Christofer Columbus upptäckt av Amerika

Christofer Columbus var övertygad om att det skulle gå att nå Indien genom att segla västerut över Atlanten. En upptäckt av en kortare och snabbare sjöväg till Indien skulle ge både rikedom och berömmelse till den som lyckades. Och han lyckades... det var i alla fall vad alla trodde tills man insåg att "Västindien" inte var en del av Indien utan istället tillhörde en helt ny okänd kontinent. Columbus upptäckt av "den nya världen" var en händelse som skulle få enorm betydelse för världshistoriens fortsatta gång...
L

Columbus (1451-1506) visste liksom många andra under hans samtid att jorden är rund. Det borde därför gå att ta sig från Portugal till Indien genom att resa västerut. Han trodde att Indien låg cirka 600 mil väster om Kanarieöarna. Målning gjord av Eugène Delacroix (1798–1863).

Strax efter midnatt den 12 oktober 1492 hördes ropet ”Land!” ombord skeppet Santa Maria. Framför Christofer Columbus och de tre gungande fartygen anades ön Guanahani i Bahamasöarna. Nu visste han säkert. Det gick att ta sig sjövägen från Kanarieöarna till Indien...

Men ack vad han bedrog sig. Mellan den spanska och portugisiska ögruppen och Japan och Indien låg en ny kontinent, Amerika. Columbus förstod aldrig vad han hade upptäckt. Intill sin död 1506 var han övertygad om att han funnit Indien.

Christofer Columbus tidiga år

Christofer Columbus föddes 1451 i trakterna kring den norditalienska staden Genua. Hans far var vävare. Själv drömde han om att bli sjöman. Columbus blev mer än så. Han fick till slut sitt eget fartyg, men vägen dit var lång och fylld av motgångar.

ANNONS

ANNONS

Hans yngre bror, Bartolomé, hade flyttat till Lissabon och bosatt sig där. Ivrig att se vad havet kunde erbjuda i form av spänning och karriärmöjligheter följde Columbus efter. Han gifte in sig med en portugisisk sjömansfamilj år 1477. Det strategiska äktenskapet gav honom ett inflytande i staden.

En idé började ta form

Av sin bror, som ritade kartor, fick han tag på ett sjökort över Atlanten som visade hur man kunde ta sig till Indien, Cathay (Kina) och Cipangu (Japan). En idé började ta form hos honom. Det borde gå att ta sig från Portugal till Indien genom att resa västerut. Han trodde att Indien låg cirka 600 mil väster om Kanarieöarna.

Den 3 augusti 1492 begav sig Columbus iväg från Spanien för att finna en ny sjöväg till Indien över Atlanten. Bilden föreställer Columbus vid tidpunkten för avsegling tillsammans med det spanska kungaparet Ferdinand av Aragonien och Isabella av Kastilien.

Han hade dock problem med att hitta finansiärer till resan. Portugiserna ville inte sponsra hans resa. Med hjälp av genuesiska kontakter lyckades han få in en fot i det spanska hovet. Där uppvaktade han kungaparet Ferdinand av Aragonien och Isabella av Kastilien. De gick till slut med på att ge den entusiastiske och excentriske norditalienske sjöfararen de medel han behövde för att resa till Indien.

En okänd kontinent

Med en besättning på 90 man och 30 passagerare, fördelade på tre skepp, lämnade han den 6 september 1492 Kanarieöarna och satte kurs mot den nya världen. Skeppen hette Santa Maria (Columbus fartyg), Pinta och Niña.

Efter att ha firat ankomsten till Guanahani, som han döpte till San Salvador, och träffat lokalbefolkningen, for de vidare. Den 28 oktober kom de till Cuba, som Columbus trodde var Kina. Den 4 mars 1493 var han tillbaka i Portugal igen. Utan att själv vara medveten om vad han åstadkommit, hade han skrivit världshistoria: en ny kontinent var upptäckt.

ANNONS

ANNONS

Columbus hade fel om mycket

Det mesta som Columbus tänkte visade sig faktiskt vara fel. När Columbus såg lokalbefolkningen på Guanahani och de andra öarna blev han minst sagt förvånad. Han trodde han skulle få se människor med hundhuvuden, enorma öron och så kallade enfotingar, varelser med bara ett ben och en stor fot. Foten använde de för att skydda sig mot den kraftiga solen, ungefär som ett paraply.

Columbus sjöresa över Atlanten resulterade i att en helt ny kontinent upptäcktes. Amerika, som kontinenten senare döptes till, var med sin enorma landmassa en helt ny värld som väntade på att utforskas och koloniseras.

Istället för monster fann han en lokalbefolkning som han tyckte var vacker. Urinvånarna var ”välbyggda, med mycket smäckra kroppar och fina ansikten ... De är generellt sett ganska långa och ser bra ut.” I ett brev till Ferdinand och Isabella skriver Columbus att han inte funnit några monsterraser i Indien (Amerika). ”På dessa öar har jag inte någonstans funnit människomonster, som många trodde, tvärtom, bland dessa människor värderas skönhet högt ... Således har jag vare sig funnit eller kan rapportera om några monster, förutom ... ett folkslag ... som äter människokött ... men de är inte mer vanställda än andra människor.”

Konsekvenser av Columbus upptäckt av Amerika

Trots att Columbus blev så positivt överraskad hindrade det inte honom från att begå övergrepp mot urbefolkningen. Från Guanahani tog han med våld med sig ett antal människor ur lokalbefolkningen. Han skulle visa upp dem för Ferdinand och Isabella när han kom hem. Bara sju överlevde återfärden till Spanien.

En konsekvens av Columbus ”upptäckt” av Amerika blev att européer åkte dit för att hämta hem guld och andra rikedomar. De tog makten över urinvånarna. Eftersom de lokala urfolken saknade naturlig motståndskraft mot sjukdomar som européer förde med sig, dog de som flugor. Samma sak hände när européerna erövrade Sydamerika. De gamla rikena Aztekerna, Maya och Inka brakade samman som korthus i vinden. De som överlevde farsoter, krig och övervåld togs till slavar.

Columbus var inget helgon. Han var en skicklig sjöfarare som drevs av hunger efter profit och berömmelse. Upptäckten av Indien skulle göra honom både berömd och förmögen, var hans plan. Nog blev Columbus ryktbar alltid. Idag hyllas inte längre Columbus som Amerikas ”upptäckare”. Istället betonar historikerna urbefolkningens umbäranden och lidanden som blev konsekvensen av att européerna kom dit.

ANNONS

ANNONS

Visste du att:

 • Vikingar reste till Amerika redan på 1000-talet, sannolikt till den lilla fiskebyn L’Anse aux Meadows; det nya landet kallade de Vinland och invånarna för ”skrälingar”.
   
 • Columbus genomförde även andra resor, bland till Puerto Rico, Jamaica, som han kallade Santiago, Isle of Pines och Trinidad.
   
 • Columbus var en mycket sträng kapten, som inte drog sig för att hänga flera besättningsmän då de visat olydnad och begått skeppsbrott.
   
 • Namnet Amerika kommer av den italienske köpmannen och sjöfararen Amerigo Vespucci, som genom sina två expeditioner till södra Amerika visade att Amerika var en egen kontinent och inte Indien.
   
 • På medeltiden trodde man inte att jorden var platt, utan att den var rund, möjligen sfärisk.
   

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Varför ville Christofer Columbus segla till Indien?
   
 2. Vilka var det som betalade för upptäcktsexpeditionen? Vad tror du att de förväntade sig av Columbus?
   
 3. Blev Columbus resa lyckad? Varför eller varför inte?
   
 4. Vilka följder fick Columbus resa för Spanien och Europa?
   
 5. Vilka följder fick Colubus resa för de amerikanska urinvånarna?
   
 • Extrauppgift: Tänk dig att du är journalist på en kvällstidning med den stora förmånen att ha en tidsmaskin till förfogande som du använder för att göra verkliga "aktuella" kortfattade reportage ur historien. Välj ut en händelse från texten ovan och skriv ett kort reportage om den. Glöm inte rubrik då den troligtvis kommer hamna på tidningens löpsedel.
   Litteratur:
John Block Friedman, The Monstrous Races in Medieval Art and Thought, Syracuse University Press, 2000
Alfred W. Crosby, Den ekologiska imperialismen: Europas biologiska expansion 900–1900, SNS, 1999
Herman Lindqvist, Christofer Columbus: var han riktigt klok? Fischer, 1992
Felipe Fernández-Armesto, 1492: the year the world began, HarperOne, 2010
 

Bo Eriksson

Text: Bo Eriksson, fil dr. i historia, författare och forskare vid Stockholms universitet
Webbplats: http://tidsresan.nu/historievarlden/


Några bokförlags presentation av författaren:

Senast uppdaterad: 13 november 2023
Publicerad: 14 oktober 2012

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

L
Karacker

Portugals handelsvälde i Asien vilade på vapenmakt

Det handelsvälde Portugal skapade i Indiska oceanen vilade ytterst på vapenmakt. Men det var inte...

M
skeppsbrott

Ett skeppsbrott år 1585

Portugal härskade över ett stort sjö- och handelsvälde i Asien. Erövringarna hade börjat i och med...

M
Staden Kilwa

Afrikas glömda handel

En vanlig uppfattning är att det inte fanns några handelsvägar i Afrika före européernas...

L
Copernicus världsbild

En ny världsbild - den heliocentriska

Alla har väl funderat över hur universum egentligen är uppbyggt. Tar det slut någonstans? Vad...

SO-rummet bok
L
Potatis

Potatisens historia

Potatisens hemland är bergstrakterna i Peru. Inkafolket åt potatis tillsammans med tomater,...

L

Östersjön - Sveriges viktigaste vattenväg

Från Helsingborg till Haparanda har Sverige kust mot Östersjön. Till Östersjön gränsar våra...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Renässans, upptäcktsresor och en ny världsbild

Renässansen och de stora upptäcktsresorna som förändrade världen och gav upphov till en ny tidsepok.

Hi

Sjöfart och sjökrigföring 1500-1776

Marin- och örlogshistoria i krig och fred under den nya tiden. Här berättas om sjökrigföring, sjöslag, långväga handel...

Hi

Kända personer 1500-1776

Historia om några av den nya tidens mest kända personer och deras levnadsöden.

Relaterade taggar

Hi
Kolonialism

Kolonisation och kolonialism

Kolonisation är när en stat tar ett område utanför sitt eget land i besittning. Kolonialism är...

Hi
Amerikanska urfolk

Amerikas urbefolkning

Amerikas urbefolkning är ett samlingsnamn för Nord- och Sydamerikas urbefolkning.De första...

Hi
Columbus i Amerika 1492

Christofer Columbus

År 1492 begav sig Christofer Columbus (1451-1506) iväg från Spanien för att finna en ny sjöväg till...

Hi
Fartyg

Upptäckare och upptäcktsresor

En upptäcktsresa är en resa med syfte att upptäcka, kartlägga eller göra anspråk på (göra till sina...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Vasatiden

av: Juia, Mattias och Kristoffer
2017-04-25

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om Vasatiden - alltså när Gustav Vasa och hans söner regerade Sverige.

+ Lyssna