Mongolernas plundring av Bagdad gjorde slut på islams guldålder

Härskare som lever avskilda från folket de bestämmer över, som tror sig vara utvalda av gudarna, och därför är helt säkra på att inget kan besegra dem - den typen förekommer inte så sällan i mänsklighetens långa historia. Kalifen al-Mustasim Billah av Bagdad var en av dem. I slutet av år 1257 kom ett sändebud från en annalkande armé mongoliska krigare, ledda av Hülegü, sonson till Djingis khan. Erkänn oss som dina härskare, så kommer vi att skona dig och din stad, löd budskapet. Gör du inte det, då kommer vi att förgöra dig och hela ditt folk. Kalifen svarade något i stil med: ni kan dra. Ingen kan besegra mig, för jag är kalifen av Bagdad, världens centrum, och därmed beskyddad av Gud, ske hans vilja.
M

Belägringen av Bagdad år 1258 varade i 13 dagar från den 29 januari till den 10 februari. Staden totalförstördes, bland annat det stora biblioteket Visdomens hus, moskéer, palats och andra viktiga byggnader. Mellan 90 000 och en miljon invånare beräknas ha massakrerats av mongolerna i samband Bagdads fall.

Kalif al-Mustasim Billah väljer att blunda

År 1258

Att svara på det sättet var inte särskilt verklighetsförankrat. Al-Mustasim ska enligt källorna ha blivit förråd av sin närmaste man, storvisiren Ibn al-Alkami, som förklarade att mongolerna i själva verket inte var något större hot. Ingen främmande makt skulle kunna inta Bagdad, försäkrade storvisiren.

Visserligen hade stadens reella makt minskat sedan storhetstiden några hundra år tidigare, men kulturellt och statusmässigt var staden fortfarande den muslimska världens hjärta. I Bagdad hade en frodande kultur byggts upp, där hade influenser från alla länder som tillhörde den stora islamska sfären mötts och blandats - ända från dagens Spanien och Marocko vid Atlanten i väster och hela vägen bort till Afghanistan och Indien i öst. Bagdad var det storslagna centrumet i den epok som i efterhand skulle kallas ”den muslimska guldåldern”, en era då konst, kultur och vetenskap nådde storartade höjder.

ANNONS

ANNONS

Förledd av storvisirens ord fattade al-Mustasim flera förödande beslut. Till att börja med lät han bli att använda sina enorma rikedomar för att rekrytera de legosoldater som skulle ha kunnat hjälpa till att besegra mongolerna. Sedan lät han bli att förstärka stadens befästningar, eftersom de ändå troddes vara starka nog att stå emot vilka fiender som helst. Som om allt detta inte räckte hade han gjort sig ovän med flera av rikets grannar, inte minst shiamuslimerna i de tidigare persiska provinserna, som inte bara vägrade att sluta upp bakom kalifen, som var sunnimuslim, utan till och med i stora mängder kom att tåga tillsammans med mongolernas styrkor.

Mongolerna var mästare i belägringskonsten och använde sig bland annat av avancerade belägringsmaskiner.

Bagdad erövras

För att göra saker och ting ännu värre såg kalifens sändebud till att i grunden förolämpa khan Hülegü och hans närmsta män, som då beslöt sig för att slå till med all sin makt. De mongoliska invasionerna runt om i världen under denna tid - som fick deras rike att som mest sträcka sig hela vägen från Nordeuropas gränser bort till Kina - hade som förutsättning extremt våld, kombinerat med hot om detsamma. Strategin gick ut på att behandla alla som gav sig utan strid med relativ storsinthet, medan de som gjorde motstånd utplånades till sista man, kvinna och barn.

Detta skulle nu Bagdad få uppleva. Armén som närmade sig staden i slutet av januari år 1258 sägs ha varit den största mongoliska här som någonsin samlats - en bra bit över 100 000 man, eller kanske till och med så många som en miljon, enligt de mest upphetsade krönikörerna. Med dem tågade alltså även ett stort antal shiamuslimer samt många kristna från Georgien.

Själva striderna var snart överstökade. Efter bara en dryg veckas belägring insåg även al-Mustasim att han inte hade en chans att stå emot anstormningen. Då försökte han förhandla med khan Hülegü, men vid det laget var det redan försent.

ANNONS

ANNONS

Staden plundras och invånarna dödas

Snart föll stadens murar och den angripande armén trängde in. Vad som hände med kalifen själv när staden föll finns det olika teorier om. Marco Polo, som ungefär 20 år senare red genom det mongoliska väldet, påstod att Hülegü lät låsa in kalifen i sin skattkammare, provocerad över att denne inte använt sina enorma rikedomar till att skaffa en armé som han kunde försvara sig med. Khanen ska ha gett al-Mustasim enbart guld att äta, ”eftersom du nu älskar det så mycket”, och på så vis svultit honom till döds.
 

Kalifen spärras in
Bild: Wikimedia Commons
Enligt Marco Polos berättelser lät khan Hülegü spärra in kalif al-Mustasim Billah i hans skattkammare i Bagdad. Målning från början av 1400-talet.

En annan historia, kanske mer sannolik, säger att mongolerna ska ha varit rädda för att direkt lägga hand på kalifen - som ju påstods stå under Guds personliga beskydd - och därför istället rullade inom honom i mattor, som hela ryttarhären sedan fick rida över.

På så vis dog den sista av abbasiderna, dynastin som regerat i Bagdad i nästan 500 år. Därefter plundrades staden. I en vecka pågick härjningarna utan avbrott. I stort sett hela befolkningen, en bra bit över 100 000 människor, höggs, stacks och klubbades till döds. Män, kvinnor och barn - alla dödades, utan undantag.

ANNONS

ANNONS

Floden Tigris färgas svart

Även stadens lärdomscenter, dess badhus och dess sjukhus, slogs i bitar och brändes ner. Röken från stadens hus och från kalifens vackra palats steg tät mot himlen och bredde ut sig över den omgivande trakten. På många mils avstånd kunde man känna lukten av röken från det brinnande Bagdad. Så många böcker slängdes i floden Tigris, sägs det, att själva det strömmande vattnet färgades svart av bläck.

Efteråt byggdes en del av allt det förstörda upp igen, men staden blev sig aldrig riktigt lik. Sagornas, rikedomarnas och myternas Bagdad var borta för alltid.

Maktskifte i regionen

Överhuvudtaget skulle man kunna säga att den mongoliska plundringen av det som en gång varit det muslimska kalifatets huvudstad var ett tecken på att ett grundläggande skifte hade skett i den del av världen som vi idag kallar Mellanöstern. Ända sedan den äldsta forntiden hade området mellan floderna Eufrat och Tigris varit regionens verkliga centrum. Det var där, i Mesopotamien, som jordbruket först hade blivit betydande, och det var där de första starka staterna skapats. Det var där många av historiens mäktigaste imperier hade haft sina huvudstäder.

Nu flyttades makten i regionen en gång för alla västerut, till Medelhavets stränder.

LÄS MER: Mongolerna

LÄS MER: Ryttarfolken på stäppen: skyterna, Hsiung-nu, hunnerna och mongolerna

LÄS MER: Islams historia

LÄS MER: Arabernas och islams historia - från 600-talet till 1500-talet

LÄS MER: Araberna, del 5: Abbasidiska kalifatets storhetstid

LÄS MER: Araberna, del 8: Abbasidiska kalifatets upplösning

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Nämn några skäl till att kalif al-Mustasim Billah valde att ignorera det mongoliska hotet mot Bagdad.
   
 2. Bagdads försvarare hade inte en chans mot mongolernas krigsmaskin. Motivera.
   
 3. Varför lät mongolerna förstöra Bagdad och döda alla dess invånare?
   
 4. Beskriv kortfattat Bagdads ställning i regionen innan staden erövrades.
   
 5. Beskriv kortfattat Bagdads ställning i regionen efter att staden hade plundrats och förstörts.
   

 

VILL DU VETA MER? Läs The Mongols av David Morgan (2007).

 

FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 4 augusti 2022

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
massaker

Jacquerie - medeltidens största bondeuppror i Frankrike

La Jacquerie var ett stort bondeuppror som ägde rum i norra Frankrike 1358 under hundraårskriget....

M
Astrolabium

Islamisk medeltida teknik

Stora delar av den mekaniska kunnigheten överlevde de närmaste seklerna efter det romarrikets...

M

Klimatförändringar kan ha orsakat syndafloden

"I den dagen bröt alla det stora djupets källor fram och himlens fönster öppnade sig, och ett...

M
Båt på en flod.

Floderna och de första stora civilisationerna

Världens första stora civilisationer uppstod i dalarna längs stora floder. Vid floderna Eufrat och...

SO-rummet bok
S

Araberna, del 9: Varför föll arabernas imperium samman?

Nionde och sista delen i en artikelserie om arabernas historia under islam. Det arabiska imperium...

SO-rummet bok
S

Araberna, del 8: Abbasidiska kalifatets upplösning

Åttonde delen i en artikelserie om arabernas historia under islam. Här kan du läsa om det...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Medeltidens muslimska värld

I samband med islams uppkomst på 600-talet växte en ny kultur fram i Mellanöstern under medeltiden.

Hi

Mongolerna

Mongolernas historia som skildrar deras framfart i Asien och Europa under medeltiden.

Hi

Medeltida krig och försvar

Vapen, krigföring, uppror och krig under medeltiden (500-1500).

Hi
Karta

Iraks historia

Fördjupa dig i Iraks historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Re

Islams historia

Islams långa historia från dess uppkomst på 600-talet e.Kr fram till idag.

Relaterade taggar

Hi
Karta

Imperier

Med ett imperium menas ofta en större stat som omfattar flera nationer eller folkslag....

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Fastemånaden ramadan

av: Mattias Axelsson
2021-04-20

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om den muslimska fastemånaden ramadan.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Ramadan och Eid al-Fitr

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-06-08

Julia, Kristoffer och Mattias pratar om den muslimska fastemånaden ramadan och den efterföljade festen Eid al-fitr.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Muhammed och Jesus - likheter och skillnader

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-03-30

Mattias, Julia och Mattias pratar om centralgestalterna i de två största världsreligionerna - Muhammed och Jesus. Vilka likheter och skillnader finns?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Skillnaden mellan sunniislam och shiaislam

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2015-10-28

Mattias, Kristoffer och Julia försöker reda ut skillnaden mellan sunnimuslimer och shiamuslimer. Vi går tillbaka till splittringen efter profeten Muhammeds död. Vi pratar också om de båda riktningarnas betydelse för världspolitiken idag (t.ex. i Syrienkonflikten).

+ Lyssna