Evolutionen - från bakterie till däggdjur

Det tog miljarder år för livet på jorden att uppstå och utvecklas. De djur och växter som lever idag fanns inte från början.

Innan livet fanns

När jorden var ny, blixtrade och mullrade det från åska och vulkaner. Meteoriter bombarderade marken. Jordbävningar ruskade och slet i klippor och berg.

Från början fanns det inget vatten på jordens yta. Kometer förde med sig is som smälte. Ur vulkanerna sprutade vattenånga. Ångan bildade moln, och regnet började falla. Det regnade i miljarder år. Vattnet samlades i sprickor och sänkor. Floder forsade. Från djupa dalar höjde sig världshavet sakta men säkert.

ANNONS

ANNONS

Livet började i havet

Floderna förde med sig salter och mineraler från stenar och jord. De stannade kvar när sötvattnet avdunstade från havsytan för att bilda nya moln. Havet blev så småningom salt.

Ingenting levde i början. Liv behöver syre. Det fanns inget syre i luften, bara mer eller mindre giftiga gaser. Men vatten innehåller syre. Ämnen i vattnet bildade aminosyror, livets minsta byggstenar. Solen bröt igenom molnen. Aminosyrorna snodde ihop sig till enkla bakterier. Det var för 3,5 miljarder år sedan. Livet hade börjat!

Rent vatten består av ämnena väte och syre. Bakterierna frigjorde syre ur vattnet. Syret upp till ytan. Det förenade sig med andra gaser uppe i luften skapade syret ozon. Ozonet släpper igenom nyttiga solstrålar men skyddar mot de farliga. Enkla växter började växa på land.

De första djuren

Det gick miljarder år igen. För 540 miljoner år sedan vimlade havet av trilobiter. De var släkt med kräftdjur och insekter och kunde både simma och krypa. När de dog sjönk de in i leran på botten och förstenades. Idag finns det massor av fossila (förstenade) trilobiter, bland annat på Gotland och Öland.

För 500 miljoner år sedan kom koraller och fiskar. För 400 miljoner år sedan fick några groddjur lungor och kröp upp på land. Sakta utvecklades de till landdjur som levde av insekter och växter. Några blev rovdjur.

För 200 miljoner år sedan dominerade dinosaurier och andra kräldjur. Fåglar kom för 140 miljoner år sedan, och däggdjur för mellan 100 - 66 miljoner år sedan (se faktaruta nedan). För att komma undan köttätande ödlor var de första däggdjuren små. De var aktiva på natten när dinosaurierna sov. Den tidens hästdjur var inte större än katter.
 

Två olika svar på däggdjurens uppkomst

Däggdjuren omfattar tre huvudlinjer: de äggläggande kloakdjuren, pungdjuren, samt de moderkaksförsedda (placentala) däggdjuren. Drygt 90 procent av samtliga arter, 5 100 av totalt 5 500, återfinns i den sistnämnda linjen.

Forskarna har länge debatterat när de moderkaksförsedda (placentala) däggdjuren uppstod och när de började diversifieras (bli varierade). Nya forskningsresultat förklarar att samtliga nutida ordningar - rovdjuren, hovdjuren, primaterna (tågående däggdjur), gnagarna och så vidare - uppstod först efter dinosauriernas utdöende för 66 miljoner år sedan. Andra studier har visat att de uppstod tidigare, och att deras ursprung kan ligga så långt bak i tiden som 100 miljoner år.

De studier som placerat däggdjurens anmoder (stammoder) långt bak i tiden bygger i samtliga fall på analyser av djurens DNA (arvsmassa), medan de nya studierna bygger mer på analyser av fossil och djurens anatomi (kroppsbyggnad).

Texten i den här faktarutan är en sammanfattning från en artikel i tidningen Science.
 

Däggdjuren tog över

För ca 66 miljoner år sedan ändrades allt. En jättemeteor slog ner och rev upp enorma mängder damm och ånga. Atmosfären förmörkades i flera år. Solens strålar kom inte igenom. Växter vissnade. De flesta djurarter dog ut. Alla dinosaurier försvann.

Men många däggdjur överlevde. Nu kunde de växa sig stora utan att riskera att bli uppätna av skräcködlor. Från och med denna tid är det däggdjur som dominerar på land. (Människan är också ett däggdjur.)

ANNONS

LÄS MER: Jordens historia hoptryckt till ett dygn

LÄS MER: Evolutionen - människans utveckling

LÄS MER: Lätta fakta om universum

LÄS MER: Lätta fakta om jorden

ANNONS

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Hur kom vattnet till jorden?
   
 2. Vad behövdes för att liv skulle uppstå?
   
 3. Vilken form av liv bildades allra först?
   
 4. Hur kom det syre till luften?
   
 5. För hur länge sedan vimlade haven av trilobiter?
   
 6. Var kan man hitta fossil av trilobiter idag?
   
 7. När kom fiskarna?
   
 8. Vilka djur dominerade livet på land för 200 miljoner år sedan?
   
 9. När dog dinosaurierna ut?
   
 10. Hur tror man att det gick till?
   
 11. Vilken sorts djur tjänade mest på att dinosaurierna försvann och tog deras plats på jorden?

 


Text: Kalle Güettler (f.d. lärare, nu författare av läromedel, facklitteratur och ungdomsböcker) och Kristina Güettler (läromedelsförfattare och SO-lärare i bl.a. geografi)
Materialet är en omarbetad version av en text som tidigare ingått i läromedlet "Mellan himmel och jord", (geografibok för åk 4-9), tidigare utgiven av Studentlitteratur AB.
 

Senast uppdaterad: 23 maj 2024
Publicerad: 19 september 2022

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
Selma Lagerlöf

Nils Holgerssons resa

Selma Lagerlöf föddes 1858 på gården Mårbacka i Värmland. Den lilla flickan hade en höftskada som...

SO-rummet bok
M
Kipling

Rudyard Kipling och Djungelboken

Rudyard Kipling föddes 1865 i Indien och skickades som sexåring till England för att gå i skola....

SO-rummet bok
M
Haren och Sköldpaddan.

Fabler och djursagor

Fabler är korta uppdiktade sagor där karaktärerna utgörs av djur med mänskliga egenskaper....

SO-rummet bok
M

Några viktiga begrepp inom astronomin

Här presenteras i bokstavsordning några viktiga astronomiska fakta och begrepp. Sammanställningen...

SO-rummet bok
L

Lätta fakta om universum

För 14 miljarder år sedan var allt material i hela universum sammanpressat till en tät kula. Kanske...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Okategoriserad historia

Material med innehåll som inte passar in någon annanstans.

Relaterade taggar

Ge
Jordglob

Världsbild

En världsbild sammanfattar och ger en överblick över världsalltet och jordens och människans...