Mordet på Abraham Lincoln

14 april 1865 sköt John Wilkes Booth USA:s president Abraham Lincoln i huvudet när han såg en teaterpjäs. Lincoln dog nästa dag. Sex dagar tidigare hade det amerikanska inbördeskriget avslutats efter fyra år. Lincoln hade spelat en avgörande roll för nordstaternas seger mot sydstaterna. Frågan om slaveriet skulle förbjudas eller inte hade splittrat USA. Till slut försökte sydstaterna bryta sig loss från USA. Nordstaternas seger satte stopp för det men i syd fick Lincoln många fiender. En av dem var Booth som ville stoppa planerna på att ge de frigivna slavarna ökade rättigheter. Booth dödades under jakten på Lincolns mördare men han lyckades nå sitt mål. De svarta förlorade snabbt de rättigheter de fått efter krigsslutet.
L

Eftersom Booth var skådespelare kände han väl till teatern Därför kunde han förbereda attentatet perfekt.

När jag en gång för alla lämnar scenen så kommer jag att vara den mest berömde mannen i Amerika.

John Wilkes Booth kort före mordet på Abraham Lincoln

År 1865
Långfredagen den 14 april 1865 kom ett glädjande besked till direktören för Fords Teater i Washington. USA:s president, Abraham Lincoln, skulle besöka teatern samma kväll tillsammans med sin hustru och några vänner.

För att hedra presidenten togs mellanväggen mellan loge sju och åtta bort och amerikanska flaggor hängdes runt omkring.

President Lincolns besök var en oväntad ära.

ANNONS

ANNONS

Slaveriet

År 1807 förbjöds importen av slavar till USA. Det innebar att priset på slavar steg kraftigt.

Omkring sex procent av invånarna i USA var slavägare. Söderns plantageägare levde som en aristokrati (en rik överklass).

De sociala och ekonomiska skillnaderna mellan folk i södern var stora, även mellan vita. De flesta vita i södern var dock småbönder.

Men också fattiga vita var ofta för slaveriet eftersom de då slapp hamna längst ner i den sociala hierarkin (skalan) i samhället.

I Washington, USA:s huvudstad, hade invånarna firat en hel vecka. Inbördeskriget mellan nord och syd var äntligen slut. Först hade nordstaterna segrat i ett stort slag vid Richmond, sydstaternas huvudstad. Därefter, den 9 april 1865, hade sydstaterna kapitulerat helt. Det amerikanska inbördeskriget (1861-1865) hade varat i fyra år och kostat 600 000 amerikaner livet. President Lincoln hade stor del i segern.

Fattig barndom för Lincoln

Abraham Lincoln hade steg för steg arbetat sig upp till USA:s högsta ämbete. Lincoln föddes 1809 i delstaten Kentucky. Längre västerut fanns det fortfarande inga delstater.

Familjen var fattig och när Abraham Lincoln var nio år dog hans mamma av hunger och köld. Lincoln måste börja arbeta. Han arbetade på färjorna på Mississippifloden, i en affär och på posten. Skolan kom i andra hand, men han läste allt han kunde.

25 år gammal blev Lincoln invald i delstaten Illinois parlament. Två år senare fick han tillstånd att arbeta som advokat.

Sprickorna växer mellan nord och syd

I mitten på 1800-talet ökade spänningarna mellan USA:s nordliga och sydliga delstater. I norr fanns de stora städerna som var centrum för industrin och den ekonomiska makten. I sydstaterna var jordbruket fortfarande allra viktigast. På väldiga bomullsplantager arbetade svarta slavar. Även mindre gårdar kunde ha en eller två slavar.

I nordstaterna hade slaveriet upphävts. Nordstaterna krävde dessutom att slaveriet inte skulle tillåtas i de nya delstater som skulle bildas västerut. Sydstatarna vägrade att gå med på detta.

Nord och syd var också oense om tullarna. I norr ville industriledarna ha tull på varor från Europa. Då skulle det gå lättare att sälja amerikanska varor. I södern ville folk köpa varor så billigt som möjligt, det spelade ingen roll varifrån de kom.

ANNONS

Lincoln blir motståndare till slaveriet

1860 valdes Abraham Lincoln till USA:s president. Han hade gjort sig känd som motståndare till slaveriet. Lincoln förklarade att slaveriet skulle förbjudas i alla nya stater i väst, däremot skulle det få vara kvar i sydstaterna. Sydstaterna fick nog. En efter en förklarade staterna i söder att de tänkte bryta sig ut ur Amerikas förenta stater och bilda en egen union.

President Lincoln besökte ofta nordstaternas soldater vid fronten under inbördeskriget. Här besöker han general McClellans högkvarter år 1862. Inbördeskriget i USA är det första krig där kameran blev en viktig del av krigspropagandan.

Lincoln tänkte inte tillåta att sydstaterna bröt sig ut. 1861 utbröt inbördeskrig mellan nord- och sydstaterna. Lincoln skärpte tonen och lovade att alla slavar i sydstaterna skulle bli fria om nordstaterna vann kriget.

Den 19 november 1863 höll Lincoln i Gettysburg ett tal som är USA:s mest berömda. Talet, The Gettysburg Address, börjar:

- För åttiosju år sedan skapade våra förfäder på denna kontinent en ny nation i frihetens namn...

Just detta, att de som grundat USA önskat att alla amerikaner skulle leva i frihet hade nordstaterna använt i krigspropagandan.

ANNONS

ANNONS

Pjäsen "Vår amerikanske kusin"

Kvällen den 14 april 1865 hade det fyra år långa kriget bara varit slut i fem dagar. Egentligen var Lincoln uttröttad, men hans fru ville gärna gå ut och roa sig så presidenten gav med sig. Pjäsen de skulle se hette Vår amerikanske kusin. Det är en komedi som utspelas på ett engelskt lantställe.

Kusinen från Amerika, mr Trenchard, har ärvt 400 000 dollar och mrs Montchessington vill gifta bort sin dotter med honom. Han blir istället förälskad i sin kusin, Mary. För att visa sin kärlek tänder han sin cigarr med testamentet och kastar bort hela sin förmögenhet.

Vid andra scenen i tredje akten rusar mrs Montchessington in, skäller ut Trenchard och alla andra amerikaner. Trenchard hör på och fäller repliken:

- Skulle vi inte ha en aning om vad som är skick och fason? Jag vet i alla fall hur man ska ta kål på dig din gamla mansslukerska!

Skott och skrattsalvor

Som vanligt vrålade publiken av skratt vid detta ställe i pjäsen. Just då öppnades dörren till president Lincolns loge. En man smög in, höjde en revolver, mot Lincolns huvud och tryckte av. Det hördes en skarp knall och Lincoln sjönk ihop i sin stol. Fortfarande hade de flesta på teatern inte förstått vad som hänt. Skrattsalvorna överröstade skottet.

- Sic semper tyrannis! (Så må det alltid gå tyrannerna) ropade mördaren och slet fram en kniv när major Rathbone, som var i Lincolns sällskap, försökte stoppa honom. Mördaren högg Rathbone i armen, klättrade upp på logens kant och hoppade ner på scenen. Vid hoppet fastnade hans ena sporre i en av flaggorna. Mördaren snubblade till och bröt ett ben i ena foten när han landade på scenen fyra meter nedanför.

Med kniven i hand banade han sig väg genom de skräckslagna skådespelarna, försvann ut ur teatern, kastade sig upp på sin häst och red bort i natten.

Lincoln andades fortfarande. Major Rathbone och några till ur publiken bar presidenten till ett pensionat tvärs över gatan. Läkarna kunde inget göra. Klockan 07.22 nästa morgon avled Lincoln utan att ha återfått medvetandet.

Under jakten på Lincolns mördare dödades Booth. Men många vägrade att tro att han var död och i årtionden efteråt fick polisen rapporter om att Booth setts än här och än där.

Skådespelaren som blev mördare

Mannen som skjutit var John Wilkes Booth, en av USA:s mest kända skådespelare och en svuren motståndare till Lincoln. Det sägs att Booth när han var 15 år lät spå sig av en romsk kvinna. Hon tittade länge i handen och sa till slut:

- Det är en dålig hand.. en mycket dålig hand. Du kommer att bli rik och berömd, men du är född under en olycklig stjärna. Jag har aldrig sett en sämre hand än din och jag önskar att jag aldrig hade sett den.

Spåkvinnan rådde Booth att bli präst eller missionär för att försöka undgå sitt öde. Istället blev han skådespelare, precis som sin far.

I över 70 år var familjen Booth USA:s mest berömda teaterfamilj. 17 år gammal debuterade John Wilkes Booth som skådespelare i Shakespeares pjäs Richard III. Booths berömda efternamn gav honom fler och fler roller. Ofta uppträdde han i staden Richmond i Virginia. Richmond blev huvudstad när sydstaterna försökte bryta sig ut ur USA.

ANNONS

ANNONS

Booth hade stora framgångar på teatern, inte minst därför att han hett stödde sydstaternas sak.

Trots kriget blev Booth i slutet av 1862 inbjuden att spela teater i Washington. Bland dem som såg honom var president Lincoln.

Men Booth hade inga höga tankar om presidenten.

- Hela hans utseende, hans vulgära skämt, hans enkla sätt att klä sig och hans grovhuggna väsen är en skamfläck för det som ska vara statens högsta ämbete, sa Booth till en vän när de såg Lincoln köra genom Washingtons gator.

I bakhåll för presidenten

Booth hade gått med i sällskapet Den Gyllene Cirkeln som arbetade för sydstaternas självständighet. I hemlighet började han smida större planer - presidenten skulle rövas bort!

I slutet av 1864 samlade Booth ihop åtta personer som skulle hjälpa honom. Kriget gick dåligt för sydstaterna. Lincoln måste rövas bort snarast, innan kriget var förlorat.

I mitten av mars 1865 var planen klar. När presidenten skulle besöka krigsveteraner skulle hans vagn stoppas med ett rep över gatan. Några av de sammansvurna skulle hoppa upp i vagnen och slå ner Lincolns följeslagare. Sedan skulle han föras till en väntande vagn och köras bort. I sista stund ändrade Lincoln sig och åkte till en parad istället. Planen måste överges.

Misstankar - men ingen lyssnar

Under tiden hade en gäst, Louis Weichmann, på det pensionat som drevs av mamman till en av de sammansvurna blivit misstänksam. Folk kom och gick på underliga tider och försökte dölja sina ansikten. Weichmann berättade alltihop för nordstatarnas underrättelsetjänst. Trots att det rådde fullt krig brydde ingen sig om hans uppgifter.

När sydstaterna kapitulerat hörde Booth på segerkvällen Lincoln säga att de svarta i sydstaten Louisiana skulle få rösträtt. Nu var det för sent för kidnappningar. Presidenten skulle dö och så många som möjligt i hans regering också!

När Booth den 14 april fick reda på att Lincoln samma kväll skulle till Fordteatern fattade han sitt beslut. Ikväll skulle det ske! Booth kände väl till Fordteatern och där skulle vara mörkt. Han visste också precis när skratten var som högst.

En bättre mordplats var svår att finna. Booth begav sig av till teatern och förstörde låset till dörren på presidentens loge så att dörren inte gick att stänga. Han borrade också ett titthål från logen intill.

Booth samlade sin grupp och delade ut order. Även vicepresidenten och utrikesministern skulle mördas.

Innan pjäsen började samlades teaterfolket på en bar mittemot teatern. Booth bjöd på drinkar och någon sa att hur bra han än var skulle han aldrig nå lika långt som sin far.

- När jag en gång för alla lämnar scenen så kommer jag att vara den mest berömde mannen i Amerika, svarade Booth.

ANNONS

ANNONS

De sammansvurna flyr

Några minuter över tio avlossade Booth så det skott som besannade hans ord. Han lyckades fly till pensionatet, men kunde inte fortsätta. Den skadade foten hade börjat värka förfärligt. Först när en läkare skött om foten kunde flykten fortsätta. Dröjsmålet visade sig vara ödesdigert. Regeringens soldater finkammade landskapet i jakten på presidentmördaren. Booth hade gömt sig på en lantgård. Hela tiden under jakten skrev han dagbok.

- Jag kommer aldrig att ångra vad jag gjorde, skriver han på ett ställe.

Några dagar senare tycks han inse att spelet är förlorat.

- Förtvivlad sitter jag här efter att ha jagats av hundar genom träsk och skogar .... Alla har vänt sig mot mig. Varför? För att jag gjort vad man hedrade Brutus för att ha gjort...

Booths död

Natten den 26 april omringade soldater den lada där Booth gömt sig tillsammans med den medsammansvurne Herold. När soldaterna ropade gav Herold upp. Soldaterna hade order att ta Booth levande, men han tänkte inte ge upp. En officer satte ladan i brand och i eldskenet kunde soldaterna se Booth komma utstapplande stödd på en käpp. Under ena armen hade han ett gevär. Ett skott smällde och Booth föll omkull. Han levde fortfarande och bars bort till boningshuset.

Än idag vet man inte om Booth blev skjuten eller försökte begå självmord. Hans revolver undersöktes aldrig och kroppen obducerades inte.

Booth hade hemska smärtor och bad soldaterna att göra slut på honom. På morgonen den 26 april 1865 dog Lincolns mördare John Wilkes Booth. Han var den ende av de sammansvurna som lyckades.

Flera medlemmar i regeringen skulle ju mördas samtidigt som Lincoln. Men attentatet mot utrikesministern misslyckades och den man som skulle döda vicepresidenten vågade inte ens försöka.

När sammansvärjningen avslöjats dömdes fyra av de inblandade till döden och avrättades efter en skandalartad rättegång. Ingen jury tilläts pröva deras skuld. Andra sammansvurna sattes i fängelse på en ö utanför Florida. En av dem dog i gula febern och de övriga benådades av Lincolns efterträdare år 1869. Ytterligare en anklagad, John Surrat, flydde till Europa och Egypten men greps och utlämnades. Men bevisen mot Surrat höll inte och målet lades ned. Surrat blev sedan bokhållare fram till sin död 1916.

Svårt för frigivna slavar

Genom mordet på Lincoln lyckades Booth hejda de svartas frigörelse. Lincolns efterträdare Andrew Johnson var inte intresserad av att kämpa för de svartas rättigheter.

- Detta är ett land för vita män, sa han. Så ska det vid Gud förbli, så länge jag är president.

Fyra miljoner slavar hade blivit fria i Södern. Men de hade inga arbeten, inga hus och inget att äta. Omgivningen var djupt fientlig. Vita tog ofta hämnd på försvarslösa svarta som krävde sina rättigheter.

De vita lantbrukarna i södern måste få in sin skörd, men hade inte längre några slavar. Lösningen blev att de frigivna svarta fick hyra hus och redskap mot att de bärgade en viss del av skörden. Men hyran för detta sattes så högt att de svarta inte hade en chans att betala tillbaka. De hamnade i livslång skuld och blev i praktiken livegna.

ANNONS

ANNONS

Regeringen i norr gav de svarta fulla medborgerliga rättigheter. De skulle få rösta precis som de vita.

Samtidigt motarbetade de vita sydstatspolitikerna de nya rättigheter som givits åt de svarta. I mitten av 1870-talet var de svartas rättigheter bara ett minne. I sydstaterna stiftades nya lokala lagar som höll de svarta nere. Hemliga sällskap, främst Ku Klux Klan, mördade svarta som protesterade och brände deras hus.

Det skulle dröja ytterligare hundra år innan kampen för de svartas rättigheter i södern på nytt togs upp med full kraft.

Efter segern i kriget var man oenig i nordstaterna om vad som skulle göras. Var södern en besegrad fiende som skulle ockuperas och straffas för sitt försök att bryta sig ut? Eller skulle sydstaterna välkomnas tillbaka till Förenta staterna och få hjälp med att bygga upp sitt samhälle?

Lincoln själv ville vara försonlig mot de besegrade sydstaterna. President Johnson ville också vara försonlig. Men efter mordet på Lincoln ville många nordstatare inte höra talas om försonlighet.

Till sydstaterna kom en strid ström av nordstatare som skulle omforma sydstaterna. Men de möttes av massivt förakt och motstånd. Inom tio år gav regeringen i Washington upp försöken att lägga sig i hur sydstaterna byggdes upp.

Abraham Lincoln anses som en av USA:s allra största presidenter, kanske den störste. I de flesta omröstningar om bäste president som hållits i USA har Lincoln röstats fram som nummer 1.

LÄS MER: Amerikanska inbördeskriget

LÄS MER: Amerikanska inbördeskriget 1861-1865

LÄS MER: Abraham Lincoln

LÄS MER: Harriet Tubman och den underjordiska järnvägen

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Nämn några av de orsaker som låg bakom konflikten mellan sydstaterna och nordstaterna.
   
 2. Gör en kort sammanställning av Abraham Lincolns politik gällande slaveriet.
   
 3. Varför ville de sammansvurna mörda Lincoln och hans närmaste medarbetare?
   
 4. Nämn några faktorer som bidrog till att John Wilkes Booth lyckades mörda Lincoln.
   
 5. Vad hände med John Wilkes Booth efter mordet?
   
 6. Vem blev Abraham Lincolns efterträdare och hur hanterade han frågan om svartas rättigheter i USA?
   
 7. Varför blev livet mycket svårt för de frigivna slavarna efter inbördeskriget, särskilt i södern?

Diskutera:

 1. Hur tror du att situationen för de frigivna slavarna i södern hade blivit om Abraham Lincoln fått fortsätta som president i ytterligare några år?

Ta reda på:

 1. Nämn några andra viktiga historiska personer som var verksamma under samma tid som Lincoln och beskriv kortfattat deras inverkan på Europas eller övriga världens historia vid den tiden.
   
   


Text: Kaj Hildingson, journalist och läromedelsförfattare

 

Senast uppdaterad: 8 november 2023
Publicerad: 9 juli 2020

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
Kipling

Rudyard Kipling och Djungelboken

Rudyard Kipling föddes 1865 i Indien och skickades som sexåring till England för att gå i skola....

M
MLK i talarstolen

Svart kamp i sydstaterna

De svartas kamp för jämlikhet i USA, särskilt i sydstaterna, ledde under andra hälften av 1900-...

L
Bröderna Lumiere

Lätta fakta om filmens tidiga historia

Det hela började faktiskt på Grand café i Paris. Lördagskvällen den 28 december 1895 visade de båda...

M
Dreyfusaffären

Dreyfusaffären - ett av historiens mest kända justitiemord

År 1894 blev den franska officeren Alfred Dreyfus oskyldigt dömd för högförräderi. Dreyfus, som var...

M

Gandhi inleder sin långa resa som frihetskämpe

Natten den 7 juni 1893 kastades den unge advokaten Mohandas Gandhi av tåget under en resa i...

M

Atombomben över Nagasaki skulle tvinga Japan att kapitulera

Människan har skapat vapen så fruktansvärda att de kan döda allt liv på jorden. Kärnvapen är den...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi
Karta

USA:s historia

Få en helhetsbild av USA:s historia eller fördjupa dig i viktiga händelser och särdrag som utmärker vissa perioder i...

Hi

Kända personer 1776-1914

Historia om några av det långa 1800-talets mest kända personer och deras levnadsöden.

Relaterade taggar

Hi
Nordstatare

Amerikanska inbördeskriget

Det amerikanska inbördeskriget utkämpades i USA mellan sydstaterna och nordstaterna 1861-1865. Den...

Hi
Nord mot syd

Inbördeskrig

Ett inbördeskrig är en inomstatlig väpnad konflikt mellan olika grupper inom ett och samma land....

Hi
Abraham Lincoln

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln (1809-1865) är en av USA:s mest kända och populära presidenter genom historien....

Hi
Historiska personer

Politiska mord

Politiska mord är inget modernt påhitt. Det äldsta mord som skildras på SO-rummet skedde för över...

Hi
slav

Slaveri

Slaveri innebär att en människa görs till en annan människas egendom. Slaveri har förekommit i hela...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Kubakrisen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-01-24

Mattias, Kristoffer och Julia pratar om Kubakrisen - det närmaste världen har varit ett kärnvapenkrig, enligt många historiker.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Nobelprisets historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-12-07

I Nobelveckan pratar Mattias, Julia och Kristoffer om Nobelprisets historia. Lyssna gärna som uppladdning inför Nobeldagen 10 december.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Koreakriget

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-10-04

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om ett av de första krigen under kalla kriget - Koreakriget.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Presidentvalet i USA

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-04-20

Julia, Mattias och Kristioffer reder ut hur presidenten i USA väljs.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Vad var kalla kriget?

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-04-06

Kristoffer, Julia och Mattias tar sig an kalla kriget. Vad var det för något? När började och när slutade det? Och fanns det andra saker än väpnade konflikter som var viktiga?

+ Lyssna