Folk tvingades bära med sig hela kassar med sedlar när de skulle ut och handla. En limpa bröd kunde kosta över 1 000 miljoner mark. Pengarna blev så värdelösa att barnen använde sedelpackar som byggklotsar.
Inflation drabbar folk olika hårt
I alla länder är man rädd för inflation eftersom den är orättvis. Prishöjningarna gör att lönen räcker sämre och det är vanligt att allas löner inte höjs lika mycket som priserna.
Inflationen straffar också de som försöker spara pengar på banker. På grund av inflationen blir pengarna mindre värda och man måste spara ännu mer pengar.
Den som äger fastigheter drabbas inte på samma sätt av inflationen. Alla som lånat pengar kan till och med tjäna på inflationen, eftersom lånet sjunker i värde när pengarna blir mindre värda. Då blir det lättare att betala av lånen. Inflation gynnar den som lånar pengar.
Orsaker till inflation
Det finns många orsaker att det blir inflation. Här är några orsaker:
- En stor efterfrågan kan vara en orsak. Har hushållen gott om pengar blir efterfrågan på varor och tjänster stor och då är det lätt att producenterna höjer sina priser kraftigt.
- Inflation kan också komma från utlandet, om viktiga importvaror stiger i pris. Sådana importvaror kan vara olja och bensin.
- Industrierna kan ha mycket att göra. Det är ont om arbetskraft. För att folk ska stanna kvar på jobbet och inte byta arbete tvingas man höja lönerna. För att företagen ändå ska löna sig, höjer man priserna på de varor man tillverkar.
Åtgärder mot inflation
I teorin är det lätt att stoppa inflation, men i praktiken är det betydligt svårare. Här följer några åtgärder man kan vidta för att förhindra inflation:
- Om efterfrågan är för stor kan man på olika sätt dämpa denna efterfrågan. Att höja skatten, att införa tvångssparande, att höja räntan eller att minska bidragen är exempel på sådana åtgärder.
- Ett radikalt grepp är att besluta om pris och lönestopp. Detta kan man inte hålla på med under en längre period eftersom inflationen brukar ta ny fart när prisstoppet tas bort.
Litteratur:
Klas Eklund, Vår ekonomi - en introduktion till samhällsekonomin, Studentlitteratur, 2013
Dan Andersson m.fl., Marknaden och välfärden - en läsebok om ekonomi, LO, 2003
Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare