En symbol med olika betydelser
Vingarna på nazisternas hakkors pekade mot höger som på den indiska lyckosymbolen, men efter andra världskriget förknippas detta tecken med undergång och död.
I Kina är hakkorset sedan gammalt ett lyckotecken, och dessutom är det taltecknet för 10 000.
I Sverige dök det upp under 300-talet e.Kr i botten på många hängkärl och i den nordiska mytologin uppträdde hakkorset som en sinnebild för överguden Oden.
Hakkorset är ett gammalt tecken också bland judarna. Man har hittat det på en del gammaljudiska kistor.
Hakkorset dök upp i Tyskland under 1800-talet när arkeologerna började hitta fynd från germanska gravar där det fanns gamla hakkorsbilder.
Hakkorset under 1900-talet
Vid 1900-talets början togs hakkorset i bruk i Tyskland som en nationalistisk och antisemitisk (judefientlig) symbol.
Utanför Tyskland fanns hakkorset i många länder i början av 1900-talet. I Ryssland dök det upp på Kerensky-regeringens sedlar 1917.
På finska militärflygplan före och under andra världskriget kunde man se hakkorset, men då avsett som en lyckobringande symbol. Efter freden med Sovjet 1944 byttes tecknet på planen ut mot en vit-blå-vit ring.
Anledningen till att Finland hade detta tecken berodde på att Finland 1918 fick ett Thulin-plan i gåva av den svenske greven Eric von Rosen. På planet fanns hans eget lyckotecken, ett hakkors målat, och det blev också det finska flygvapnets symbol.
Vårt svenska storföretag ASEA (nuvarande ABB) hade också förr i tiden hakkorset som varumärke.
1919 komponerade Hitler sin hakkorsflagga med det svarta korset inom en vit cirkel på röd botten för sitt nazistparti. 1935 blev det Nazitysklands symbol.
Efter andra världskriget förbjöds hakkorset som politisk symbol i Tyskland.
Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare