Sveriges nationaldag

En nationaldag är ett lands årliga högtidsdag som firas till minne av någon händelse som anses ha haft särskild betydelse för landets historia. Sverige var under lång tid kanske det enda landet i världen som saknade en officiell nationaldag. Det var inte förrän 1983 som riksdagen beslutade om att göra 6 juni till Sveriges nationaldag.
L

Det svenska nationaldagsfirandets uppkomst

Kring sekelskiftet 1900 svallade nationalromantikens vågor höga i hela Europa. Många entusiaster ville då att Sverige också skulle få en nationaldag.

När sedan första världskriget bröt ut började man på privat initiativ, i tidens nationalistiska anda, att fira 6 juni som ”Svenska flaggans dag” runt om i landet.

Firandet av ”Svenska flaggans dag” flyttade senare ut till Skansen i Stockholm. Men rang av officiell nationaldag fick den 6 juni först 1983, och från och med 2005 räknas högtiden även som helgdag och röd dag i almanackan. Samtidigt togs annandag pingst bort som helgdag.

ANNONS

ANNONS

Varför firas Sveriges nationaldag?

Vad handlar då vårt nationaldagsfirande den 6 juni om? Datumet har sin bakgrund i två var för sig mycket viktiga händelser i Sveriges historia:

  • Sveriges konstitution (grundlagar) – som emellertid uppdaterades och ändrades lite under 1974 års regeringsform – undertecknades denna dag 1809. I 1809 års regeringsform fastslogs våra medborgerliga rättigheter, bland annat religions- tryck- och yttrandefrihet. Läs kortfattat om våra fyra grundlagar >

Många svenskar flaggar

Den svenska nationalismen kring firandet av nationaldagen får kanske anses vara allmänt måttlig. Men få andra länder är å andra sidan så rikligt utrustade med flaggstänger som Sverige. Svenskar är därför duktiga på att flagga, även på andra allmänna flaggdagar som t.ex. midsommardagen.

Svenska flaggans historia

Den svenska flaggans utseende och funktion har varierat genom historien. Det var inte förrän strax efter unionsupplösningen 1905, som den svenska flaggan blev den nationalsymbol vi känner idag. Men den svenska flaggan har anor från Gustav Vasas regeringstid kring mitten av 1500-talet.

Det råder delade meningar om flaggans ursprung, men flaggmodelen tros – liksom de övriga nordiska ländernas flaggor – vara inspirerad av det danska rödvita korsbanéret, Dannebrogen.

Färgerna som ingår i den svenska flaggan är hämtade från lilla riksvapnet med sina tre gyllene kronor på blått fält. Emblemet med det lilla riksvapnet användes ofta som fälttecken för svensk trupp under 1400-talet, både till lands och till sjöss.

Den svenska flaggan användes förr i tiden först och främst av kungen och krigsmakten, särskilt flottan. Det finns bildbevis från 1620-talet att blågula korsflaggor användes på svenska örlogsskepp.

Sveriges nationalsång

Den svenska nationalsången ”Du gamla, du fria” är skriven av Richard Dybeck år 1844 och baseras på en gammal folkmelodi. Musikstycket har dock aldrig – genom politiska beslut – antagits officiellt som Sveriges nationalsång. Dess status som nationalsång vilar därför helt på traditionen. Men bruket av traditioner bottnar inte särskilt ofta i politiska beslut. ”Du gamla, du fria” kan därmed sägas vara vår folkvalda nationalsång och representerar idag Sverige vid både officiella statsbesök såväl som stora internationella idrottsevenemang.

LÄS MER: Nationaldagen

LÄS MER: Nationalism

PODCAST: Sveriges nationaldag
 

Litteratur:
Jan-Öjvind Swahn, Svenska traditioner, Ordalaget Bokförlag, 2010
Bra Böckers Lexikon 2000, Bokförlaget Bra Böcker AB, 1996
Rikskommittén Sveriges Nationaldag
 

Text: Robert de Vries (red.)

Senast uppdaterad: 27 oktober 2019
Publicerad: 31 maj 2013

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

Liknande artiklar

M

Simón Bolivár och Sydamerikas avkolonisering

Simón Bolivár ledde Sydamerika till självständighet från det spanska imperiet i början av 1800-...

S

Armén och flottan under Vasatiden

Gustav Vasa var en av de mest framgångsrika företrädarna för det västeuropeiska...

S

Varför och hur blev Sverige en stormakt?

Traditionellt brukar Sveriges stormaktstid räknas från Gustav II Adolfs trontillträde 1611 till...

M

Fastan och påsken

Fastan, passionstiden, stilla veckan och påsk är typexempel på religiösa seder i kristen tappning....

ANNONS

Ämneskategorier

Svenska högtider och traditioner förr och idag

Historia om svenska traditioner, högtider och symboler. Här berättas om våra viktigaste seder.

Sveriges historia

Här hittar du material som behandlar Sveriges historia i små och stora perspektiv. Få en helhetsbild eller fördjupa dig...

Nationalism

Vad är egentligen nationalism? Har den alltid funnits eller har den dykt upp vid någon speciell tidpunkt? I så fall när...

Nationalismens historia

Nationalism har ofta använts för stärka eller skapa en gemensam identitet i syfte att förena folk under en flagga.

Relaterade taggar

Nationaldagen

Sveriges nationaldag firas sedan 1983 den 6 juni till minne av två viktiga händelser i Sveriges...