Vid den högtidliga invigningen 1886 talade president Grover Cleveland. Samma dag började facklan i gudinnans utsträckta hand lysa för första gången.
Frihetsgudinnan finansierades huvudsakligen på frivillig väg och beräknas ha kostat en halv miljon dollar i den tidens penningvärde.
En staty med många kännetecken
Frihetsgudinnan håller i sin vänstra hand en koppartavla med den amerikanska självständighetsförklaringen ingraverad.
Genom en invändig hiss eller trappa kan man nå utsiktstornet i statyns huvud. Här får 20 personer i taget plats.
Till en början fanns det en gasfackla i handen, och den var tänkt att fungera som en fyr för fartygen på havet. Detta gav emellertid inte så mycket ljus. I stället drogs massor av fåglar till ljuset och flög in i flamman. På en enda dag påträffades 13 450 döda fåglar på den runda plattformen under flamman.
Facklan är belagd med 24 karats guld. Och idag lyses den upp av ett stort antal strålkastare som får den att synas på långt håll. Besökare får inte gå ut på den runda balkongen under flamman.
Dyr renovering
Till 200-årsminnet av den amerikanska självständighetsförklaringen reparerades den gamla damen. Restaureringen blev dyr. Den kostade ca 1,26 miljarder kronor. Statyn var skadad av rost och dessutom var hon vinglig och knölig på olika ställen.
Det värsta problemet för Frihetsgudinnan är de omkring fyra miljoner turister som besöker henne årligen (se statistik).
Avdunstningen från fyra miljoner besökare som flåsar sig upp till utsiktsgluggarna över gudinnans panna resulterar i fukt och massor av rost. Nu har samtliga av de 1800 ursprungliga järnstängerna bytts ut mot nya av rostfritt stål. Samtidigt har statyns yttre rensats från de enorma mängder fågelspillning som fastnat på plåten under hundra år.
Frihetsgudinnan står på en sockel som är gjord av betong och granit. Nederst i sockeln är det ett museum som handlar om de många immigranter som såg statyn som den första symbolen för det land de sökte sig till.
LÄS MER: New York
LÄS MER: USA:s historia
LÄS MER: Amerikanska revolutionens följder
Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare