M

Lätta fakta om kurderna

Det finns omkring 35 miljoner kurder i världen. De flesta lever i Turkiet, Syrien, Irak och Iran. Dessutom finns det små grupper av kurder i de före detta sovjetiska republikerna i Kaukasus.
Bild:

Kurdernas flagga.

Historia

Kurderna är ett folk med en egen kultur och ett eget språk. De härstammar från de folk som levde i Mesopotamien och längre österut för flera tusen år sedan. De fanns på plats i bergen norr om floderna Eufrat och Tigris i nuvarande Irak långt innan turkar och araber invaderade områdena. Idag lever de flesta kurder i länderna Turkiet, Irak, Iran och Syrien.

Kurderna har aldrig haft en egen stat utan har utgjort minoriteter i de olika länderna ovan. Ända sedan grekerna och romarna dominerade detta område har kurderna ofta förföljts och många gånger har de fördrivits från sina hemtrakter.

Kurderna organiserade sig tidigt i klaner och de har alltid varit beroende av utländska härskare. I sin kamp för frihet och självbestämmande har de ofta försökt söka stöd hos allierade utanför länderna de har bott i.

Läs mer om kurdernas historia >

Kamp för självständighet

De flesta kurderna bor i sydöstra Turkiet. I Turkiet har de kämpat om självbestämmande sedan Sèvres-avtalet i Paris 1920 efter Osmanska rikets fall då kurderna lovades ett självständigt land.

Konflikten har inneburit att stora delar av sydöstra Turkiet har ödelagts och flera miljoner kurder har fördrivits från sina hem. Över 2000 kurdiska byar har förstörts. Flera miljoner människor har tvingats till stora städer, däribland Istanbul och Ankara.

Det mest kända kurdiska partiet i Turkiet är Kurdiska arbetarpartiet, PKK. PKK startade sin väpnade kamp 1984. Kriget mot turkiska armén har kostat tiotusentals människor livet, och stora delar av sydöstra Turkiet har ödelagts av strider.

Bild:

Kurdiskt område i Mellanöstern enligt CIA (1992). Benämns ibland som Kurdistan.

PKK har även baser i norra Irak. I samband med att Iraks diktator Saddam Hussein störtades har kurderna fått ökad självbestämmanderätt i de norra delarna av Irak.

PKK anser sig vara ett marxistiskt parti och de vill att kurderna ska få ett eget land. Många kurder ser i framtiden ett ännu större mål. Det skulle vara ett Storkurdistan som skulle bestå av landområden från Turkiet, Irak, Syrien och Iran.

Det finns många kurdiska partier och de har även stridit mot varandra, vilket naturligtvis stormakterna i området har försökt uppmuntra.

Nu försöker allt fler kurdiska ledare nå ett samförstånd med de berörda staterna för att uppnå en viss självständighet för kurderna inom de olika länderna.

Läs mer om Kurder och Kurdistan >

Uppgifter och frågor

 1. Ungefär hur många kurder finns det?
   
 2. Var lever de flesta kurderna?
   
 3. Varifrån kommer kurderna?
   
 4. Nämn några fakta om kurderna i Turkiet.
   
 5. Nämn fakta om kurderna i Irak.
   
 6. Nämn fakta om kurdiska partier.

 

Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare

Uppdaterad: 13 juni 2017
Publicerad: 09 september 2015