Trots att hovrätten i Jönköping fick detta utlåtande från domkapitlet, ansåg sig hovrätten inte vara redo för beslut och dom. Rätten i Jönköping nöjde sig inte med att bara konstatera att Carls och Ingeborgs äktenskap var ofullkomligt, utan ville också göra någonting åt det. Man bad domkapitlet att kalla Carl och Ingeborg till förhör. Hovrätten ville veta om Carl kunde tänka sig att "göra henne sin äktenskapsplikt" om han tog henne tillbaka.
Carl och Ingeborg kallades till förhör inför domkapitlet i Linköping. Vid förhöret förklarade Carl att han ville ta Ingeborg tillbaka och att han trodde att han kunde göra henne nöjd i fortsättningen. Också Ingeborg bad att få fortsätta äktenskapet. Därför beslöts följande: "innan 3 veckor är förlupna" ska Ingeborg hos kyrkoherden i Vimmerby ge besked om Carl börjat uppfylla sina äktenskapliga plikter.
Både kyrkan och domstolarna väntade nu ivrigt på att Carl och Ingeborg skulle börja leva som äkta man och hustru. Först när de visat om de kunde klara det eller ej skulle den slutgiltiga domen i hovrätten avkunnas. Nu var också Carl satt under press, trots att han aldrig gjort sig skyldig till något brottsligt.
Efter den utsatta tiden infann sig det äkta paret hos kyrkoherden i Vimmerby. Resultatet var negativt: Carl hade inte gjort det han borde. Kyrkoherden gav dem åtta dagar till. När också denna tid hade gått, kallades de på nytt. Denna gång uteblev Carl. Bara Ingeborg och hennes far kom till kyrkoherden, "Ingeborg sägandes: han har i dessa 8 dagar gått till mig men legat såsom en stock och sten".
Efter en sådan nedslående rapport hade domkapitlet inget annat att göra än att överlämna ärendet till hovrätten för dom och straff.
Domen faller i hovrätten
Den 17 oktober 1642 underskrevs domen i hovrätten. Ingeborg fick sitt straff omvandlat till 40 daler i böter samt till att "stå uppenbar skrift", d.v.s. stå på "pliktepall" i kyrkan till allmänt beskådande.
I ett och ett halvt år hade Ingeborg levt utan att veta om dödsdomen skulle stå fast. Nu upphävdes den, och hon dömdes istället till dryga böter och till skamstraff. I domen fick hon också rätt till skilsmässa, eftersom Carl visat sig oduglig till äktenskap. Men med ett barn på armen, som hon fått med en gift och förrymd granne, väntade henne troligen nya problem i livet. Det var inte lätt för en sådan kvinna att bli gift igen.
Carl hade dömts på ett annat sätt: Han hade förlorat sin hustru och förnedrats genom att få alla sina ofullkomligheter framdragna i ljuset. Med tanke på att allt var väl känt i bygden, fick han säkert svårt att hitta en kvinna att gifta sig med.
Medbrottslingen återfinns
Hur gick det då för Peder Börjesson, mannen som Ingeborg hade begått sina syndiga gärningar med? Han hade rymt från trakten och återfanns först vid julen 1642 i södra Småland.
När Peder Börjesson påträffades och blev återsänd till sina hemtrakter, började förberedelserna för ytterligare en rättegång. Den 13 februari 1643 stod Peder inför häradsrätten i Vimmerby. Han berättade att han fått reda på hur det stod till med Ingeborgs äktenskap på ett slåtteröl, när några karlar gjorde narr av henne med antydningar om problemen i den äkta sängen. En månad senare hade Peder mött Ingeborg i en beteshage. Deras förbindelse började där. Men Ingeborg blev med barn, och hennes snedsteg gick inte att hemlighålla.
Peder hade redan innan han rymde erkänt förbindelsen med Ingeborg. I rätten försökte han inte smita undan sitt ansvar. Visserligen gjorde han några halvhjärtade försök att skylla ifrån sig: Hans hustru hade varit sjuk i 14 år och han tyckte därför att det kunde vara förståeligt om han föll i synd i en beteshage.
och döms
Häradsrätten delade inte denna uppfattning. Och när det fanns en bekännelse från den skyldiges mun, ansåg häradsrätten att den inte hade något val: Peder Börjesson dömdes till döden.
Men Peder hade en osannolik tur. Eftersom Ingeborg och Carl aldrig hade förenats i den äkta sängen, så som makar borde göra, var Ingeborg egentligen inte gift när de båda träffades i beteshagen! Då kunde Peder inte heller dömas för dubbelt hor, utan endast för enkelt hor. Och för enkelt hor omvandlades ett dödsstraff av hovrätten alltid till böter. Så skedde även för Peder Börjesson. Han klarade livhanken. Men han dömdes till mycket dryga böter, 160 daler, samt till skamstraffet att "stå uppenbar skrift" i kyrkan.
Vad som hände Ingeborg, Carl och Peder efter dessa rättegångar vet vi inte. Det är genom domstolarnas handskrivna böcker från åren 1641-1643 som vi känner dem. Kanske begick någon av dem ett brott senare i livet - och dyker upp i någon dombok senare under 1600-talet. Eller så går det att finna dem i några av de kyrkoböcker där Vimmerbys präster förde anteckningar om församlingsmedlemmarnas födelse- och dödsår, giftermål, barnafödslar m.m.
Den forskare som letat fram det material som den här artikeln bygger på, historikern Rudolf Thunander, har inte mer att berätta om Carl, Ingeborg och Peder. Men kanske någon annan forskare tar vid och söker i de handskrivna, svårlästa och dammiga domböcker och kyrkoböcker som förvaras i arkiven. Kanske får vi då veta mer om levnadsödena för dessa tre Vimmerbybor i 1600-talets Småland.
|
LÄS MER: Sexualbrott på 1600-talet
LÄS MER: Stormaktstidens Sverige
LÄS MER: Häxprocesserna
LÄS MER: 1600-talet, renlärighetens epok: Katolsk motreformation och evangelisk konfessionalism
LÄS MER: Kyrkans kontroll under stormaktstiden
LÄS MER: Brott och straff förr
LÄS MER: Historia om relationer, kärlek och sex
LÄS MER: Bödeln och bödelyrkets historia