- Det var rena turen, sa Chain efteråt. Jag är biokemist, inte patolog, och ingen kemist skulle komma på idén att läsa en tidskrift i patologi (patologi = läran om sjukdomar) för att hjälpa sin kemiska forskning. Men i Oxford är de två ämnena samlade under samma tak, och den tanken fick mig att gå igenom tidskrifterna.
Chain och Florey tog en kvällspromenad i Oxford, och Chain övertalade Florey. De skulle undersöka penicillinet närmare.
Experiment på möss...
1939 utbröt andra världskriget. Forskarna insåg vilken hjälp penicillinet skulle vara för sårade soldater och ökade sina ansträngningar. I maj 1940 hade Florey och hans medhjälpare Norman Heatley fått fram ett brunt pulver, det första penicillinsaltet. Saltet innehöll bara en procent penicillin - skulle det vara tillräckligt?
Åtta möss fick en dödlig dos streptokockbakterier. En timme senare fick fyra av mössen penicillin. Långt in på natten satt Florey och Heatley vid mössens burar. Fram på morgonen dog de fyra möss som inte fått penicillin. De andra överlevde.
Fleming fick reda på nyheten åtta veckor senare, när han vid frukosten läste rapporten om försöket i läkartidskriften The Lancet. Han reste raka vägen till Oxford - utan att avsluta sin frukost.
…och på människor
Nu måste penicillinet framställas i större skala för att kunna användas vid fronterna. Heatley kom på att penicillinet, som är det aktiva ämnet i mögelsvampen, kunde utvinnas vid låg temperatur med en lösning av eter och syra.
En grupp flickor, studenter och sköterskor, kallades till universitetet. Klädda i rockar, vantar och öronskydd arbetade de så kallade penicillinflickorna i kylrum med att rulla flaskor med mögelsvamp, så att etern kunde dra ur penicillinet. På vintern rullades flaskor i snön på laboratoriets tak. Men framställningen gick alltför långsamt.
1941 gjordes det första experimentet på en människa - en polis som låg döende i blodförgiftning. Han fick penicillin och blev stadigt bättre. Men så tog penicillinet slut, polisen blev sämre igen och dog efter några veckor.
Motgången tog doktor Florey hårt.
- Inga fler försök förrän vi har nog med penicillin, bestämde han.
Några veckor senare fick läkarna en ny chans, då en 15-årig pojke med blodförgiftning togs in på sjukhus. Penicillin sattes in, och den här gången kunde patienten räddas till livet.
Patent
Florey och Heatley insåg att det av kriget nedtyngda Storbritannien inte kunde satsa nog med resurser. De reste till USA med prov på möglet.
De tog inte själva ut patent på framställningen, eftersom de ansåg att deras upptäckt tillhörde allmänheten. I USA var forskare mindre nogräknade. Patent på framställningen togs ut, och Storbritannien tvingades därefter betala för att få använda framställningsmetoderna.
1943 kunde Chain, som hade stannat i Storbritannien, få fram ett hundraprocentigt rent penicillin, och i oktober samma år kunde han kartlägga dess kemiska sammansättning.
I USA hade ett program för att få fram penicillin satts i gång, och 1943 kunde 500 personer behandlas.
Nobelpriset i medicin
När andra världskriget var slut, hade redan tusentals personer fått penicillin, som än idag är ett av de viktigaste läkemedlen i världen. Omkring 30 procent av Sveriges befolkning behandlas med penicillin under ett år.
1945 fick Fleming, Florey och Chain Nobelpriset i medicin. Fleming och Florey adlades i Storbritannien.
När Fleming senare i Paris föreläste om sin upptäckt, underströk han gång på gång den rad av lyckliga omständigheter som lett fram till upptäckten. Hade Fleming inte fått sitt lilla arv kanske han aldrig haft tillfälle att studera medicin. Hade inte möglet hamnat i hans skål och hade inte Chain läst hans artikel hade penicillin kanske varit oupptäckt än idag.
Att svampar och örter kunde användas för att behandla sår har varit känt i tusentals år, bland annat i forntidens Egypten, antikens Grekland och romarriket. Anledningen till att behandlingen fungerade var ofta att bandage med svampar och örter möglade och möglet motverkade bakterier. Men att bakterier orsakade sjukdomar var okänt fram till andra delen av 1800-talet då Louis Pasteur kartlade sambandet. Innan dess visste ingen varför svampar och örter kunde lindra sår.
I romarriket använde soldater spindelväv för att läka sår på hästar. I Europa behandlades sår med uppblött bröd som blandats med spindelväv. Spindelväven innehåller ofta ämnen som har liknande egenskaper som penicillin. Ibland kan även mögelsporer ha fastnat på de klibbiga spindeltrådarna.
Alexander Fleming dog i en hjärtattack 1955. Han begravdes i S:t Paulskatedralen i London. Penicillin kan ha räddat livet på uppemot 200 miljoner människor. Upptäckten fick också andra att fortsätta det arbete penicillinets upptäckare påbörjat.
Andra botemedel...
När penicillinet upptäckts började forskare snart försöka få fram andra medel mot de sjukdomar som penicillin inte bet på.
1943 isolerade den amerikanen Selman Waksman streptomycin. Det visade sig vara verksamt mot tuberkulos. Sextio år efter det att Robert Koch funnit bacillen hade forskarna också hittat ett medel mot den. Ännu ett av mänsklighetens stora plågoris kunde bekämpas.
Streptomycin är till skillnad från penicillin giftigt och måste användas försiktigt. 1952 fick Waksman Nobelpriset i medicin.
Nästa steg var upptäckten av en serie läkemedel som kallas tetracykliner. Dessa är idag ett av de mest använda läkemedlen mot infektioner.
Samtidigt som människan har fått allt bättre medel mot infektioner, har nya bakteriestammar dykt upp som de gamla medlen inte biter på. Nya måste hela tiden forskas fram.
1939 kunde samtliga fall av hjärnhinneinflammation botas med antibiotika, som dessa mediciner kallas. Tjugo år senare kunde endast hälften av fallen botas med de antibiotika som var kända 1939.
LÄS MER: Alexander Fleming
LÄS MER: Historia om läkekonst och sjukdomar
LÄS MER: Vetenskapspersoner och vetenskapshistoria
LÄS MER: Kemins historia