Expeditionen hade egentligen två syften. Förutom att kartlägga ett okänt område skulle den sprida glans över den danske kungen Frederik V:s namn. En del av Jemen var redan ganska välkänt. Hamnstäderna Mocka och Aden användes av britter och holländare. Men den danska expeditionen skulle tränga ännu längre in i landet.
Efter en mödosam resa där flera av expeditionsmedlemmarna blivit ovänner nådde Forsskål Jemen 1762. Resan hade tagit nästan två år. Forsskål var botanist och samlade in ett stort antal växter. Speciellt nöjd var han över att få se ett blommande balsamträd. Det hade både han och Linné drömt om. Linné fick så småningom en kvist av trädet per post
Då var Forsskål redan död. Han dog i staden Jerim i malaria 1773. Expeditionen nådde aldrig fram till de okända områden som var dess mål.
Carsten Niebhur
Under expeditionen dog en efter en av de sex vetenskapsmännen, och till sist var tysken Carsten Niebhur (1733-1815) ensam kvar.
Niebhur återvände till Danmark 1767 och ägnade sig åt att rädda vad som kunde räddas av expeditionens material. Han ritade exempelvis en av de första europeiska kartorna över Jemen. Mycket av det Forsskål samlat in gick förlorat genom slarv och likgiltighet. En del kom aldrig fram till Norden, annat packades inte upp förrän det var för sent. Det material som kunde räddas visar dock att Forsskål var en av sin tids främsta botaniker.
Trots att de områden i Jemen som expeditionen besökt var kända i Europa sedan tidigare hade de aldrig beskrivits lika noggrant som Niebhur gjorde. Han var en av de första orientalisterna och har fått äran av att göra Arabien känt i Europa på allvar. Hans berättelser om ett gästfritt, nobelt folk kom att locka flera resenärer.
LÄS MER: Carl von Linné - hur naturen systematiserades
LÄS MER: Jemens historia
LÄS MER: Ibn Battuta - världens störste resenär
LÄS MER: Upptäckare och upptäcktsresor
LÄS MER: Vetenskapspersoner och vetenskapshistoria
Litteratur:
Frank Debenham, Discovery and Exploration, Paul Hamlyn Spring House, 1960
Erik Hamnström, De geografiska upptäckarbragderna genom tiderna, Lars Hökerberg Bokförlag, 1927
Alexander McKee, A World too Vast, Souvenir Press, 1990
John Keay (red.), History of World exploration, Paul Hamlyn Publishing, 1991
FÖRFATTARE
Text: Kaj Hildingson, journalist och läromedelsförfattare