Ramadan

Fastan är Islams fjärde pelare. Under denna månad får man varken äta, dricka, röka eller ha sexuella förbindelser från soluppgång till solnedgång.
L

Festlyktor under ramadan.

Ramadan infaller på olika datum

Fastemånaden ramadan börjar den dag man ser nymånen och den slutar officiellt efter en månad, när nästa nymåne visar sig. Ramadan var den månad Muhammed mötte ängeln Gabriel.

Eftersom muslimernas kalender följer månåret förskjuts månaden ramadan med tolv dagar varje år. Det gör att man ibland kan uppleva ramadan på vintern, ibland på sommaren.

Fasteregler

De år när ramadan infaller under den varmaste delen av året kan det bli jobbigt för muslimerna i varma länder att inte få dricka eller äta under dagen. Folk som är sjuka, barn som inte kommit in i puberteten och gravida brukar inte fasta. Om någon bryter fastan medvetet ska hon eller han fasta extra vid ett annat tillfälle eller betala en summa pengar till fattiga. Om fastan missas av misstag så bryts inte fastan men man måste givetvis avbryta sitt intag så fort man kommer på att man fastar. Det är till och med så att om man skulle bli mätt och komma på först efteråt att det är ramadan, så har man fortfarande inte brutit mot fastan.

ANNONS

ANNONS

Även personer som är på resande fot slipper fasta. Men de kommer inte undan. De måste senare göra en särskild fasta (Qada) för de förlorade dagarna, när deras undantagstillstånd upphört.

Vardagsliv under ramadan

Under ramadan är alla dagliga vanor förskjutna. Muslimerna börjar sina arbeten senare än vanligt, som regel först vid 10-tiden, sedan försöker man att inte arbeta så hårt.

Men när solnedgången kommer går muslimerna till ett väl dukat bord med mat. Ofta brukar man med ett kanonskott meddela befolkningen att solen har gått ner.

Under ramadan är det viktigt att ha koll på när solen går ner.

Under ramadan umgås folk under nätterna. Det är först efter midnatt, som man drar sig tillbaka och försöker få några timmars sömn.

Ramadan avslutas med en stor fest

Fastemånaden ramadan avslutas med en stor fest som varar i fyra dagar. Denna fest kallas för stora Bairamfesten. Det finns många traditioner förknippade med denna fest. Då ska man baka traditionella kakor, bland annat konafa av vetetrådar med sockerlösning och nötter i och fatira som är tunna pannkakor.

Även de döda kommer man ihåg under Bairamfesten. Då far man ut till begravningsplatserna och besöker de anhöriga som dött. Det vilar inte någon begravningsstämning över sällskapen. Man betraktar istället dessa utfärder som ett folknöje.

ANNONS

ANNONS

Efter stora Bairamfesten skickar man fina blomsterkort till sina vänner med gratulationer till en lyckligt överstånden ramadan.

Varför ska man fasta under ramadan?

Motiveringarna för fastan är av olika slag, men en anledning till att man fastar är att bli mer tålmodig och känna sig närmare Allah samt känna större samhörighet med övriga muslimer. Ramadan stärker ens egen andliga identitet och den muslimska gemenskapen.

LÄS MER: Några viktiga muslimska högtider

LÄS MER: Islams grunder

PODCAST: Ramadan och Eid al-Fitr

Uppgifter och frågor

 1. Vad får man inte göra under ramadan?
   
 2. Varför förskjuts ramadan?
   
 3. Hur påverkar ramadan människorna?
   
 4. Vad händer när solen går ned?
   
 5. Vad sker efter fastemånaden?
   
 6. Varför fastar man?

 

Litteratur:
Niels C. Nielsen, Religions of the World, St. Martins Press, 1993
Görel Byström m.fl., Gudastyrd vardag – världsreligionerna i människors dagliga liv, Utbildningsförlaget Brevskolan, 1998
Anne Sofie Roald, Islam. Historia, tro, nytolkning, Natur & Kultur, 2005


Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare

Senast uppdaterad: 10 september 2019
Publicerad: 25 juni 2014

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

Liknande artiklar

S

Islams skrifter: hadith, sira och sunna

I den andra delen om islams skrifter berättar professor Leif Stenberg om de två litteraturformerna...

S

Islams skrifter: Koranen - Guds ord till människan

I den första delen i artikelserien om islams heliga skrifter berättar professor Leif Stenberg om...

M

Varför får muslimer och judar inte äta gris?

Vi är vana vid att fläskkött inte självklart kan serveras till vem som helst, men varför riktades...

S

Islam som världsreligion och vardagsreligion

Det var på den Arabiska halvön, framförallt i städerna Mecka och Medina, som islam växte fram under...

ANNONS

Ämneskategorier

Islams grunder

Allmänt om islam. Här hittar du fakta om islams troslära, seder och utövande i stora drag.

Relaterade taggar

Islams fem pelare

Islam har fem pelare som bär upp dess lära. Dessa pelare har alla muslimska riktningar gemensamt....