Louis Pasteur - mikrobiologins fader - revolutionerade medicinen

Louis Pasteur (1822-1895) var den franske kemisten vars upptäckter öppnade mikroorganismernas värld, vilket i sin tur ledde till historiens största medicinska genombrott.
M

Louis Pasteur i arbete i sitt laboratorium. Målning av A. Edelfelt 1885.

Louis Pasteur reser till en spritfabrik

År 1856

Hans karriär som ett slags kemins och medicinens superhjälte började med ett desperat rop på hjälp. Det var en sprittillverkare vid namn Bigo som hörde av sig. Han gjorde alkohol av sockerbetor nära staden Lille där den unge Louis Pasteur var professor. Bigo hade ett återkommande, mycket irriterande och kostsamt problem: I alldeles för många av de tunnor där man i hans fabrik försökte jäsa fram alkohol ur sockerbetornas saft gick något fel, och det hela förvandlades till en sur, stinkande massa. Om inte problemet gick att lösa skulle Bigo snart gå i konkurs. Många av hans grannar och kollegor hade dessutom samma problem, så själva industrin tycktes hotad.

ANNONS

ANNONS

Louis Pasteur ryckte ut. Med sig hade han sitt mikroskop, instrumentet vars krafter han bara precis hade börjat upptäcka. Efter att noga ha studerat hur den lyckade jäsningen gick till, övergick han till att i mikroskopets förstoring lika noggrant granska den misslyckade processen. Snart hittade han något som såg ut som ett slags svarta stavar. De var osynliga för blotta ögat, men det visade sig finnas miljontals av dem i en enda droppe av den sura vätskan. Efter noggranna tester och prövningar var Pasteur till sist säker på sin sak. När dessa små organismer – vi skulle idag kalla dem bakterier – hade kommit in i sockerbetsblandningen spred de sig i hög hastighet och gjorde vätskan odrickbar.

Problemet med Bigos förstörda alkohol var därmed löst. Varje fat som skulle jäsas till sprit behövde först undersökas noga. Fanns där minsta spår av de där svarta stavarna så var det bara att hälla ut alltihop och börja om från början. I de som var helt rena kunde arbetet istället gå vidare.

Uppfann metoden med pastörisering

Det dröjde ytterligare ett antal år innan Louis Pasteur lyckades hitta på en metod att döda dessa svarta stavar genom att värma upp vätskan till en nivå där bakterierna dog men där jästcellerna levde vidare. Denna metod, som efter honom kallas pastörisering, används som bekant än idag, inte minst när man tillverkar mjölk. Men detta var ännu i framtiden; Louis Pasteurs karriär hade vid det här laget bara inletts.

Louis Pasteur som utför ett experiment. Pasteurs arbete innebar en revolution inom den vetenskapliga metodologin. Han kombinerade två odiskutabla regler inom modern forskning: friheten till kreativt tänkande som utsätts för omfattande experimentell testning. Han brukade säga till sina elever: "Publicera aldrig något du inte kan bevisa genom experiment".

Han hade fötts 34 år tidigare, i den lilla staden Dole i östra Frankrike. Till en början var det inte mycket som talade för att han skulle bli en av sin tids stora, i skolan sågs han som en medelmåtta. Som enda barnet fick han trots det möjlighet till högre utbildning, tanken var att han skulle bli lärare.

Men så kom han att sitta i Sorbonneuniversitetets aulor och lyssna på föreläsningar hållna av en professor vid namn Dumas. I brev hem skrev han hänfört om vad han fick lära sig om kemins fascinerande värld. Han hade funnit sin kallelse, och resan mot ära – och revolutionerande förbättringar för hela mänskligheten – hade tagit sin början.

ANNONS

ANNONS

Mikrobiologins fader

För det som den vuxne Louis Pasteur insåg under sin resa till sockerbetsspritens fabriker det där året 1856, skulle visa sig ha enorma konsekvenser. Efter ytterligare studier kunde han visa att varje slags jäsning var kopplad till sin egen specifika mikroorganism, och att dessa kunde studeras under sterila förhållanden. Därmed lade han grunden för det oerhört rika forskningsfält som kom att kallas mikrobiologi.

Senare kunde han också visa att de små partiklar som man kan se i mikroskop finns i olika stort antal på olika håll i världen. Det finns till exempel fler bakterier på en smutsig gata i Paris än högt uppe i de franska Alperna. Han visade också att mikroorganismer inte heller utvecklades spontant av sig själva, vilket varit den dominerande teorin. Tvärtom kom de alltid utifrån – och om man höll dem borta borde man kunna skapa en kliniskt ren yta.

Louis Pasteur (1822-1895)

Allt detta lade Louis Pasteur fram belägg för, ofta under en storm av kritik från äldre kollegor. Hans tankar utmanade etablerade sanningar, och de som hade gjort sin karriär genom att föra fram de tidigare teorierna reagerade, som så ofta i vetenskapens historia, med hårt motstånd.

Men tiden talade för Pasteurs upptäckter.

Louis Pasteurs upptäckter revolutionerade sjukvården

I Skottland läste en kirurg vid namn Joseph Lister om Pasteurs experiment. Han drog omedelbart slutsatsen att man borde kunna tillämpa insikten om hur mikroorganismer finns överallt omkring oss på hans eget område, på sjukhusen. Under denna tid var de nämligen livsfarliga platser. Kirurgin hade visserligen gjort stora framsteg, i takt med att effektivare narkosmedel infördes. Men risken att drabbas av dödliga infektioner var överhängande. På Listers sjukhus ska i snitt så många som 50 av 100 patienter ha dött efter en större operation, på grund av infektioner i såren.

Lister började experimentera med olika sätt att döda de bakterier som kunde tänkas finnas i läkarnas utrustning, på skalpeller och tänger, saxar och sågar. Redan efter de första försöken hade antalet döda minskat till 15 av 100. Sedan, efter ytterligare finslipande av teknikerna för rengöring och hygiendisciplin, sjönk antalet avlidna till i snitt 3 av 100.

ANNONS

ANNONS

Utvecklade ett vaccin mot rabies

Det dröjde inte många år förrän Louis Pasteur var en fransk nationalhjälte. Efter att han utvecklat ett vaccin mot rabies och blivit berömd för att med hjälp av det ha räddat livet på en ung pojke som blivit biten av en smittad hund, kom han att grunda och leda det forskningsinstitut som bär hans namn, Pasteurinstitutet i Paris. Det var där hiv-viruset för första gången isolerades, och det var där vaccin och mediciner mot till exempel difteri, tuberkulos, gula febern och pesten utvecklades.

Men de framstegen kom senare. Under Louis Pasteurs egen tid var medicinen fortfarande hjälplös inför de allra flesta sjukdomar, vilket hans eget liv gav tydligt prov på. Av hans fem barn dog tre innan de blev vuxna. Två av dem dog i tyfus, en förödande bakteriesjukdom vars gåta han själv aldrig lyckades lösa.

LÄS MER: Louis Pasteur

LÄS MER: Pasteur och Koch - bakteriologins grundare

LÄS MER: Jenner, Semmelweis och Lister - kampen mot smitta och infektioner

LÄS MER: Fyra internationellt berömda vetenskapspersoner från 1800-talet och början av 1900-talet

LÄS MER: Sjukvården förändras - viktiga medicinska framsteg under 1800-talet och 1900-talet

LÄS MER: Historia om läkekonst och sjukdomar

LÄS MER: Kemins historia

LÄS MER: Vetenskap, teknik och kommunikationer 1776-1914

LÄS MER: Vetenskapspersoner och vetenskapshistoria

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Vilken upptäckt gjorde Louis Pasteur 1856 när han besökte spritfabriken?
   
 2. Vad menas med mikrobiologi?
   
 3. Vad menas med pastörisering?
   
 4. Varför blev Louis Pasteurs upptäckter så viktiga för sjukvården? Det hela började på ett sjukhus i Skottland där kirurgen Joseph Lister arbetade. Förklara.
   
 5. Vad gjorde Louis Pasteur som kom att revolutionera medicinen. Nämn några av hans viktigaste upptäckter/uppfinningar.
   

 

VILL DU VETA MER? Läs Louis Pasteur – den franske kemisten vars upptäckter ledde till historiens största medicinska genombrott av Beverley Birch (1991).

 

FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 24 augusti 2018

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Forntida glasblåsare

Glasets historia

Vilka material av alla som människan framställer och bearbetar har betytt mest för oss? Utan tvekan...

L
Bröderna Lumiere

Lätta fakta om filmens tidiga historia

Det hela började faktiskt på Grand café i Paris. Lördagskvällen den 28 december 1895 visade de båda...

M
Dreyfusaffären

Dreyfusaffären - ett av historiens mest kända justitiemord

År 1894 blev den franska officeren Alfred Dreyfus oskyldigt dömd för högförräderi. Dreyfus, som var...

SO-rummet bok
M

Svensk järnhantering under 1800-talet - gruvorna, bruken och människorna kring järnet

Den som en vinterkväll i mitten av 1800-talet färdades i Bergslagen kunde på långt håll se eller...

SO-rummet bok
S

Patriarkalismen vid svenska järnbruk under 1800-talet

Järnbruken har sedan flera hundra år representerat en typisk företagsform i vårt land. Under 1800-...

M

Gandhi inleder sin långa resa som frihetskämpe

Natten den 7 juni 1893 kastades den unge advokaten Mohandas Gandhi av tåget under en resa i...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Vetenskap, teknik och kommunikationer 1776-1914

Under det långa 1800-talet industrialiserades samhället. Vetenskap, teknik och kommunikationer genomgick en kraftig...

Hi

Kända personer 1776-1914

Historia om några av det långa 1800-talets mest kända personer och deras levnadsöden.

Hi

Historia om läkekonst och sjukdomar

Läkekonstens historia innefattar historia om medicin, sjukvård och sjukdomar. I det här avsnittet berörs...

Hi
Karta

Frankrikes historia

Fördjupa dig i Frankrikes historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Relaterade taggar

Hi
vetenskapspersoner

Vetenskapspersoner och vetenskapshistoria

Se dig omkring ett ögonblick! Allt du ser omkring dig är resultatet av uppfinningar och...

Hi
Bild saknas

Uppfinningar

Människan har uppfunnit nya grejer i alla tider. Vissa historiker anser t.o.m. att det framförallt...

Hi
Jordglob

Pandemier

Ända sedan forntiden och antiken har mänskligheten drabbats av farsoter som ibland utplånat stora...

Hi
Porträtt

Louis Pasteur

Louis Pasteur (1822-1895) var en fransk kemist och mikrobiolog som gjorde banbrytande insatser inom...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Orsaker till den industriella revolutionen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-03-15

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om den industriella revolutionens orsaker. Vad var den industriella revolutionen och vilka orsaker låg bakom?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Nobelprisets historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-12-07

I Nobelveckan pratar Mattias, Julia och Kristoffer om Nobelprisets historia. Lyssna gärna som uppladdning inför Nobeldagen 10 december.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Franska revolutionens orsaker

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2015-11-04

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om franska revolutionens orsaker. Vad är en revolution? Vilka orsaker låg bakom franska revolutionen? Här berättas bland annat om upplysningens idéer, franska krig och höjda skatter, om ståndssamhället och hur tredje ståndet krävde rättigheter.

+ Lyssna