, tro, nytolkning, Natur & Kultur, 2005
Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare