Gustav III:s sista maskerad - mordet som gjorde slut på en era

Kvällen den 16 mars 1792 var det maskerad på Kungliga Operan i Stockholm. Alla visste att kungen skulle vara där. Och det var han, trots att han blivit varnad om att det pågick en mordkomplott mot honom och att konspiratörerna tänkte skjuta honom under tillställningen. Men Gustav III var Sveriges kung, och en kung kan inte låta sig skrämmas.
M

Mordet på Gustav III ägde rum den 16 mars 1792 under en maskeradbal på operahuset i Stockholm.

Kungen hade blivit varnad

År 1792
Kungen står fullt synlig i ett öppet fönster i sin loge. Han står där trotsigt, utmanande. Vill de döda mig, säger han, är det här ett perfekt tillfälle. Låt dem bara försöka.

I mer än 15 minuter står han där, Sveriges konung Gustav III, och ser ut över teatersalen där gästerna redan strömmat till och maskeradbalen tagit sin början. Det är en tidig vårkväll i Stockholm, den 16 mars år 1792. Platsen är Kungliga Operan på Norrmalm i Stockholm, den som han själv grundade tio år tidigare.

Samma kväll har kungen fått ett brev där han varnas för att några planerar att skjuta honom under maskeraden. En av hans vänner, Hans Henric von Essen, har försökt övertala honom att hålla sig borta. Kungen har avfärdat honom med orden: Ska de få tro att jag är rädd?

ANNONS

ANNONS

Många fiender bland adeln

Vid det här laget har Gustav III styrt Sverige i 21 år och under de åren skaffat sig mängder med fiender, framförallt inom adeln. Ett krig som han inledde mot Ryssland har gjort honom impopulär, men hatet växte på allvar fram efter att han tre år tidigare förstärkt sin enväldiga makt ytterligare, genom den så kallade förenings- och säkerhetsakten. Dessutom, och kanske ännu viktigare, lät kungen då ta ifrån adeln en stor del av deras tidigare privilegier. Det har lett till att hans egen klass, landets absoluta överhet, helt enkelt har vänt sig från honom. Gustav III vet att han är illa omtyckt hos många men av allt att döma är han ändå övertygad om att han på något grundläggande sätt äger sina undersåtars kärlek, eller i varje fall deras djupa respekt. Troligen förstår han inte själv hur intensivt hatet mot honom är och hur många det är som faktiskt vill ta hans liv.

Gustav III blir skjuten

I vilket fall vänder sig kungen till sist, efter att ha lyssnat på musiken en stund och betraktat dansen nedanför sig, till von Essen: ”Nu hade varit tillfälle att skjuta! Kom, vi gå ned, maskeraden synes ju glad och trevlig!”

Anckarströms mask som han bar på maskeraden då han sköt Gustav III den 16 mars 1792. Dessutom hans kniv med den slipade hullingen, samt de filar han använde till detta. På bilden syns även Anckarströms båda pistoler, men han använde bara den ena. På bilden ser man även lite av de nubb och kulor som pistolerna var laddade med.

Arm i arm med sin vän går kungen genom logen, ut på operans scen. Han bär en mask men är lätt att känna igen, med öppen slängkappa och svärdsordens stjärna fäst på dräkten därunder.

Det dröjer inte länge innan en stor grupp män omringar honom. De är alla klädda i svarta dominodräkter och har masker för ansiktet. En av dem hälsar kungen på franska: ”Bonsoir, beau masque!” God afton, vackre mask.

Samtidigt tränger sig en annan av dem fram, bakom regentens rygg. Mannen ska visa sig heta Jacob Johan Anckarström; han är den som utsetts till att rent konkret genomföra attentatsplanerna. Vid flera tidigare tillfällen har han varit nära att slå till – bara några veckor tidigare smög han omkring i mörkret utanför Haga slott, med pistolerna redo – men omständigheterna har aldrig varit de rätta. Återigen har Anckarström varit på väg att dra sig ur konspirationen, men bestämt sig för att göra ett sista försök.

ANNONS

ANNONS

När det verkligen gäller är han så nervös att han nästan tappar sitt vapen. Men till sist lyckas han ta sig samman. Snabbt lyfter han en av sina två pistoler och håller den så tätt intill sin måltavla att den nästan nuddar kungens kropp. Skottet, en laddning bestående av en blykula och några tapetnubb, träffar Sveriges envåldshärskare strax över den vänstra höften, intill ryggraden.

Gustav III:s maskeraddräkt.

Omfattande polisutredning

Det tar 13 dagar för kung Gustav III att dö. Först tror man allmänt att kungen ska överleva, vilket innebär att den statskupp som planerats aldrig blir av och att många av konspiratörerna istället hinner gripas. Ett intensivt polisarbete inleds, under ledning av den skicklige polismästaren Liljensparre, som genast identifierar de närmast skyldiga.

Men utredningen bara fortsätter att växa. Allt fler utpekas som inblandade. Misstankar kommer till sist att riktas mot den döde kungens egen bror, hertig Karl, som ska ha varit inblandad i mordplanerna eller åminstone ha känt till dem utan att protestera. Innan de uppgifterna hinner utredas dör kungen till sist och ny regent, i väntan på att Gustavs son ska bli myndig, blir ingen mindre än just hertig Karl.

Mordkomplotten sopas under mattan

Som riksföreståndare ser han till att polisens arbete genast avbryts. Den enda av konspiratörerna som straffas på allvar blir därmed Anckarström, som piskas och slits i bitar. Resten av de anklagade får lindriga straff eller tillåts att lite diskret lämna landet.

ANNONS

ANNONS

Exakt vilka som ligger bakom mordet på den svenske regenten, teaterkungen, han vars namn i efterhand kom att förknippas med ett slags guldålder (”där låg ett skimmer över Gustavs dagar”, skulle diktaren Esaias Tegnér skriva), blir med andra ord aldrig klarlagt. Men en sak kan man konstatera – den adelsklass i vilken hatet mot kungen växte och som hade hoppats kunna använda hans död för att återta sina gamla positioner, lyckades aldrig helt få tillbaka sin förlorade makt.

Under de kommande decennierna stretar den gamla överheten emot de förändringar som är på gång, de som sveper över Europa och som Gustav III själv både försökt motverka och bejaka. Men inget hjälper; en ny tid är på väg och den går inte att hejda.

Uppgifter och frågor

  1. Kungen hade blivit varnad om att några planerade att mörda honom, men ändå ville han delta i maskeradbalen. Varför tror du Gustav III tyckte det var viktigt att ändå vara med på festen?
     
  2. Nämn några orsaker till att många bland adeln inte gillade Gustav III.
     
  3. Varför lades polisutredningen ner så snabbt?
     
  4. Vem fick skulden för att ha mördat kungen och vad hände med gärningsmannen?

 

VILL DU VETA MER? Läs Gustaf III: En biografi av Leif Landen (2004).

 

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

Uppdaterad: 7 maj 2019
Publicerad: 30 maj 2018

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

Liknande artiklar

M

Sverige förlorar Finland 1808-1809

I slutet av 1700-talet och början av 1800-talet stod Europa i brand. De franska revolutionskrigen...

L

Benjamin Franklin

Benjamin Franklin (1706-1790) var boktryckare, filosof, statsman, naturvetare och uppfinnare. Han...

L

Lätta fakta om Saint Barthélemy - Sveriges sista koloni

1878 sålde Sverige sin koloni S:t Barthélemy i Västindien till Frankrike. Innan försäljningen...

M

Harriet Tubman och den underjordiska järnvägen

Harriet Tubman föddes som slav men lyckades nå friheten genom att rymma. Hon ägnade därefter hela...

ANNONS

Ämneskategorier

Gustavianska tidens Sverige

Gustav III:s statskupp 1772 satte punkt för frihetstiden och inledde den gustavianska tiden (1772-1809) då Sverige...

Kända personer 1776-1914

Historia om några av det långa 1800-talets mest kända personer och deras levnadsöden.

ANNONS

Relaterade taggar

Gustav III

Gustav III (1746-1792) var son till Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika av Preussen. Gustav fick en...

SO-rummet tag typ

Politiska mord

Här hittar du material med anknytning till kända politiska mord genom historien.