Lätta fakta om Nelson Mandela

Nelson Mandela är känd som frihetskämpen som blev en internationell symbol för den svarta befolkningens (men också omvärldens) kamp mot det rasistiska apartheidsystemet i Sydafrika. Mandela som var en ledargestalt inom ANC (de svartas största politiska parti i Sydafrika) greps 1962 av apartheidregimen (de vita rasistiska myndigheterna) och fick sitta över 27 år i fängelse. Efter decennier av protester och politiskt engagemang både i Sydafrika och resten av världen, släpptes Mandela 1990 från fängelset. Han och ANC tilläts därefter bedriva sin politiska verksamhet helt öppet. Sydafrika höll på att förändras, och när apartheidsystemet försvann 1994 valdes Nelson Mandela till Sydafrikas president.
L

Nelson Mandela i oktober 1994 efter att ha valts till Sydafrikas president. Mandela var Sydafrikas president mellan 1994 och 1999.

ANC bildas

Afrikanska nationalkongressen bildades 1912. Partiet som förkortas ANC är först och främst de svarta bantufolkens parti, och det arbetade redan från starten mot den bristande jämställdhet som rådde i Sydafrika. Partiet ville minska de sociala och ekonomiska skillnaderna i landet, framförallt mellan den svarta och den vita befolkningen.

År 1913 hade 1,5 miljoner vita tillgång till mer än 90 % av all mark. De vita fick utbildning och kunde leva ett gott liv. Endast de vita kunde rösta. De svarta fick passa upp de vita som andra klassens medborgare.

ANNONS

ANNONS

Användbara begrepp

ANC: African National Congress (ANC) är ett socialdemokratiskt parti i Sydafrika. Det bildades som en politisk organisation 1912. ANC:s målsättning var utökade rättigheter för de svarta och man manade alla sydafrikaner att glömma skillnaderna mellan varandra och skapa en gemensam organisation.

Apartheid (av engelskans apart [åtskilda, separerade] och afrikaans-suffixet -heid [uttalas hejt, motsvarar svenskans "-het"], "åtskildhet") är en benämning på både den rasåtskillnadspolitik och samhällssystem som rådde i Sydafrika från 1948 till 1994.

Ett samhälle med rasåtskillnadspolitik

Nelson Mandela (1918-2013) var son till hövdingen av Thembufolket. 16 år gammal blev han skickad till en skola som drevs av brittiska missionärer. Där fick han lära sig att de bästa idéerna var engelska, det bästa ledarskapet engelskt och de bästa människorna engelsmän. Men han såg orättvisorna och blev 1943 medlem i ANC. Mandela hade gett sig in på juristbanan och var en strålande talare.

På 1950-talet blev rasåtskillnaden i Sydafrika ännu mer markerad än tidigare. Vita skulle bo för sig och svarta för sig. Restauranger, biografer, barer och andra platser delades upp. Vissa lokaler blev bara tillgängliga för vita. En passlag infördes vilken bestämde att alla svarta alltid skulle bära pass.

Engagemang inom ANC

Nelson Mandela tillhörde dem som började protestera mot rasåtskillnaderna alltmer högljutt. I juni 1951 marscherade 33 svarta in genom en ingång till en järnvägsstation som var markerad "Endast för vita". Andra svarta gav sig demonstrativt ut på gatorna utan pass. Alla demonstranter blev arresterade. Senare blev även Mandela arresterad. Hans politiska engagemang i ANC fortsatte och han blev fängslad ett antal gånger.

Efter massakern 1960 i Sharpeville, en förort till Johannesburg, då polisen dödade 69 demonstranter, övergav Mandela sin tidigare grundidé om ickevåldskamp och bildade en militär gren av ANC.

27 år i fängelse

Periodvis höll Mandela sig undan polisen genom att gå under jorden förklädd till trädgårdsmästare, arbetare eller chaufför. I juli 1962 greps han av polisen och dömdes till fem års fängelse att avtjänas på den fruktade fängelseön Robben Island. Ett par år senare hittade polisen nya bevis för Mandelas skuld, och en ny dom gav honom livstids fängelse. Han kom att vara inlåst i mer än 27 år.

ANNONS

ANNONS

Under åren som gick blev det politiska klimatet i Sydafrika allt mer ohållbart. Både inom och utanför Sydafrikas gränser skärptes kraven på den vita regeringen med president Frederik Wilhelm de Klerk i spetsen att frige Mandela.

Söndagen den 11 februari 1990 släpptes fånge nummer 466/64 Nelson Mandela ur fängelset.

Politiskt kaos

Åren som följde kantades av oroligheter och våld. Den nyfascistiska organisationen Afrikaner Weerstandsbeweging såg rasåtskillnadssystemet luckras upp och manade till väpnad kamp mot de svarta.

Även den konservativa svarta Inkatharörelsen som konkurrerande med ANC om makten gav sig nu in i det politiska spelet. Inkatharörelsen som dominerades av medlemmar ur zulustammen oroade sig för att ANC själva skulle ta hand om all makt i Sydafrika. Inkatha genomförde därför en serie attacker som främst riktade sig mot ANC-sympatisörer. Ett exempel på de terrordåd som utfördes är massakern i staden Boipatong där Inkata-anhängare intog ett bostadsområde och dödade 45 svarta personer. ANC och Mandela anklagade den vita polisen för att vara medskyldig. Det politiska klimatet i landet hårdnade och många trodde att ett inbördeskrig skulle kunna bryta ut om inget gjordes.

Mandela väljs till president

Den politiska situationen lugnade sig något och i april 1994 hölls de första fria parlamentsvalen någonsin i Sydafrika. Trots attentat, t.ex. med bilbomber för att skrämma bort väljare från vallokalerna, gick de flesta och röstade.

Många fick köa flera timmar innan de kunde rösta. Någon kommenterade: "efter nästan 350 år är 350 minuter ingenting."

ANC fick drygt 60 % av rösterna, vilket gav 252 av det nya parlamentets 400 mandat (mandat = platser i parlamentet/riksdagen). Nelson Mandela blev Sydafrikas förste svarte president - fyra år efter det att han lämnat fängelset.

Nelson Mandelas storhet ligger förmodligen i det faktum att han talade om försoning istället för att predika hat och hämnd. Den tjeckiske författaren Karel Capek har skrivit att den största tron av alla borde vara tron på medmänniskan. När Nelson Mandela lämnade fängelset efter 27 år kramade han om sina vakter. En av dem blev till och med bjuden på hans bröllop.

LÄS MER: Nelson Mandela

LÄS MER: Apartheid

LÄS MER: Historien om apartheid och mordet på Chris Hani

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Vad strävade ANC efter för politiska mål?
   
 2. Vad menas med apartheid?
   
 3. Varför fick Nelson Mandela sitta så länge i fängelse?
   
 4. Varför är året 1994 ett viktigt år i Sydafrikas historia?
   
 5. Vilken personlig egenskap hos Nelson Mandela lyfter författaren fram i slutet av texten?
   


Litteratur:
Barbera Cady, Icons of the 20th Century - 200 Men and Woman who have made a difference, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 1998
Liz Gogerly, The Freeing of Nelson Mandela, Hodder Wayland, 2003
Anathony Sampson, Mandela - en biografi, Wahlström & Widstrand, 2001


Text: Göran Tivenius, författare och f.d. frilansmedarbetare i Sveriges Radio.
 

Senast uppdaterad: 3 augusti 2023
Publicerad: 5 oktober 2020

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
Berlinmuren

Demokratins globala vågor

Mänskligheten har under de senaste 100 åren firat segrar som få kunde föreställa sig innan...

SO-rummet bok
M
OS flagga

Olympiska spelen och politik, del 2: Politikens skugga växer

Under de antika olympiska spelen skulle det råda fred i Grekland. Samma princip har inte gått att...

M
MLK i talarstolen

Svart kamp i sydstaterna

De svartas kamp för jämlikhet i USA, särskilt i sydstaterna, ledde under andra hälften av 1900-...

SO-rummet bok
L
EU:s flagga.

EU bildades för att förhindra nya krig i Europa

När andra världskriget tog slut år 1945 hade miljontals människor dött. Städer i många länder var...

M

Gandhi inleder sin långa resa som frihetskämpe

Natten den 7 juni 1893 kastades den unge advokaten Mohandas Gandhi av tåget under en resa i...

S

Dag Hammarskjöld - den gåtfulle världsmedborgaren

Omständigheterna kring den tragiska flygolyckan 1961 då Dag Hammarskjöld omkom är fortfarande...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Efterkrigstidens huvudlinjer

Efterkrigstidens huvudlinjer och viktiga händelser (1945-1991). Efterkrigstiden var en period av stora politiska...

Hi
KArta

Sydafrikas historia

Fördjupa dig i Sydafrikas historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Sh

Rasism och främlingsfientlighet

Rasism och främlingsfientlighet grundar sig på idén om att mänskligheten kan delas in i grupper som är olika mycket...

Relaterade taggar

Hi
Mandela

Nelson Mandela

I hela världen har Nelson Mandela (1918-2013) hyllats för sin långvariga kamp mot apartheid och sin...

Hi
apartheid

Apartheid

Apartheid var ett system för rasåtskillnadspolitik som gällde i Sydafrika efter andra världskriget...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
S

Vad var Sovjetunionen?

av: Mattias Axelsson
2022-03-03

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia och samhällskunskap) om Sovjetunionen.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Vad är NATO?

av: Mattias Axelsson
2022-02-16

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. samhällskunskap och historia) om NATO och dess historia. Vad är NATO?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Talibanernas historia

av: Mattias Axelsson
2021-09-06

I veckans avsnitt av I fokus berättar Mattias Axelsson (gymnasielärare i samhällskunskap, historia och religion) om talibanerna i Afghanistan. Vilka är de? Vad vill de? Var kommer de ifrån?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Frågan om Skottlands självständighet

av: Mattias Axelsson
2021-05-10

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i samhällskunskap och historia) om Skottland och kraven på skotsk självständighet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Nordirlands historia

av: Mattias Axelsson
2021-04-12

I veckans avsnitt pratar gymnasieläraren Mattias Axelsson om Nordirlands historia under 1900-talet och framåt.

+ Lyssna