Religion som ett teologiskt system
Begreppet teologi kommer från grekiskan. Det betyder läran om Gud, eller Guds ord.
Att ta till sig teologiska tankesätt kräver utbildning och förmåga att tänka och resonera abstrakt.
Teologiska idéer och diskussioner har förts av lärda under många tusen år och gränsen mellan teologi, filosofi och politiska system är inte alltid tydlig. De som haft kunskapen har nästan uteslutande varit män. Det är först i modern tid som även kvinnor utbildat sig inom teologi och religionsvetenskap.
Teologi innehåller idéer som förklarar världen och har skapats efter hand som religionen i fråga har utvecklats. Frågor som ställts är bland annat: Vad är den rätta tolkningen av en religiös text? Vad tror vi på?
Dessa diskussioner har både byggt upp ett samförstånd inom religioner men också skapat debatter och strider som gjort att religioner delat sig i olika grupper.
Skillnaden mellan teologi och religionsvetenskap
En uppfattning om teologi är att det är ett sätt att beskriva tron inifrån ett trossystem, alltså att den religiösa läran uttolkas av de människor som omfattar religionen. I ämnet religionskunskap på gymnasienivå och kurser i religionsvetenskap på universitet och högskolor studerar man olika religioner ur ett icke-religiöst perspektiv.
Inom religionsvetenskap kan man studera en eller flera religioner utan att själv vara troende. Man studerar och använder sig av olika vetenskapliga metoder för att göra studier. Exempel på sådana metoder är historiska-, kritiska-, beteendevetenskapliga-, religionspsykologiska- och religionsfilosofiska metoder. Det går också att undersöka religiösa böcker utifrån litterära perspektiv.
De som läser till präster och pastorer brukar även komplettera sina utbildningar med utbildning i det egna samfundets regi.
LÄS MER: Religion och vetenskap
Religion som praktisk utövning
Religion och teologi behöver inte heller vara samma sak. Många religiösa utövare är inte teologiskt kunniga och ibland finns en klyfta mellan teologernas idéer och hur religiösa människor praktiserar sin religion. För att förstå en religion räcker det inte med att förstå dess teologiska system. Vi måste också förstå hur den utövas praktiskt.
Religion som myt
I vanligt tal brukar man använda ordet myt om något som inte är sant. Inom religion används ordet på ett annat sätt. Myten inom religioner är ofta livsberättelser som vill hjälpa de som tror att förstå de stora livsfrågorna. Ordet myt är grekiska och betyder "saga" eller "tal". Inom religionen blir därför betoningen på "tal" viktigare än saga då saga oftast förknippas med något påhittat.
Myterna har saker att berätta om meningen med livet, hur det uppstod, varför vi lever, om kampen mellan det goda och onda och om hur ondskan kom in i världen. Men myter kan även ge moralisk vägledning.På vilket sätt människor tror på de religiösa myterna varierar. Ibland har de tolkats bokstavligt och ibland symboliskt.