Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella judekvarter. Idén med att skapa getton i nazistisk mening kom från Hermann Göring, en av Hitlers närmaste män. Judarna tvingades lämna sina bostäder och arbeten, plundrades på allt de ägde och drevs samman i getton som var helt avskilda från yttervärlden. Nazisterna fann det praktiskt och bekvämt att ha judarna samlade på en bestämd plats inför "den slutliga lösningen" och transporten till dödslägren.
M
Warszawagettot

Tillfångatagna judar efter upproret som leds bort av tyska Waffen-SS-soldater till samlingsplatsen för deportation (Umschlagplatz) till Auschwitz eller Treblinka.

Svältdöden

Warszawagettot var 4 kilometer långt och 2 1/2 kilometer brett. På alla håll omgavs det av höga brandmurar. Här levde 400 000 judar i 27 000 ruckel och källare. Lite halm på stengolvet var ofta den enda inredningen.

En populär metod bland nazisterna var att utrota genom svält. Matransonerna låg klart under överlevnadsgränsen: 20 gram bröd per dag och 50 gram matfett per månad. År 1941 dog cirka 45 000 av gettots invånare av svält och sjukdomar. Dödskärrorna kom dagligen för att transportera bort döda och halvdöda kroppar.

ANNONS

ANNONS

Trots murarna och avskildheten från den övriga staden och trots tyskarnas bevakning kunde livsmedel ibland smugglas in - tack vare hjälp från medkännande polacker utanför gettot. Det hände rent av en gång att några kor smugglades in i gettot. Mjölken från korna räddade livet på några nyfödda barn, åtminstone för en tid.

Gettots invånare lyckades också beväpna sig. För diamanter och guldsmycken som de kunnat gömma, köpte de gevär, pistoler, handgranater och ammunition.

Gasdöden

Med jämna mellanrum valde SS-trupperna ut de sjukaste och klenaste judarna och transporterade bort dem. Polska järnvägsarbetare hade berättat för gettots invånare att godstågen med utsorterade judar gick till olika förintelseläger, främst Auschwitz och Treblinka. Det cirkulerade också rykten om gaskammare. Var det verkligen så att nazisterna gasade ihjäl människor? frågade sig judarna.

Inför utgallringen försökte judarna klä upp sig och se friska och fräscha ut för att om möjligt få stanna kvar i gettot.

 

Warszawagetto-uppror
Bild: Deutsches Bundesarchiv
En bild som har blivit klassisk. Judar, unga och gamla, drivs bort från judegettot i Warszawa efter upproret 1943. Långt senare blev det allmänt känt att den lille pojken i förgrunden överlevde.

Revolten

Förtryckta och tigande genomgick gettots invånare den fruktansvärda behandlingen. Men våren 1943 beslöt judarna att revoltera mot deportationen till koncentrationslägren. När SS-trupperna på morgonen den 19 april marscherade in i gettot för att hämta de utgallrade judarna, möttes de av en skur kulor från gevär och pistoler. Det hade aldrig tyskarna väntat sig - att de underkuvade judarna skulle ta till vapen.

ANNONS

ANNONS

SS-ledaren Himmler informerades varefter han befallde att upproret skulle krossas och gettot jämnas med marken.

På eftermiddagen rullade tre stridsvagnar in i gettot och öppnade eld. Men judarna kämpade oförfärat vidare. Genom sin överlägsna lokalkännedom i gettot, sin ständigt varierade taktik och sitt okuvliga mod lyckades de stå emot tyskarna längre än någon trott. Striderna pågick dag och natt i nästan 30 dygn.   

Men i längden var naturligtvis kampen utsiktslös. Någon hjälp utifrån kunde judarna inte räkna med. De visste att de inte skulle överleva. Men de kämpade för sin mänskliga värdighet - tills de föll genomborrade av SS-truppernas kulor. 19 000 judar togs till fånga och avrättades - en del omedelbart genom nackskott, andra senare i gaskammaren.

Den nazistiske befälhavaren i Warszawa meddelade SS-ledningen i Berlin att revolten hade resulterat i att totalt 56 065 judar hade mist livet.

Den passiva omvärlden

När engelsmännen och deras allierade fick höra talas om massakrerna på judarna i Polen och andra länder ville de gärna skjuta sådant ifrån sig. Antingen ville de inte tro att judeutrotningen var sann, eller också var de så upptagna av den militära kampen mot Nazityskland att de inte hade tid att försöka rädda judarna.

En polack vid namn Jan Nowak var 1943 kurir mellan den polska motståndsrörelsen och den polska exilregeringen i London. På hösten kom Nowak för första gången till London och fick rådet av diplomater att vara återhållsam när det gällde rapporteringen av antalet dödade judar; en alltför hög siffra kunde uppfattas som osannolik, och han skulle stämplas som lögnare.

Diplomaterna berättade för Nowak om en tidigare kurir, Zygielbojm, som hade sänts från gettot i Warszawa till London för att personligen rapportera om de nazistiska illdåden; mer än 700 000 judar systematiskt mördade. Zygielbojms vänner hade föreslagit att han skulle stryka en nolla; 70 000 skulle kanske världen tro på, men siffran 700 000 var alltför otrolig. Kuriren kunde inte medverka i denna historieförfalskning - och tog sitt liv.

Nowak träffade också den brittiske premiärministern Winston Churchill och hans utrikesminister Anthony Eden. Av deras uttalanden förstod Nowak att de tvivlade på den polska motståndsrörelsens uppgifter och att de hade tagit intryck av Stalins propaganda att polackerna såg ryssarna som sina största fiender, inte tyskarna. Fanns det då inte skäl att betvivla massmorden på judarna? frågade sig brittiska politiker och journalister.

ANNONS

ANNONS

Engelsmännens inställning i den här frågan sammanföll med, eller underlättades av, att Polen började knytas allt fastare till Sovjetunionen. Judarnas öde i Polen blev främst en fråga för ryssarna. Konferensen i Teheran i slutet av 1943 mellan de västliga ledarna och den ryske diktatorn bekräftade att Polen, liksom hela Östeuropa, gled in i den sovjetiska intressesfären.

Men i Warszawa visste polackerna ingenting om detta. De trodde att britterna var deras pålitliga vänner som skulle hjälpa dem med vapen och förnödenheter i resningen mot tyskarna.

I själva verket låg vägen öppen för ryssarna att göra Polen till en sovjetisk satellitstat (lydstat).

LÄS MER: Upproret i Warszawa getto

LÄS MER: Förintelsen

LÄS MER: Polen under andra världskriget

LÄS MER: Andra världskriget börjar - Hitler anfaller Polen

LÄS MER: Hitlers Östeuropapolitik

LÄS MER: Drang nach Osten - Lebensraum

LÄS MER: Förintelsen, del 3: Nazisternas koncentrations- och utrotningsläger

LÄS MER: Polens historia

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Vad var Warszawas getto och i vilket syfte hade det skapats?
   
 2. Varför gjorde judarna i gettot uppror mot nazisterna?
   
 3. Hur slutade upproret i Warszawagettot?
   
 4. Varför ingrep inte omvärlden och gav mer stöd till den judiska befolkningen i Polen?
   

 

Text: Jan-Olof Fallström, bokrecensent och läromedelsförfattare
 

Senast uppdaterad: 14 november 2023
Publicerad: 30 augusti 2023

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M

Östfronten under andra världskriget

Klockan 3.15 på morgonen den 22 juni 1941 rullade tusentals tyska stridsvagnar in över...

M

Atombomben över Nagasaki skulle tvinga Japan att kapitulera

Människan har skapat vapen så fruktansvärda att de kan döda allt liv på jorden. Kärnvapen är den...

S

Finska vinterkriget - Davids kamp mot Goliat

I november 1939 anfölls det på papperet militärt underlägsna Finland av jätten Sovjetunionen. Det...

S

1 september 1939 - Tyskland anfaller Polen

Den 1 september 1939 anföll Hitlers Tyskland grannlandet Polen. Två dagar senare förklarade...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi
Karta

Polens historia

Fördjupa dig i Polens historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Re

Judisk historia

Judendomens och judarnas historia började för ca 4 000 år sedan i Mesopotamien då Gud uppenbarade sig för Abraham och...

Relaterade taggar

Hi
Judar

Upproret i Warszawa getto

Redan på hösten 1939 avspärrades den norra delen av Warszawa. Den delen av staden beboddes till...

Hi
Barn bakom taggtråd.

Förintelsen

Förintelsen är den svenska benämningen på det folkmord som nazisterna utförde 1933-1945 på drygt...

Hi
Massaker

Folkfördrivning, etnisk rensning och folkmord

Folkfördrivning är precis som begreppet antyder en tvångsförflyttning av en viss folkgrupp från det...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Judar - en av Sveriges nationella minoriteter

av: Mattias Axelsson
2021-10-21

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap) om om judar - en av de nationella minoriteterna i Sverige. Avsnittet (del 3 av 5) ingår i en poddserie om Sveriges fem nationella minoriteter.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Hitlers och nazisternas väg till makten

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-02-24

Julia, Mattias och Kristoffer förklarar bakgrunden till att Adolf Hitler och nazisterna kunde ta makten i Tyskland på 1930-talet.

+ Lyssna