Ansgar anländer till Birka
Det var på grund av vikingarnas framfart som den 28-årige benediktinmunken Ansgar från Amiens på sommaren 830 dök upp i Birka, utsänd av frankernas kejsare Ludvig den Fromme. De hedniska nordborna skulle pacificeras (göras fredliga).
Svearnas kung Björn var inte ointresserad, för med kristendomen skulle han kunna få kontakt med de ledande politiska och ekonomiska krafterna i Europa. Det var bra för affärerna. Enligt Ansgarskrönikan skulle svearna ha kastat lott på tinget: Skulle Ansgar få predika sin lära?
Ansgars gud vann. Det första kapellet byggdes.
Men det var inte lätt för Kristus att tränga in i Svitjod (svearnas rike). Missionen gick trögt och ganska få lät sig döpas. Ansgar arbetade troligtvis mest med trälar och krigsfångar som redan var kristna. Han lämnade Birka efter något år, men återkom 852.
Birka var Svealands första stad
De marknadsanpassade affärsmännen med känsla för tidens trender lät snabbt tillverka formar som kunde gjuta både Torshammare och kristna kors i samma form. Kristendomen och asaläran existerade alltså tidvis parallellt i Birka.
Birka på Björkö i Mälaren var Svealands första stad. Arkeologiska fynd visar att Birka var mötesplats för köpmän från många landskap och länder. Där byttes svenska pälsvaror, torkad fisk, trälar och krigsfångar mot europeiska guld-, silver- och järnföremål, smycken, vapen, glas och keramik.
Staden tros ha haft upp till 1000 invånare, vilket är fler än många av våra medeltida städer.
Runstenar berättar
Flera tusen runstenar runt om i Sverige berättar kortfattat och kärnfullt om vikingarnas bragder, men också om livet för dem som stannade hemma.
Över 20 stenar berättar om den sista kända stora vikingafärden från Svealand, Ingvar Vittfarnes ödesdigra expedition ända bort till Kaspiska havet. De flesta av expeditionens medlemmar stupade under resan.
På runstenarna kan man också se våra första kristna kors och de första bönerna, ristade i runor.
LÄS MER: Kristnandet av Norden
LÄS MER: Birka
LÄS MER: Birka - Sveriges första stad?
PODCAST: Sveriges kristnande
Litteratur:
Maja Hagerman, Spåren av kungens män - om när Sverige blev ett kristet rike i skiftet mellan vikingatid och medeltid, Rabén Prisma, 1996
Dick Harrison, Sveriges Historia 600-1350, Norstedts, 2009
Herman Lindqvist, Historien om Sverige - från islossning till kungarike, Norstedts, 1992
Folke Ström, Nordisk hedendom, Gumperts, 1961
B. Nerman, När Sverige kristnades, Skoglunds, 1945
S.U. Palme, Kristendomens genombrott i Sverige, Aldus, 1959
Rimbert, Ansgars liv - boken om Ansgar, Proprius, 1986
Åke Ohlmarks, Svenskarnas tro genom årtusendena, Norlin, 1947
FÖRFATTARE
Text: Herman Lindqvist, journalist och författare
Webbsida: http://www.hermanlindqvist.se
![Herman-Lindqvist](/sites/default/files/Herman-Lindqvist-SOR.jpg)