L

Första månlandningen

Klockan 21.17 svensk tid den 20 juli 1969 tog den amerikanska månlandaren Örnen mark på månen. Nästa dag klockan 03.56 landsteg astronauten Neil Armstrong som den första människan på månen.” Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten”. Det var Armstrongs första ord när han hade tagit de första stegen i gruset på månen.
Bild:

Edwin Aldrin bredvid USA:s flagga på månen.

USA tävlade mot Sovjetunionen

Den 25 maj 1961 avslöjade president John F Kennedy i ett tal att USA hade planer på att landsätta en människa på månen under 1960-talet. Det var ett sätt för USA att visa sig starkt och överlägset under det pågående kalla kriget.

USA och Sovjetunionen hade tävlat om vem som skulle behärska rymden. Sovjet var först med att skicka ut en människa i rymden. Det var Jurij Gagarin, som åkte ett varv runt jorden 1961.

Den 16 juli 1969 startade rymdfärden till månen med tre astronauter ombord på rymdfarkosten Apollo 11, som satt på en 111 meter hög Saturnusraket. Raketen utvecklade 155 miljoner hästkrafter och vägde 2 812 320 kilo.

Besättningen på Apollo 11 bestod av befälhavaren Neil Armstrong, Edwin Aldrin och Michael Collins. Den 19 juli gick rymdkapseln in i en bana runt månen och den 20 juli kopplades månlandaren Eagle (Örnen) bort från kapseln Apollo. Ombord på månlandaren fanns Armstrong och Aldrin. Collins fortsatte sin färd runt månen med rymdkapseln Apollo 11.

Första människan på månen

Landningen var dramatisk för de inblandade då de först höll på att krascha med klippblock, men till slut lyckades Armstrong hittat en slät yta där månlandaren kunde sättas ner.

Några timmar därefter kunde Armstrong kliva ut på månen samtidigt som han yttrade de berömda orden: ”ett litet steg för en människa, men ett stort steg för mänskligheten.” Strax därpå steg Aldrin också ner på månen.

Bild:

Månlandaren med Aldrin framför. Armstrong står bakom kameran.

Armstrong och Aldrin stannade 22 timmar på månen, av vilka de befann sig mer än två timmar utanför månlandaren.

De filmade och fotograferade på månen samtidigt som de samlade ihop mångrus som skulle tas med till jorden.

Över 500 miljoner människor på jorden följde månpromenaden på TV-skärmen.

Till minne av den första landningen på månen placerade astronauterna USA:s flagga i en stel ram så att den alltid skulle stå rakt ut. Det blåser nämligen inte på månen, så utan ramen skulle flaggan hänga slak.

Vid flaggan lämnade de kvar en hälsning från astronauterna och USA: s president Richard Nixon.

Bild:

Armstrong, Collins och Aldrin.

Månlandarens landningsställ samt en del utrustning blev också kvar. Bland annat en avancerad kamerautrustning som kostade 350 000 dollar. Det var för att månlandaren Örnen skulle bli lättare och dra mindre bränsle.

Lyckad återresa till jorden

På kvällen den 21 juli tog Armstrong och Aldrin avsked av månen. Med 25 kilo månsten i bagaget tände de det första raketsteget för återfärden. Nu återvände månlandaren Örnen till Apollo 11 och astronauten Michael Collins som vid det laget hade snurrat 13 varv runt månen.

När Örnen hittat Apollo 11 kopplades de två kapslarna ihop och Armstrong och Aldrin kröp in till Collins, och så återvände de till jorden.

Efter tre dagar landade Apollo 11 i Stilla havet utanför Hawaii. Med hjälp av dykare och helikoptrar fördes de tre astronauterna till en stor båt där de fick vara i karantän (isolering), för att undersökas om de hade tagit med sig någon smitta från månen.

Uppgifter och frågor

 1. När landade USA på månen?
   
 2. Vilka två gick ned på månen?
   
 3. Vad var Armstrongs första ord på månen?
   
 4. Vad gjorde Collins?
   
 5. Vad gjorde astronauterna på månen?
   
 6. Varför tror du det var viktigt för USA att hinna före Sovjetunionen med att landa på månen?

 

Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare

Uppdaterad: 14 oktober 2018
Publicerad: 22 juli 2017