Kokainets tidiga historia

Forskare hade under lång tid experimenterat med kokablad i syfte att utvinna det milt centralstimulerande ämnet som växten innehöll. År 1859 lyckades den tyske kemisten Albert Niemann isolera den aktiva ingrediensen - en upptäckt som med tiden skulle orsaka stor förödelse och misär bland många människor.
M

Kokainets berusning är relativt kort, upp till en timme beroende på hur drogen intas. Kokain är mycket beroendeframkallande och ger vid sidan av dess tillfälliga berusning en rad negativa fysiska och psykiska biverkningar.

Albert Niemann utvecklar en drog

År 1859

Studerat på nära håll ser man att det vita mjölaktiga pulvret består av kristaller eller prismer, som är färglösa och transparenta. Smaken är bitter och när man placerar ett antal av kristallerna på. tungan stimuleras salivflödet. Därefter följer en märklig domning samt en tydlig upplevelse av kyla på tungspetsen.

Så beskriver den unge forskaren Albert Niemann egenskaperna i det ämne som han under hösten 1859 har lyckats framställa ur en stor bunt torkade blad som bara en månad tidigare anlänt till Tyskland från Sydamerika. Niemann funderar en stund på vad han ska döpa substansen till, innan han bestämmer sig för ett namn som kommer att visa sig slagkraftigt: kokain.

ANNONS

ANNONS

Den bara 25-årige kemisten blir därmed den första som lyckas med vad många andra vetenskapsmän vid denna tid arbetar med: att utvinna det verksamma ämnet ur kokabladen, vars milt centralstimulerande effekter länge varit kända. I tusentals år har befolkningen i Sydamerika i samband med religiösa ceremonier tuggat bladen för att få uppleva ett milt rus. Nu, med hjälp av den teknik Niemann utvecklat, kan man tillverka en drog som snabbt och enkelt ger en effekt som är upp till hundra gånger starkare.

Kokainet slår världen med häpnad

Snart sprider sig kokainet över Europa, först bland de rika och experimentellt sinnade, bland konstnärer och läkare. Man använder substansen för att ge energi till håglösa patienter, för att bota nervösa besvär och hysteri eller problem med matsmältningen, för att få hjälp med överdrivna gaser i magen och kolik och för att lindra ryggsmärta och muskelvärk.

Drycker med kokain som tillsats blir en succé. Först och störst är Vin Mariani, ett rödvin från Bordeaux spetsat med en rejäl dos kokain som tillverkas av den franske kemisten Angelo Mariani. Han gör sig en förmögenhet på kuppen, kanske kan man kalla honom den första kokainbaronen. Beundrarna blir många: påve Leo XIII, Jules Verne, Henrik Ibsen, Thomas Edison, Robert Louis Stevenson och Arthur Conan Doyle. En riktig stordrickare är den amerikanske. presidenten Ulysses S. Grant som klunkar Vin Mariani oavbrutet medan han döende av strupcancer skriver sina memoarer.

Senare, i USA, börjar John Syth Pemberton, en veteran från inbördeskriget, experimentera med kokain för att bli av med det morfinberoende han dragit på sig när han återhämtat sig från sina krigsskador. Snart säljer han en egen kopia av Vin Mariani, men när alkohol förbjuds i Fulton County utanför Atlanta där han bor, satsar Pemberton istället på en sötad, alkoholfri version, fortfarande spetsad med kokabladsextrakt. Han döper den till Coca-Cola.

Kokain ansågs kunna bota en rad olika åkommor

År 1884 kommer så vad som i efterhand framstår som höjdpunkten på kokainets första storhetstid. Då publiceras den 70-sidiga skriften Über coca, det första utgivna verket av en ung, ambitiös läkare i Wien vid namn Sigmund Freud.

Psykoanalysens grundare träder där fram som en stark förespråkare för kokain, som han menar kan användas med stor effekt för att bota olika slags missbruk, men även för att lindra många andra själsbesvär, som depression och impotens.

Kokain ger en långvarig och bestående känsla av eufori, skriver Freud entusiastiskt. Brukaren får ökad självkontroll, vitalitet och arbetskapacitet, utan att uppleva någon som helst negativ effekt. Inte heller går det enligt honom att utveckla ett beroende av substansen.

Under dessa år i början av 1880-talet och en bit in på 1890-talet, använder Freud kokain mest varje dag, antingen oralt eller nasalt. Många dagar går han runt med en röd, svidande näsa, och med åren börjar han känna av drogens biverkningar. I mitten av 1890-talet lider han av oregelbunden hjärtaktivitet och skador i näsväggarna. Han har också bland sina patienter börjat notera negativa effekter av drogen. En har beskrivit känslan av panik när hon under ett kokainrus tycker sig se vita maskar som kryper under hennes hud; en annan dör av en överdos.

ANNONS

ANNONS

"Jag behöver nu mycket kokain", skriver Sigmund Freud bekymrat i ett brev från 1896. Strax efteråt slutar han helt att använda drogen som han en gång hade hoppats så mycket på, dock utan att någonsin fullt ut erkänna dess biverkningar.

Inställningen till kokain förändras

Så sakteliga har även allmänhetens inställning till kokain förändrats. I takt med att bruket har spridit sig till allt vidare kretsar, inte minst inom arbetarklassen, har oron ökat. Dödsfall rapporteras; det talas om hur unga flickor luras till att pröva drogen och sedan tvingas till prostitution för att finansiera sitt missbruk. Tiden då kokain sågs som något glamouröst, något som de rika och lyckade använde för att göra sina redan framgångsrika liv fulländade, är därmed över - för den här gången. I stort sett samma bild kommer att lanseras på nytt, nästan 100 år senare, då kokainet på 1970-talet blir en innedrog som återigen sveper över världen.

Men i slutet av 1800-talet har skadeverkningarna blivit så uppenbara att kokainets status rasar mot botten. Drogen börjar förknippas med förfall och fattigdom.

År 1903, efter en så kallad folkstorm, tas kokain bort ur Coca Cola-receptet. 1914 förbjuds drogen formellt av USA:s kongress. Vid det laget har det gått 53 år sedan det vita pulvrets skapare, kemisten Albert Niemann dog, bara 26 år gammal. Ett annat dödligt preparat tros ha tagit hans liv. Under sina sista dagar experimenterade han med, och förgiftades av, ett ämne som kallas bissulfid, i första världskrigets skyttegravar ökänt under namnet senapsgas.

LÄS MER: Coca-Colas historia

LÄS MER: Historia om tobak och alkohol

LÄS MER: Kemins historia

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Vad lyckades Albert Niemann med som ingen annan forskare gjort tidigare?
     
  2. Varför blev kokainet så populärt till en början?
     
  3. Vin Mariani var ett populärt vin bland många under senare delen av 1800-talet. Vad var det för speciellt med vinet?
     
  4. Varför hade kokainets status nått botten i slutet av 1800-talet?
     

 

VILL DU VETA MER? Läs: An Anatomy of Addiction, av Howard Markel (2011)

 

FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 16 november 2021

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Forntida glasblåsare

Glasets historia

Vilka material av alla som människan framställer och bearbetar har betytt mest för oss? Utan tvekan...

M
Nu är det jul igen

Advent, lucia och julfirandet förr

Advent, lucia och jul har i Sverige genomgått många förändringar över tid. Adventsljus, som nu är...

L
Bröderna  Lumiere

Lätta fakta om filmens tidiga historia

Det hela började faktiskt på Grand café i Paris. Lördagskvällen den 28 december 1895 visade de båda...

M
Hårt bröd

Historia om några svenska matvanor

Svenska restauranger beskylldes förr för att vara stela och tråkiga. Tvånget för män att bära slips...

M
nattfrieri

Fritidsnöjen och frieri förr i tiden

En mans väg till en kvinna gick i det gamla bondesamhället över en rad gåvor, gengåvor och hemliga...

SO-rummet bok
L
Choklad

Chokladens historia

En aztekisk saga berättar att en helig man hämtade kakaobönor från paradiset och sådde dem i sin...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Livet på landet och i staden 1776-1914

Vardagsliv och andra företeelser på landsbygden och i städerna under det långa 1800-talet.

Hi

Vetenskap, teknik och kommunikationer 1776-1914

Under det långa 1800-talet industrialiserades samhället. Vetenskap, teknik och kommunikationer genomgick en kraftig...

Hi

Historia om läkekonst och sjukdomar

Läkekonstens historia innefattar historia om medicin, sjukvård och sjukdomar. I det här avsnittet berörs...

Relaterade taggar

Hi
vetenskapspersoner

Vetenskapspersoner och vetenskapshistoria

Se dig omkring ett ögonblick! Allt du ser omkring dig är resultatet av uppfinningar och...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Skiftesreformerna i Sverige

av: Mattias Axelsson
2021-09-23

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om skiftesreformerna i Sverige under slutet av 1700- och början av 1800-talet, särskilt laga skifte.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Orsaker till den industriella revolutionen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-03-15

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om den industriella revolutionens orsaker. Vad var den industriella revolutionen och vilka orsaker låg bakom?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Att vara kvinna under 1800-talet

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-08

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna under 1800-talet i Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Nobelprisets historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-12-07

I Nobelveckan pratar Mattias, Julia och Kristoffer om Nobelprisets historia. Lyssna gärna som uppladdning inför Nobeldagen 10 december.

+ Lyssna