Kvinnliga fångar
Den 8 april hämtade man även kvinnliga fångar från det beryktade kvinnolägret Ravensbrück norr om Berlin. De kvinnliga vakterna stod inte sina manliga SS-kollegor efter i grymhet, många fångar mördades, av de 102 norskorna dog 9.
Den 22 april tog sig en dansk konvoj med 15 danska ambulanser dit för att hämta sjuka kvinnliga fångar. Kaos uppstod vid lägret när konvojen kom, även icke-skandinaviska fångar ville förstås bort därifrån. Den svenske kaptenen beslöt sig då för att ta med även en stor mängd franska, belgiska, nederländska och polska kvinnor. Så den 23 april hämtades hundratals kvinnor, mestadels fransyskor. Sammanlagt räddades närmare 4 500 icke-skandinaver, varav en tredjedel judinnor.
Dessvärre blev vid detta tillfälle konvojen angripen av allierat flyg med 25 dödsoffer till följd. Samma hände med den sista bilkonvojen från Ravensbrück, och då fanns paradoxalt nog amerikanska och engelska kvinnor med. En som däremot mördades i själva lägret var Elisabeth, huvudpersonen i bästsäljaren Guernseys litteratur- och potatisskalsällskap, som handlar om tyskarnas ockupation av de brittiska Kanalöarna. I krigets slutskede ordnade svenskarna ett tåg bestående av 50 godsvagnar som avgick den 25 april. De sista kvinnorna räddades över till Sverige den 4 maj.
Aktionens facit och efterspel
Alla fångarna kunde inte räddas, inte heller de skandinaviska. Totalt dog 1 433 norrmän och 601 danskar i tyska fängelser och koncentrationsläger. Vad operationen betydde för de skandinaver som räddades, blev tydligt när man efter kriget kunde se vad som väntade fångarna i Sachsenhausen. 33 000 av dem skulle sättas ombord på pråmar som skulle sänkas ute på öppna havet och försvinna spårlöst.
Utöver de skandinaviska fångarna fördes omkring 1 500 svenska fruar till tyskar och deras barn till Sverige. Till dessa hör undertecknad.
Till slutet av kriget räddades sammantaget drygt 15 000 flyktingar från de krigshärjade områdena till Skandinavien. Cirka hälften var danskar och norrmän, den övriga hälften ett stort antal andra nationaliteter.
Också efter kriget, då Vita buss-aktionen alltså var avslutad, fortsatte transporterna till Sverige. Under sommaren tog den internationella hjälporganisationen UNRRA vid, som de allierade upprättat redan under kriget. Därmed steg siffran till omkring 30 000. Då rörde det sig om icke-skandinaver.
Moralisk kompromiss
Dessvärre ledde Bernadottes kompromiss med Himmler till ett ohyggligt etiskt dilemma, som blivit mycket omdebatterat. När de skandinaviska fångarna skulle inkvarteras i Neuengamme, bestämde den omedgörlige lägerchefen, att cirka 2 000 andra fångar, däribland polacker och fransmän, skulle fraktas söderut till andra så kallade förläggningar. Bara på så sätt skulle skandinaverna få plats i lägret.
Då lägerchefen inte hade fordon till förfogande, gick svenskarna med på att låta det ske med deras egna bussar. Besvikelsen bland de fångar som skulle avhysas blev stor, när de förstod att färden inte gick åt norr utan åt söder. De var i ett betydligt sämre skick än skandinaverna, och transporten åt så att säga fel håll ledde till ytterligare katastrof. Bitterheten mot svenska Röda korset var påtaglig hos dem som lyckade överleva.
Greve Bernadottes pakt med djävulen krävde sitt pris!
LÄS MER: Förintelsen
LÄS MER: Sverige och andra världskriget (artikelserie)
LÄS MER: Sveriges delaktighet i Förintelsen av judar och romer
LÄS MER: Raoul Wallenberg - offer för kalla kriget