S

Maktskiftet efter Stalins död

Stalin drabbades 1953 av en hjärnblödning och låg medvetslös i flera dagar innan han dog. Topparna i partiet vakade i rummet ända till slutet. De bevakade varandra – och de väntade länge med att kalla på läkare. Skräcken de känt för Stalin släppte. Men de övriga fruktade Berija. Denne var chef för säkerhetspolisen, vice ordförande i ministerrådet och stod Stalin nära.
Bild:

Lavrenty Beria var Stalins säkerhetschef och genomförde etniska rensningar bland flera folkgrupper i Sovjetunionen varunder minst en halv miljon människor dog. Berija personifierar tillsammans med Stalin den kommunistiska terrorpolitiken

Bort med Berija!

Berija hade haft sitt högkvarter i Lubjanka, det stora fängelset för statens och Stalins fiender. Här försvann tusentals människor – efter att ha skjutits i nacken utan rättslig prövning. Till högkvarteret eller till Berijas lyxiga bostad fördes även de unga kvinnor som Berija spårade upp vid sina nattliga färder i limousin på Moskvas gator. De som nekade honom sex blev våldtagna, avrättade eller skickade till en säker död i något fångläger.

Efter Stalins död misstänkte de övriga ledarna – också de skyldiga till miljoner landsmäns död – att Berija planerade en kupp för att ensam ta makten. Nikita Chrusjtjov var djärv nog att leda striden. Chrusjtjov, en gruvarbetare från Ukraina, var ett energiknippe och hade gjort blixtkarriär inom det kommunistiska partiet.

Ytterst försiktigt började Chrusjtjov planera. Viktigast var stödet från armén. Marskalk Sjukov, som hade lett kampen mot Nazityskland, ställde upp. Men några av partiets ledare var tveksamma. Skulle de förråda planen?

Partiets toppar kallades till sammanträde. Ordföranden hade under bordet knappen till en ringklocka. Utanför dörren till lokalen väntade Sjukov med en grupp beväpnade soldater på signalen från ringklockan.

Alla satt tysta. Berija anade ingenting. Då begärde Chrusjtjov ordet. I ett långt tal angrep han Berija för olagligheter och en lång rad övergrepp. Ordföranden tryckte på knappen, signalen ljöd och Sjukov stormade in med sitt följe. Berija omringades, arresterades och fördes ner i skyddsrummet under Kreml.

En hemlig rättegång genomfördes mot honom. Det blev en lång rad anklagelser. Berija var i början hånfull och överlägsen. Snart förstod han dock allvaret och mjuknade. När han insåg att dödsstraff väntade, och att det skulle verkställas direkt efter domen, tappade han all självbehärskning. Han skrek, rusade runt i rummet, grät och bad om nåd. Han kläddes av i underkläderna och bands fast vid en krok i väggen. En general gick fram och sköt honom mitt i pannan – som tack blev han befordrad till marskalk.

Tillsammans med två andra ledare bildade nu Chrusjtjov ett triumvirat som en gång i det antika Rom. Men liksom i Rom blev triumviratet kortlivat och Chrusjtjov tog ensam ledningen.

Uppgifter och frågor

1. Vem var Lavrentij Berija (född 1899)?

2. Varför var alla så rädda för Berija?

3. Hur gick det till när Berija anklagades och greps?

4. Hur gick avrättningen av Berija till?

5. Vad anser du om gripandet och avrättandet av Berija?

 

Text: Hans Thorbjörnsson, medförfattare till Prio Historia, Sanoma Utbildning
Texten ingår som fördjupningstext i det digitala lärarstödet till Prio Historia.
Webbplats: PRIO - Sanoma Utbildnings nya läromedelserie i SO åk 7-9
 

Uppdaterad: 20 februari 2018
Publicerad: 16 maj 2014