Gustav III:s sista maskerad - mordet som gjorde slut på en era

Kvällen den 16 mars 1792 var det maskerad på Kungliga Operan i Stockholm. Alla visste att kungen skulle vara där. Och det var han, trots att han blivit varnad om att det pågick en mordkomplott mot honom och att konspiratörerna tänkte skjuta honom under tillställningen. Men Gustav III var Sveriges kung, och en kung kan inte låta sig skrämmas.
M

Mordet på Gustav III ägde rum den 16 mars 1792 under en maskeradbal på operahuset i Stockholm.

Kungen hade blivit varnad

År 1792

Kungen står fullt synlig i ett öppet fönster i sin loge. Han står där trotsigt, utmanande. Vill de döda mig, säger han, är det här ett perfekt tillfälle. Låt dem bara försöka.

I mer än 15 minuter står han där, Sveriges konung Gustav III, och ser ut över teatersalen där gästerna redan strömmat till och maskeradbalen tagit sin början. Det är en tidig vårkväll i Stockholm, den 16 mars år 1792. Platsen är Kungliga Operan på Norrmalm i Stockholm, den som han själv grundade tio år tidigare.

ANNONS

ANNONS

Samma kväll har kungen fått ett brev där han varnas för att några planerar att skjuta honom under maskeraden. En av hans vänner, Hans Henric von Essen, har försökt övertala honom att hålla sig borta. Kungen har avfärdat honom med orden: Ska de få tro att jag är rädd?

Många fiender bland adeln

Vid det här laget har Gustav III styrt Sverige i 21 år och under de åren skaffat sig mängder med fiender, framförallt inom adeln. Ett krig som han inledde mot Ryssland har gjort honom impopulär, men hatet växte på allvar fram efter att han tre år tidigare förstärkt sin enväldiga makt ytterligare, genom den så kallade förenings- och säkerhetsakten. Dessutom, och kanske ännu viktigare, lät kungen då ta ifrån adeln en stor del av deras tidigare privilegier. Det har lett till att hans egen klass, landets absoluta överhet, helt enkelt har vänt sig från honom. Gustav III vet att han är illa omtyckt hos många men av allt att döma är han ändå övertygad om att han på något grundläggande sätt äger sina undersåtars kärlek, eller i varje fall deras djupa respekt. Troligen förstår han inte själv hur intensivt hatet mot honom är och hur många det är som faktiskt vill ta hans liv.

Gustav III blir skjuten

I vilket fall vänder sig kungen till sist, efter att ha lyssnat på musiken en stund och betraktat dansen nedanför sig, till von Essen: ”Nu hade varit tillfälle att skjuta! Kom, vi gå ned, maskeraden synes ju glad och trevlig!”

Anckarströms mask som han bar på maskeraden då han sköt Gustav III den 16 mars 1792. Dessutom hans kniv med den slipade hullingen, samt de filar han använde till detta. På bilden syns även Anckarströms båda pistoler, men han använde bara den ena. På bilden ser man även lite av de nubb och kulor som pistolerna var laddade med.

Arm i arm med sin vän går kungen genom logen, ut på operans scen. Han bär en mask men är lätt att känna igen, med öppen slängkappa och svärdsordens stjärna fäst på dräkten därunder.

Det dröjer inte länge innan en stor grupp män omringar honom. De är alla klädda i svarta dominodräkter och har masker för ansiktet. En av dem hälsar kungen på franska: ”Bonsoir, beau masque!” God afton, vackre mask.

Samtidigt tränger sig en annan av dem fram, bakom regentens rygg. Mannen ska visa sig heta Jacob Johan Anckarström; han är den som utsetts till att rent konkret genomföra attentatsplanerna. Vid flera tidigare tillfällen har han varit nära att slå till – bara några veckor tidigare smög han omkring i mörkret utanför Haga slott, med pistolerna redo – men omständigheterna har aldrig varit de rätta. Återigen har Anckarström varit på väg att dra sig ur konspirationen, men bestämt sig för att göra ett sista försök.

ANNONS

ANNONS

När det verkligen gäller är han så nervös att han nästan tappar sitt vapen. Men till sist lyckas han ta sig samman. Snabbt lyfter han en av sina två pistoler och håller den så tätt intill sin måltavla att den nästan nuddar kungens kropp. Skottet, en laddning bestående av en blykula och några tapetnubb, träffar Sveriges envåldshärskare strax över den vänstra höften, intill ryggraden.

Gustav III:s maskeraddräkt.

Omfattande polisutredning

Det tar 13 dagar för kung Gustav III att dö. Först tror man allmänt att kungen ska överleva, vilket innebär att den statskupp som planerats aldrig blir av och att många av konspiratörerna istället hinner gripas. Ett intensivt polisarbete inleds, under ledning av den skicklige polismästaren Liljensparre, som genast identifierar de närmast skyldiga.

Men utredningen bara fortsätter att växa. Allt fler utpekas som inblandade. Misstankar kommer till sist att riktas mot den döde kungens egen bror, hertig Karl, som ska ha varit inblandad i mordplanerna eller åtminstone ha känt till dem utan att protestera. Innan de uppgifterna hinner utredas dör kungen till sist och ny regent, i väntan på att Gustavs son ska bli myndig, blir ingen mindre än just hertig Karl.

Mordkomplotten sopas under mattan

Som riksföreståndare ser han till att polisens arbete genast avbryts. Den enda av konspiratörerna som straffas på allvar blir därmed Anckarström, som piskas och slits i bitar. Resten av de anklagade får lindriga straff eller tillåts att lite diskret lämna landet.

Exakt vilka som ligger bakom mordet på den svenske regenten, teaterkungen, han vars namn i efterhand kom att förknippas med ett slags guldålder (”där låg ett skimmer över Gustavs dagar”, skulle diktaren Esaias Tegnér skriva), blir med andra ord aldrig klarlagt. Men en sak kan man konstatera – den adelsklass i vilken hatet mot kungen växte och som hade hoppats kunna använda hans död för att återta sina gamla positioner, lyckades aldrig helt få tillbaka sin förlorade makt.

Under de kommande decennierna stretar den gamla överheten emot de förändringar som är på gång, de som sveper över Europa och som Gustav III själv både försökt motverka och bejaka. Men inget hjälper; en ny tid är på väg och den går inte att hejda.

ANNONS

ANNONS

Operahuset

Operahuset byggdes på initiativ av Gustav III vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz utformade efter utkast från kungen en franskklassicistisk byggnad i tre våningar. Rikliga utrymmen fanns för kungens egna rum samt "barnteatern" (elevskolan). Som motsvarighet i snarlik stil på andra sidan torget ligger Arvfurstens palats (Utrikesdepartementet).

Operan revs 1891 för att ge plats åt den nuvarande med dess tunga barockstil, kallad "cigarrlådan" av sekelskiftets kritiker.

Gustav III:s teaterintresse var genuint. År 1773 grundades Kungliga teatern som i avvaktan på operahuset höll till i bollhuset vid Slottsbacken.

Även slotten, främst Drottningholm, hade teaterlokaler, ibland med kungen själv som skådespelare.

Länge dominerade operan över talteatern. Gustav III försökte själv genom utkast till pjäser stimulera svensk dramatik. Ett exempel är operan Gustaf Wasa.
 

LÄS MER: Gustavianska tidens Sverige

LÄS MER: Mordet på Gustav III

LÄS MER: Gustav III:s revolution

LÄS MER: Gustav III

ANNONS

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Kungen hade blivit varnad om att några planerade att mörda honom, men ändå ville han delta i maskeradbalen. Varför tror du Gustav III tyckte det var viktigt att ändå vara med på festen?
     
  2. Nämn några orsaker till att många bland adeln inte gillade Gustav III.
     
  3. Varför lades polisutredningen ner så snabbt?
     
  4. Vem fick skulden för att ha mördat kungen och vad hände med gärningsmannen?

Ta reda på:

  1. Nämn några andra viktiga historiska personer som var verksamma under samma tid som Gustav III och beskriv kortfattat deras inverkan på Europas eller övriga världens historia vid den tiden.

     

 

VILL DU VETA MER? Läs Gustaf III: En biografi av Leif Landen (2004).

 

FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 30 maj 2018

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

L
Bröderna  Lumiere

Lätta fakta om filmens tidiga historia

Det hela började faktiskt på Grand café i Paris. Lördagskvällen den 28 december 1895 visade de båda...

M
Dreyfusaffären

Dreyfusaffären - ett av historiens mest kända justitiemord

År 1894 blev den franska officeren Alfred Dreyfus oskyldigt dömd för högförräderi. Dreyfus, som var...

M

Kaffets, teets och kakaons historia i Sverige

Förr var livet fyllt av mycket mer slitsamt arbete än det är för de flesta idag, men det bjöd...

M

Gandhi inleder sin långa resa som frihetskämpe

Natten den 7 juni 1893 kastades den unge advokaten Mohandas Gandhi av tåget under en resa i...

Samarbete

Den transatlantiska slavhandeln är en del av vår svenska historia

Det handlar om makt, våld och rasism. Det nya undervisningsmaterialet Sverige, slavhandeln och...

S

Charles Darwin - evolutionslärans fader

Under 1830-talet deltog den brittiske biologen Charles Darwin i en fem år lång expedition till...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Gustavianska tidens Sverige

Gustav III:s statskupp 1772 satte punkt för frihetstiden och inledde den gustavianska tiden (1772-1809) då Sverige...

Hi

Kända personer 1776-1914

Historia om några av det långa 1800-talets mest kända personer och deras levnadsöden.

Relaterade taggar

Hi
Porträtt

Gustav III

Gustav III (1746-1792) var son till Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika av Preussen. Gustav fick en...

Hi
Historiska personer

Politiska mord

Politiska mord är inget modernt påhitt. Det äldsta mord som skildras på SO-rummet skedde för över...

Hi
Jacob Johan Anckarström

Jacob Johan Anckarström

Jacob Johan Anckarström (1762-1792) var kapten i den svenska armén och är känd som Gustav III:s...

Hi
Napoleon

Statskupper

En statskupp är ett plötsligt (och i regel olagligt) maktövertagande i ett land - ofta utfört med...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Nobelprisets historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-12-07

I Nobelveckan pratar Mattias, Julia och Kristoffer om Nobelprisets historia. Lyssna gärna som uppladdning inför Nobeldagen 10 december.

+ Lyssna