Egen flagga, nationalsång och armé
Vatikanen har som suverän stat en egen flagga (gul och vit), nationalsång (Charles Gounods ”Marche Pontificale”) och armé (Schweizergardet), egna domstolar, eget fängelse, samt postkontor och radiostation.
Vatikanradion sänder till mer än 150 länder på 41 språk. Målsättningen är att sprida en känsla av världsomfattande gemenskap, speciellt bland dem som är isolerade på grund av avstånd eller religiösa förföljelser.
Numera sker sändningarna från Santa Maria di Galeria nära Rom. Sändningsstationen täcker en yta av 440 hektar, ungefär tio gånger Vatikanstatens storlek.
En stor arbetsplats
Vatikanstatens valuta är numera euro, och Vatikanen präglar sina egna mynt och trycker sina egna frimärken, vilket bidrar till den goda ekonomin.
Den totala arbetsstyrkan är på knappt 2400 personer. Omkring 90 procent av dem är romare som varje dag måste passera gränsen för att komma till sitt arbete.
I Vatikanstaten finns bibliotekspalatset som uppfördes 1588 av arkitekten Fontana. Den innehåller bortåt en halv miljon bokband och 45 000 handskrifter, dessutom tillkommer ett stort referensbibliotek från alla stater på jorden.
Påvens hemvist
Vatikanpalatset består av 1400 rum. På översta våningen bor påven.
Peterplatsen ligger i anslutning till världens största kristna kyrka, Peterskyrkan. Peterplatsen omges av rundade pelargångar. I tio år, 1657-1667, arbetade Bertini på detta arkitektoniska verk som består av 284 pelare ordnade i fyra rader och krönta med 164 statyer.
Det finns två stora fontäner på Peterplatsen. Dessa är verk av arkitekten Maderno. Mitt på Peterplatsen finns det en hög obelisk. Den utgjorde huvudpunkten i kejsar Caligulas cirkus, men flyttades till sin nuvarande plats på order av påven Sixtus V.
Vatikanens roll på den storpolitiska arenan är betydande. Numera upprätthåller man diplomatiska förbindelser med mer än 100 länder.
LÄS MER: Så väljs en påve
LÄS MER: Vatikanstatens historia
LÄS MER: Vatikanstatens geografi
LÄS MER: Vatikanstaten idag
LÄS MER: Lätta fakta om Peterskyrkan
Litteratur:
Franjo Terhart och Janina Schulze, Världsreligioner - ursprung, historia, utövning, tro och världsbild, Parragon Books Ltd, 2007
Bra Böckers lexikon 2000, band 24, Bra Böcker AB, 1999
Tarald Rasmussen och Einar Thomassen, Kristendomen - En historisk introduktion, Artos Norma Bokförlag, 2007
https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/vatikanstaten/
FÖRFATTARE
Text: Carsten Ryytty, författare och fd SO-lärare