USA:s självständighetsförklaring skapade en ny världsordning

Den amerikanska självständighetsförklaringen utropades den 4 juli 1776. I den förklarades de 13 nordamerikanska kolonierna fristående från Storbritannien. Ingen kunde kanske ana det då, men händelsen kom att skapa ett politiskt eko över hela världen och senare ligga som grund för 1800-talets världspolitiska utveckling...
M

Ratificeringen i kongressen av den amerikanska självständighetsförklaringen, 4 juli 1776. Målning av John Trumbull  (1756–1843).

Ett explosivt dokument går till tryck

År 1776

In i det sista gjordes ändringar i texten. Det ordrika första utkastet ströks med nästan en fjärdedel. Meningar som var väl långa och sirliga kortades ner, den allra krångligaste ordföljden rätades ut. Vissa stycken som ansågs vara onödigt provocerande togs bort. Kanske var det inte riktigt nödvändigt att ha med det där stycket om att det var det brittiska imperiet som hade tvingat fram handeln med slavar? Överhuvudtaget var det nog bäst att hålla borta allt som var det minsta slaverirelaterat …

ANNONS

ANNONS

Relevanta begrepp

Koloni: En region eller bosättning som lyder under en regering i moderlandet som vanligtvis ligger i en annan världsdel.

Revolution: En snabb eller djupgående förändring, en fullständig omformning av ett lands politiska, ekonomiska och/eller sociala system.

Så omfattande var redigeringen, som gjordes i all hast, att huvudförfattaren till detta världshistoriska dokument, Thomas Jefferson, i efterhand skulle klaga bittert över hur kongressen hade ”stympat” hans ursprungliga text.

Men så till sist, den 4 juli år 1776, var skrivelsen som skulle bli känd som USA:s självständighetsförklaring färdigbehandlad. I den förklarade representanter för de 13 nordamerikanska stater som varit kolonier till det brittiska imperiet att de sa upp sin trohetsed till Storbritanniens regent. Hädanefter skulle de istället ingå i en ny nation – Amerikas förenta stater.

Kongressens 56 ledamöter hade därmed tagit ett djärvt steg. De hade valt att utmana världens starkaste militära makt, det brittiska rike som gått segrande ur de flesta större krigen de senaste 100 åren. Det var ett välde som under de kommande decennierna dessutom bara skulle fortsätta att växa, tills dess makt sträckte sig över hela jordens yta.

Nej, det var faktiskt inte mycket som talade för att de kongressledamöter som denna julidag hade samlats i Philadelphia skulle få leva länge nog för att få se sin dröm om en självständig nation bli förverkligad. Det var de flesta av dem också medvetna om.

Sammanträde i kontinentalkongressens utskott för författande av en oavhängighetsförklaring. Från vänster till höger: Benjamin Franklin, John Adams och Thomas Jefferson.

Strax efter att en budbärare skickats iväg med den färdiga texten till den tryckare som stod redo, fällde en av ledamöterna, Benjamin Harrison från Virginia, en talande kommentar till sin kollega Elbridge Gerry från Massachusetts.

”Jag har en stor fördel jämfört med dig, mr Gerry”, sa Harrison. ”När vi alla hängs för det vi nu gör så kommer jag, på grund av min längd och min kroppsmassa, att dö på bara några minuter. Men du som är så lätt i kroppen kommer först att dansa i luften i en timme eller två.”

Gerry log ett blekt leende till svar. Båda blev sedan stående, dystra, medan de lät allvaret i vad de precis hade gjort, vad de precis hade skrivit under på, sjunka in.

ANNONS

ANNONS

Amerikanska revolutionens idéer spreds över världen

Drygt 200 år senare vet vi vad som hände. Storbritannien förde kriget mot de amerikanska kolonierna på ett halvhjärtat och tveksamt sätt, särskilt till en början, då upproret var lätt att krossa. Till sist fick de se sig besegrade och nationen USA kunde uppstå.

Eftersom vi vet att detta skedde kan det verka självklart att det också var tvunget att bli på det sättet. Några av deltagarna i denna sin tids stora revolution var också övertygade om att självständighet för kolonierna faktiskt var ofrånkomligt. En av dem, Thomas Paine, förklarade att revolutionen bara var en fråga om sunt förnuft – en ö kan inte styra en hel kontinent.

USA:s självständighetsförklaring ratificerades av kontinentala kongressen den 4 juli 1776 och förklarar de 13 nordamerikanska kolonierna fristående från Storbritannien.

Men faktum är att det hela mycket väl kunde ha slutat på ett annat sätt. Koloniernas armé, ledd av George Washington, kunde definitivt ha besegrats. Det är troligt att Nordamerika ändå så småningom skulle ha tagit sig loss ur det engelska greppet, men det skulle i så fall ha skett under helt andra former, betydligt senare. Själva dynamiken i 1800-talets och det tidiga 1900-talets världspolitik skulle i så fall ha sett radikalt annorlunda ut.

Men det är förstås bara spekulationer. En sak är ändå helt säker. Den där dagen för länge sedan, då självständighetsförklaringen skickades till en tryckare vid namn John Dunlap (som genast tryckte 200 exemplar), visste ingen vad som väntade. Männen i Philadelphia kunde bara hoppas – utan att riktigt våga tro på det – att deras vilda drömmar skulle slå in: att Storbritannien skulle besegras, att USA skulle grundas och att denna nation skulle växa till världens mäktigaste samt att den självständighetsförklaring de skrivit under på skulle komma att inspirera efterföljare över hela världen under många år framöver.

För efterföljare fick den. I Frankrike, där folket bara tre år senare lånade uttryck från den amerikanska revolutionens pionjärer, för att förklara varför de med våld kastade ut en förtryckande överklass från sina ståtliga palats. I Sydamerika, i början av 1800-talet, då det spanska imperiets kolonier gjorde sig fria från sina tidigare herrar. Senare samma århundrade, i Grekland och på Balkan, då man gjorde uppror mot det Osmanska riket. Runt om i Afrika och Asien, långt in på 1900-talet, då andra av de kolonier som styrts från de europeiska huvudstäderna till sist kunde kapa banden till sina tidigare förtryckare.

ANNONS

ANNONS

Den amerikanska självständighetsförklaringen visade vägen, när den så tydligt slog fast principer som framöver skulle få härskare världen över att sova oroligt: att en regering bara får styra med folkets samtycke och att ett folk som har lidit länge under förtryck och tyranni inte bara har rätt att göra sig fritt, utan att det även är dess plikt att göra det.

LÄS MER: Amerikanska revolutionen

LÄS MER: Amerikanska frihetskriget

LÄS MER: Amerikanska frihetskriget - gnistan som tände den franska revolutionen

LÄS MER: Brittisk stämpelskatt i de amerikanska kolonierna bäddade för revolutionen

LÄS MER: Amerikanska revolutionens följder

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Vad innebar självständighetsförklaringen? Ge en enkel förklaring.
   
 2. Varför ansågs det farligt att skriva under dokumentet (självständighetsförklaringen) och delta i upproret?
   
 3. Vad hade George Washington för roll i den amerikanska revolutionen?
   
 4. Mycket talade emot att den amerikanska revolutionen skulle lyckas. Motivera.
   
 5. Nämn några världspolitiska följder av den amerikanska revolutionen (hur idéerna påverkade den politiska utvecklingen i andra länder).
   

 

VILL DU VETA MER? Läs Founding Brothers: The Revolutionary Generation av Joseph J. Ellis (2002).

 

FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

 

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 6 januari 2018

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
MLK i talarstolen

Svart kamp i sydstaterna

De svartas kamp för jämlikhet i USA, särskilt i sydstaterna, ledde under andra hälften av 1900-...

M

Atombomben över Nagasaki skulle tvinga Japan att kapitulera

Människan har skapat vapen så fruktansvärda att de kan döda allt liv på jorden. Kärnvapen är den...

M

Jeans - en framgångsrik historia

Jeansmodet överskrider kön, ålder och klass. Byxorna har en tidlös design och har numera blivit en...

M

Shermans plundringståg i sydstaterna avgjorde det amerikanska inbördeskriget

Nordstatsgeneralen W.T. Sherman inledde under senhösten 1864 ett fälttåg från Atlanta i Georgia...

M

Brittisk stämpelskatt i de amerikanska kolonierna bäddade för revolutionen

Under våren 1765 antog det brittiska parlamentet en ny skattelag - The Stamp Act (en slags...

M

President Kennedy - mordgåta med frågetecken

Alla som kommer i kontakt med USA:s kultur stöter förr eller senare på förkortningen JFK. Så kallas...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Amerikanska revolutionen

Amerikanska frihetskriget eller den amerikanska revolutionen (1776-1783), då USA blev en självständig stat.

Hi
Karta

USA:s historia

Få en helhetsbild av USA:s historia eller fördjupa dig i viktiga händelser och särdrag som utmärker vissa perioder i...

Relaterade taggar

Hi
Amerikanska trupper

Amerikanska frihetskriget

Amerikanska frihetskriget (1775-1783) kallas även för det amerikanska revolutionskriget och...

Hi
Porträtt

George Washington

George Washington (1732-1799) föddes 22 februari 1732 på Ferry farm i Virginia, inte speciellt lång...

Hi
Idé

Idéhistoria

Idéhistoria handlar om hur människor uppfattar sig själva och världen. Idéhistoria är historien om...

Hi
Declaration of Independence

Amerikanska revolutionens orsaker

Amerikanska revolutionen 1776 är en av de mest banbrytande händelserna i världshistorien och det...

Hi
Britterna kapitulerar

Amerikanska revolutionens följder

Den amerikanska revolutionen skapade den första stora republiken efter det antika Rom. Här skulle...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Kubakrisen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-01-24

Mattias, Kristoffer och Julia pratar om Kubakrisen - det närmaste världen har varit ett kärnvapenkrig, enligt många historiker.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Koreakriget

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-10-04

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om ett av de första krigen under kalla kriget - Koreakriget.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Presidentvalet i USA

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-04-20

Julia, Mattias och Kristioffer reder ut hur presidenten i USA väljs.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Vad var kalla kriget?

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-04-06

Kristoffer, Julia och Mattias tar sig an kalla kriget. Vad var det för något? När började och när slutade det? Och fanns det andra saker än väpnade konflikter som var viktiga?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

USA:s politiska system

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-03-16

USA är ett land vars politiska system skiljer sig mycket från t.ex. det svenska. Mattias, Julia och Kristoffer reder ut vad som är vad.

+ Lyssna