Påskfirandet förr och idag

Att fira påsk är från början en judisk tradition, till minne av israeliternas uttåg ur Egypten där de hade hållits fångna av den egyptiske faraon. I och med kristendomens utbredning började de kristna också fira påsk. Nu firade man minnet av Jesus uppståndelse, och det började man med redan på 100-talet.
M

Tre glada påskkärringar. Traditionen med påskkärringar bygger på gammal folktro men skiljer sig mycket från de häxor man trodde på under 1600-talet som enligt vittnesmål flög till Blåkulla vid påsk.

En gammal tradition alltså och som många gamla traditioner finns det olika delar av vårt påskfirande. Före påsken kommer fastan - och fastan varar ju ända till påsk - det har vi lärt i den gamla julsången.

Påskfirandet idag

Själva påsken börjar egentligen inte förrän på påskdagen men idag tycker vi nog att hela veckan före påsk tål att firas. Skolorna har påsklov och på många företag är det nästan halvfart.

Påskfirandet idag brukar börja med att man skaffar ett påskris, några grenar av björk som sedan pryds med fjädrar i olika färger och andra sorters påskpynt. Idag är det en fin dekoration men förr i tiden var det faktiskt meningen att man skulle piska varandra med det där riset.

ANNONS

ANNONS

När riset är på plats plus de andra påskprydnaderna - då är påsken igång.

Skärtorsdagen i påskveckan är för kyrkan en reningsdag. Kyrkan firar skärtorsdag till minne av den första nattvarden. Det är också den dag som - enligt gammal folktro - alla häxor ska fara till Blåkulla. Det gäller alltså att gömma kvastar, stänga skorstensspjäll och skjuta med gevärsskott (idag smällare) i luften. Allt för att skrämma häxorna.

Numera kommer det mest utklädda små barn och ber om godis eller delar ut speciella påskkort, en sed som pågår under hela påsken.

Påskeldarna, som mest tänds på Västkusten, i Dalsland och i Närke, var också ett sätt att hålla koll på påskkäringarna (häxorna).

Påskhelgen blev roligare efter 1969

Alla som är uppväxta under de första 60 åren på 1900-talet kan berätta om hur fruktansvärt tråkigt det brukade vara på långfredagen. Det skulle vara stilla och tyst, för detta var den stora sorgens dag när Jesus dog på korset. Man fick inte utföra onödiga sysslor, alla barn skulle vara lugna, helst inga lekar, maten var enkel och radio och senare TV skulle helst vara avstängda. Inga affärer var öppna och inga restauranger eller klubbar heller.

Att måla ägg i olika färger är en gammal kristen sed.

Svårt att förstå idag kanske, men det var inte förrän 1969 som det kom en större ändring, speciellt när det handlade om "offentliga nöjestillställningar."

En matglad högtid

Men på påskafton blev det genast bättre. Idag börjar vi fira direkt på dagen, men enligt gammal sed ska man egentligen vänta tills midnatt mot påskdagen. Då var äntligen den långa fastan över. Nu fick man äta gott igen.

För påsken är också den goda matens helg. Vi äter till exempel lax, lammkött, smörgåsbord med massor att välja på, och naturligtvis ägg.

Ingen påsk utan ägg

Hönan är en av symbolerna för påsken och vi äter ägg som aldrig förr under påskdagarna. För det är ju så att med vårens ankomst och med ljuset som är tillbaka så piggnar också hönorna till och börjar lägga fler ägg.

ANNONS

ANNONS

Ägget är också en symbol för pånyttfödelse - alltså påskens kristna tema. Men vi äter inte bara upp äggen. Det finns många andra äggtraditioner med vårt påskfirande. Vi målar äggen (de ska då vara kokta) i glada färger och mönster.

Förr gav man bort riktiga dekorerade ägg. Idag ger vi i stället bort ägg av papp eller plast, fyllda med godis och kanske en liten present.

Förr var det vanligt att man gav bort ägg, ibland dekorerade eller med små inskrifter. Traditionen att skänka ägg lever kvar, men idag handlar det främst om godisfyllda pappägg.

Lekar med ägg, som äggpickning och äggrullning är fortfarande populärt. Äggpickning går till så att två personer håller varsitt ägg i handen och stöter topparna mot varandra. Vinnare är den som har ett helt ägg kvar. Äggrullning är lite som boule, fast man rullar äggen på till exempel en bräda och ska då träffa de andras ägg.

Den egentliga orsaken till att det blivit så mycket ägg till påskmat, tros vara den sex veckor långa fastan som tar slut vid påsk. Den råkar sammanfalla med den period då tamfåglarna värper som mest. Eftersom all mat som innehöll ägg var förbjuden under fastan hade man ett stort lager av ägg till påsken.

En blandning av kristen tro och folkliga seder

Påskdagen är den kristna kyrkans största dag. Då firas att Jesus är uppstånden från de döda. Gudstjänsten på påskdagen går i glädjens tecken.

På annandag påsk fortsätter glädjen i helgfirandet. Förr var ofta den här dagen ungdomarnas egen dag, då behövde det ju inte vara lugnt och stilla längre utan man kunde istället dansa och roa sig.

Så här firar vi ju fortfarande, en blandning av gammalt och nytt, av kristen tro, folkliga seder och de egna traditionerna inom den egna familjen.Påsken blir ofta också startskottet för våren. Äntligen är den långa vintern slut och i våra påskpyntade hem finns också vårblommorna (påskblommorna) på plats.Men det där med påskharen då? Traditionen med en påskhare istället för en påsktupp kommer från Tyskland som så många av våra andra helgtraditioner. Påskharen kom med de speciella påskäggen och det var också påskharen som gömde dem på olika listiga ställen.

ANNONS

ANNONS

När infaller påsk?

Påsken är en rörlig helg och infaller enligt ett beslut som togs under kyrkomötet i Nicaea år 325, på första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Och vårdagsjämningen, d.v.s. då natt och dag är lika långa, inträffar alltid mellan den 19 och 21 mars. Det innebär att påsken bara kan infalla mellan 22 mars och 25 april.

Påsken har därför inte ett bestämt datum, som julen. Ibland kommer påsken tidigt på våren och ibland ganska sent. Det tidigaste datum som påskdagen kan infalla är den 22 mars. Detta inträffade senast 1818 och sker nästa gång 2258. Det senaste datum som påskdagen kan infalla på är den 25 april. Detta inträffade senast 1949 och upprepas 2038.

Visste du att:

  • Långt in på 1700-talet var det förbjudet att arbeta på skärtorsdagen. Man fick inte hugga ved, och inte heller spinna ull eller tvätta kläder. ”Var det någon som tvättade på skärtorsdag, så tvättade de häxans särk”.
     
  • Förr använde man påskriset till att slå med på långfredagen. Husbonden skulle slå barnen och tjänstefolket med riset, så att de kom ihåg hur Jesus hade plågats på korset.
     
  • Judarna firar påsken till minne av Israels uttåg ur Egypten, medan kristna högtidlighåller minnet av Jesus död och uppståndelse. Långfredagen firas till åminnelse av Jesus död, och på påskdagen återuppstod Jesus.
     
  • Påskelden är en västsvensk företeelse. Redan efter tjugondag Knut började ungdomarna samla ihop utkastade julgranar och liknande till en brasa.
     
  • Påskön i Stilla havet fick sitt namn därför att den nederländske upptäcktsresanden Jacob Roggeveen upptäckte ön påsken 1722.
     

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Berätta kortfattat om ursprunget till påskfirandet och hur det har utvecklats från en judisk tradition till en kristen högtid.
     
  2. Hur har traditionen med påskkärringar och påskeldar uppstått och förändrats över tid?
     
  3. Ge exempel på hur påskhelgen har förändrats efter 1969, särskilt när det gäller långfredagen och offentliga nöjestillställningar.
     
  4. Vad symboliserar ägget i påsken?
     
  5. När infaller påsken enligt kristen tradition? Vad bestämmer dess datum?

Diskutera:

  1. Hur viktigt anser du att det är att bevara och förnya traditioner som påskfirandet i en föränderlig värld? Motivera.

Fundera på:

  1. Hur kan olika traditioner bidra till att stärka gemenskapen och den kulturella identiteten i ett samhälle?
     

 

Litteratur:
Nils-Arvid Bringéus, Årets Festdagar, Carlsson, 2006
Jan-Öjvind Swahn, Svenska traditioner, Ordalaget Bokförlag, 2010
Ingemar Liman, Påskens ABC: en bok om våra påsktraditioner, Forum, 1973

 

Text: Eva Österlund, frilansjournalist och författare
 

Senast uppdaterad: 17 november 2023
Publicerad: 20 mars 2013

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Jultomte

Jul - gåvornas, ljusens och matens högtid

Julen i Sverige är en festlig blandning av både gamla traditioner och nya seder. Här berättas om...

M
Nu är det jul igen

Advent, lucia och julfirandet förr

Advent, lucia och jul har i Sverige genomgått många förändringar över tid. Adventsljus, som nu är...

M
Tårta och firande

Svenska ceremonier och seder - från vaggan till graven

De senaste hundra åren har inneburit att de ceremonier som förr i tiden var förknippade med...

M
Kräftfiske

I kräftkalasens tid

I fullmånens sken med kulörta lyktor, dilldoft, kalla nubben och uppsluppen stämning framstår...

M

Bröllop förr och idag

Det är sköna maj, bröllopsklockorna ljuder och brudparet duckar för risgrynen som regnar på...

L

Det stora julstöket förr

Hur ofta suckar vi inte över allt extra arbete till jul med att baka och städa, handla och laga...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Svenska högtider och traditioner förr och idag

Historia om svenska traditioner, högtider och symboler. Högtidernas firande har sitt ursprung i religionen och i...

Relaterade taggar

Hi
Gula liljor

Påsk

Påsken är inom kristendomen en viktig högtid som firas till minne av Jesus död och uppståndelse....

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Våffeldagen

av: Mattias Axelsson
2021-03-22

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Fastlagen och fastan

av: Mattias Axelsson
2021-02-15

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Kristi himmelsfärdsdagen och pingst

av: Mattias Axelsson
2018-05-10

Mattias sätter sig själv i studion för att förklara lite kort om Kristi himmelsfärd och om pingsten.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Jesus död och uppståndelse

av: Juia, Mattias och Kristoffer
2017-04-12

När påsken närmar sig pratar Julia, Kristoffer och Mattias om Jesus död och uppståndelse, själva orsaken till det kristna påskfirandet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Julmatens historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-12-14

Mattias, Julia och Kristoffer avslutar säsongen 2016 med att tända en brasa och prata om julmatens historia. Hur länge har vi ätit julmat och varför äter vi det?

+ Lyssna