Invigningen var festlig. Mer än 6 000 människor deltog i flera dagars festligheter. Aldrig har så många shejker, kungar och kejsare varit samlade på ett ställe.
Suezkanalen är viktig för världshandeln
Kanalen sparar tid och pengar för rederierna. Suezkanalen kortar avståndet mellan Liverpool i England och Bombay i Indien med nära 20 000 kilometer. Det går att göra bränslebesparingar på upp till 70 procent genom att använda kanalen. En oljetanker som går genom kanalen från Kuwait till Grekland tjänar 30 dagar än om den skulle ha gått runt Afrika.
Trafiken är mycket livlig på Suezkanalen. Den omfattar fartyg av alla sorter, från små passagerarbåtar till supertankers på många tusen ton.
Trångt farvatten
Resan genom kanalen kan vara mycket besvärlig. De hårda ökenstormarna kan blästra bort lacken från bilar och båtar. Under en enda storm vräktes tre miljoner kubikmeter sand ut i kanalen. Det motsvarar hela volymen av den stora Cheopspyramiden.
Det händer att fartyg som inte kan hålla kursen i hårda stormar lägger sig på tvären i kanalen och fastnar. Under 1800-talet hade kanalbolaget den regeln att om inte fartyget kommit på rätt kurs inom 24 timmar så fick passagerarna lämna fartyget som därefter sprängdes i luften.
Kanalen är bara tillräckligt djup på mitten så att två fartyg kan passera varandra. Kanalen består därför av en fil med flera mötesplatser. Fartygen färdas alltid i konvoj och under en normal dag passerar tre konvojer. Det tar ca 11-15 timmar att segla igenom Suezkanalen.
En strategiskt viktig kanal
När det utbröt krig mellan Egypten och Israel 1967 stängdes kanalen. Samtliga fartyg som var på väg genom kanalen sänktes. Under de åtta år kanalen var stängd förlorade Egypten flera miljarder i inkomster. Samtidigt innebar det en enorm förlust för världshandeln med många miljarder kronor.
I juni 1975 öppnades kanalen efter ett forcerat röjningsarbete. Man var tvungen att avlägsna tusentals granater och minor ur kanalen och området runt omkring den innan fartyg åter kunde passera.
Idag passerar mellan 16 000-20 000 fartyg kanalen varje år (se Suezkanalens officiella webbplats)
LÄS MER: Suezkanalen
LÄS MER: Egyptens historia
LÄS MER: Egyptens geografi
LÄS MER: Suezkrisen
LÄS MER: Lätta fakta om Panamakanalen
Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare