Fakta om abort


Enligt lagen har den som är gravid själv rätt att bestämma om hon vill göra abort ända fram till slutet av den artonde veckan av graviditeten. Efter den artonde veckan behöver personen få tillåtelse av Socialstyrelsen.
Hur utförs en abort?
Det finns två sorters aborter - medicinsk och kirurgisk. Vid medicinsk abort, som idag görs fram till och med nionde graviditetsveckan, tar kvinnan en stark hormondos i form av tabletter, vilket framkallar aborten. Själva aborten kan sedan ske antingen hemma eller på sjukhus.
Kirurgisk abort får endast utföras på sjukhus och går till så att livmodern töms med en vakuumsug. Vid sena aborter efter tolfte graviditetsveckan görs en kombination av medicinsk abort och kirurgisk abort. Man börjar med att ta tabletter med antihormon som vid medicinsk abort och två dagar senare blir man inlagd och får en kombination av tabletter att svälja samt slidtabletter för att sätta igång värkarbetet och för att föda fram fostret. När fostret är framfött utförs en skrapning för att få ut resterna av moderkakan och minska riskerna för blödning.