Hitlers medarbetare: Hermann Göring

Hermann Wilhelm Göring var kanske den av Hitlers medarbetare som mest befann sig i blickfånget världen över. Journalfilmerna visade nästan dagligen 140-kilosmannen klädd i pråliga uniformer och med bröstet fullt av medaljer. "Der Dicke" ("Den tjocke"), som han ibland kallades, var fåfäng och bullrande. Han var dominerande men hade lätt att få vänner.
M

Hermann Göring 1893-1946 var i början av andra världskriget Hitlers närmaste medarbetare. Men efter en rad ödesdigra misstag som chef för tyska flygvapnet minskade Görings popularitet hos Hitler.

Krigshjälte från första världskriget

Hermann Göring var som ung inte intresserad av skolarbetet utan drömde om att utmärka sig i krig. Han utbildade sig därför till flygare.

Som stridspilot under första världskriget sköt han ner 22 plan och belönades för tapperhet med Pour le mérite (en prestigefylld tysk orden).

Efter kriget arbetade han en tid som trafikflygare i Sverige och gifte sig 1922 med svenskan Karin von Kantzow.

I Sverige kunde han ha fortsatt ett lugnt och behagligt liv, men han bestämde sig för att återvända till Tyskland och, som han sa, hjälpa till att utplåna vanäran från Versaillesfreden.

ANNONS

ANNONS

Till en början reste han till München för att studera historia vid universitetet, men intresset för politik kom att leda honom på andra vägar. Det var Tysklands storhet som gällde för honom.

En charmig och handlingskraftig man

På ett politiskt möte hösten 1922 råkade Adolf Hitler stå bredvid Hermann och Karin Göring. Någonting hos mannen i trenchcoaten (Hitler) gjorde redan då intryck på Göring. Senare imponerades han av Hitlers uttalanden om, att med hjälp av bajonetter kräva en ändring av Versaillesfreden.

Tyska bombplan över Storbritannien 1940. I egenskap av chef för Luftwaffe ledde Göring bl.a. flyganfallen mot Storbritannien som han lovade Hitler att kuva. Men det misslyckades. När sedan den tyska krigslyckan vände 1943 började även Görings stjärna att dala. Enligt Hitler hade Göring som chef för Luftwaffe misslyckats med att slå ut det engelska flygvapnet och även varit oförmögen att förhindra allierade bombningar över Tyskland.

Göring var ursprungligen varken rasist eller antisemit. Han hade många judiska vänner, officerskontakter och förbindelser inom societeten. Men han var en handlingens man som inte tvekade att "slå in några skallar" om så skulle behövas. Med andra ord var han en man Hitler behövde. Så blev han en av Hitlers närmaste män.

Göring utsågs till Hitlers efterträdare

1935 blev Göring befälhavare för Luftwaffe - det tyska flygvapnet. 1938 utsågs han till Hitlers efterträdare och 1940 utnämnde Hitler honom till riksmarskalk.

Polisen kom att bli helt nazifierad under Görings tid. Han uppmanade dem att skjuta först och göra efterforskningar sedan. Begick de därvid misstag, skulle han skydda dem. "De fel som mina funktionärer begår, är mina fel. De skott de avlossar är mina skott", sa han och fortsatte: "Jag har för vana att skjuta då och då och om jag gör misstag, så har jag åtminstone skjutit."

ANNONS

ANNONS

Gestapos grundare

Göring grundade "Gestapo" ("Geheime Staatspolizei") 1933. Gestapomännen tränades enligt militära principer. De blev en politisk polisstyrka och en spionkår i naziregeringens tjänst och kunde arrestera och bestraffa utan rannsakning. Den som föll i händerna på "Gestapo" hade inga möjligheter att försvara sig.

Ledningen av Gestapo övertogs senare av Heinrich Himmler.

Hermann Göring under rättegång i Nürnberg i mars 1946.

Göring begår självmord

Hermann Göring åtalades 1945 av krigsförbrytardomstolen i Nürnberg (under den s.k. Nürnbergprocessen). Han var den främste av nazisterna som stod anklagade och dömdes 1946 till döden. Men natten innan han skulle hängas tog han sitt eget liv genom att svälja innehållet i en giftkapsel som han lyckats smussla med sig in i cellen.

LÄS MER: Hermann Göring

LÄS MER: NSDAP

LÄS MER: Nürnbergrättegångarna

LÄS MER: Förintelsen

LÄS MER: Hitlers medarbetare (artikelserie)
 

Terrorstaten och rättslösheten

De medborgerliga fri- och rättigheterna avskaffades efter nazisternas maktövertagande 1933. Detta skedde genom en förordning "till skydd för folk och stat". Tyska medborgare kunde nu fängslas av Gestapo på obestämd tid utan rättegång. Kontrollen gällde alla, även SS-männen. De sa själva: "Om jag börjar tveka, bör jag skjutas och det är min Führerns sak att upptäcka det innan jag hunnit göra någon skada". Führern kunde läsa allas tankar, hävdade man och den som brast i lojalitet skulle skjutas.

Offensiven mot nazismens politiska motståndare inleddes redan i februari 1933. Med hjälp av undantagslagar "till skydd för folk och stat" massarresterades kommunister, socialister och radikala intellektuella.

Rättsskipningen var helt och hållet politisk och domarna var partiets tjänare med uppgift att undertrycka allt som stod nazismen emot. Lagen och Hitlers vilja var ett och detsamma. Varje domare måste, innan han avkunnade en dom, fråga sig: "Hur skulle Führern döma?" Det strängaste straffet var dödsstraff genom halshuggning - ett gammalt hederligt tyskt straff, enligt Göring.
 

ANNONS

ANNONS

Karinhall

Görings favoritbostad blev senare Karinhall, en lantegendom belägen sju mil utanför Berlin. Platsen uppkallades till minne av hans hustru som avled 1931. Hennes kvarlevor hämtades från Sverige för att gravsättas i ett mausoleum på godset.

Huset hade Göring själv ritat och han hade planerat varje detalj. Väggarna i Karinhall täcktes av gobelänger och målningar. Göring var en stor konstsamlare. Mycket kom från utplundrade konstsamlingar runt omkring i det av nazisterna ockuperade Europa.

Efter Karins död gifte Göring om sig fyra gånger. Hans bröllop i april 1935 blev ett nazistiskt galaspektakel med tusentals åskådare och utländska gäster. Det påminde om ett kungligt bröllop.

Överhuvudtaget levde Göring ett utsvävande liv. Även från nazisthåll klagades över detta. Men den asketiske och tillbakadragne Hitler behövde en världsvan Göring vid sin sida. Hitler lät honom därför hållas och svarade att Göring var den ende som visste hur man tog emot gäster.
 

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Vad var Hermann Görings befattning i början av andra världskriget och hur ändrade hans relation till Hitler över tid?
   
 2. Hur blev Hermann Göring intresserad av krig och vilken utbildning valde han?
   
 3. Beskriv Hermann Görings relation till Adolf Hitler. Hur träffades de och vad tyckte de om varandra?
   
 4. Vilken roll hade Hermann Göring i att nazifiera den tyska polisstyrkan?
   
 5. Vad var "Gestapo" och vem grundade det?
   
 6. Vad hände med Hermann Göring efter andra världskriget?

Fundera på:

 1. Hur kan en person som Hermann Göring, som ursprungligen inte var rasist eller antisemit, bli en av Hitlers närmaste män och delta i sådana grymheter?

Ta reda på:

 1. Vilka andra högt uppsatta nazister stod anklagade i Nürnbergprocessen och vilka blev deras öden?
   

 

Litteratur:
Norbert Frei, National Socialist Rule in Germany, Oxford, 1993
David F. Crew (red), Nazism and German Society, 1933-1945, London, 1994
Horst von Maltitz, The Evolution of Hitler's Germany, New York, 1973
Den inre kretsen, (ingår i bokserien Tredje riket ), 1992
Mot makten, (ingår i bokserien Tredje riket ), 1991
En ödesdiger vision, (ingår i bokserien Tredje riket ),1994
Albert Speer, Inside the Third Reich, London, 1971
 

Text: Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm, författare
 

Läs mer om

Senast uppdaterad: 31 oktober 2023
Publicerad: 4 januari 2016

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
Selma Lagerlöf

Nils Holgerssons resa

Selma Lagerlöf föddes 1858 på gården Mårbacka i Värmland. Den lilla flickan hade en höftskada som...

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M
Warszawagettot

Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella...

M

Östfronten under andra världskriget

Klockan 3.15 på morgonen den 22 juni 1941 rullade tusentals tyska stridsvagnar in över...

M

Atombomben över Nagasaki skulle tvinga Japan att kapitulera

Människan har skapat vapen så fruktansvärda att de kan döda allt liv på jorden. Kärnvapen är den...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi

Kända personer 1914-1991

Historia om några av 1900-talets kända och ökända personer och deras levnadsöden.

Relaterade taggar

Hi
Porträtt

Hermann Göring

Hermann Göring (1893-1946) var en av Hitlers närmaste medarbetare och chef för det tyska flygvapnet...

Hi
Barn bakom taggtråd.

Förintelsen

Förintelsen är den svenska benämningen på det folkmord som nazisterna utförde 1933-1945 på drygt...

Hi
Adolf Hitler 1933

Adolf Hitler

Adolf Hitler (1889-1945) var ledare för det tyska nazistpartiet (NSDAP) och var Nazitysklands...

Hi
emblem

NSDAP

NSDAP är en förkortning för det tyska nazistpartiet "Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei...

Hi
Hakkorsflagga

Nazityskland

Nazityskland (Tredje riket) innefattar perioden 1933-1945 då Tyskland styrdes av Adolf Hitler och...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Hitlers och nazisternas väg till makten

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-02-24

Julia, Mattias och Kristoffer förklarar bakgrunden till att Adolf Hitler och nazisterna kunde ta makten i Tyskland på 1930-talet.

+ Lyssna