Wu Zetian - Kinas enda kvinna på tronen

Hon var 65 år gammal när hon år 690 e.Kr klev fram i rampljuset och lät utse sig själv som kejsare. I historieskrivningen har hon blivit både smutskastad och hyllad. Här är berättelsen om Wu Zetian - Kinas första och enda kvinnliga kejsare.

M

Wu Zetian (624-705). Kinas enda officiellt erkända kvinnliga kejsare.

Wu Zetian klär sig i gult

690 e.Kr

Inte kan väl en kvinna bli kejsare? Styra bakom kulisserna kan hon göra, genom sina omyndiga barn eller via en svag make, viskandes order dold bakom ett utsökt skynke, och i praktiken ha all makt.

Men inte kan en kvinna träda fram inför folket och gudarna och påstå sig vara utsedd av himlen att regera?

Wu Zetian kunde.

ANNONS

ANNONS

År 690 e.Kr tog kvinnan som börjat sin karriär som 13-årig konkubin vid hovet för första gången på sig en ståtlig dräkt i den gula färg som var reserverad för kejsaren av Kina. I mer än trettio år hade det varit en allt mer offentlig hemlighet att det i praktiken var hon som bestämde i det jättelika riket; nu var stunden inne då hon trädde fram i ljuset, med titeln som på kinesiska lyder ”huangdi”, gudomlig regent, vanligtvis översatt som ”kejsare”.

Motståndet hade varit stort och utbrett. Men hon hade makten i sin hand och alla som vågade protestera öppet skickades i exil eller avrättades. För Wu Zetian var en dokumenterat hänsynslös kvinna, som inte tvekade att använda våld för att ta sig fram till tronen, och som skulle hålla sig kvar med hjälp av obegränsat våld så fort som det behövdes.

Senare kinesiska historieskildringar är fulla med negativa beskrivningar av hennes liv och karaktär. Till viss del säkert beroende på att man fann själva idén med en kvinnlig kejsare stötande, mot naturens ordning. Därför pekade man gärna på hennes intrigerande, hennes grymhet och hennes påstått gränslösa sexualitet som bevis på vad som händer om en kvinna tilläts få alltför mycket makt. Samtidigt som man då utan att skämmas bortsåg från att åtskilliga manliga kejsare betett sig mycket värre än så och ändå gått till historien som stora hjältar.

Skicklig regent

Men även de mest kritiska kunde inte låta bli att konstatera att Wu Zetian var en skicklig regent. ”Hon var klarsynt, och fattade beslut både snabbt och säkert”, skrev en historiker i en passage, mellan de utförliga uppräkningarna av hennes övriga brister. En annan konstaterade att hon hade en förmåga att välja dugliga ämbetsmän, och att ”alla hennes tids stora med glädje tjänade henne”.

Som regent gjorde hon också en hel del för att hålla riket flytande. Kina var vid det här laget den dominerande makten i Asien och mitt i vad som senare skulle kallas en guldålder. Relativ fred rådde, relativt välstånd bredde ut sig, samtidigt som kulturen utvecklades och förfinades som aldrig förr. Wu Zetian stod för viktiga administrativa reformer, och såg på flera sätt till att den breda massans liv förbättrades. Hon kan till och med, enligt en historiker, ha varit något så sällsynt som ”en populär regent”.

ANNONS

ANNONS

Och när riket sedan hotades av beridna nomader, khitaner, som i en väldig flod strömmade in i riket norrifrån och krossade en kinesisk armé bestående av 200 000 man, redde hon upp den potentiellt katastrofala situationen, ”med ett lugn och beslutsamhet som var fullständigt beundransvärd”, enligt en av de i vanliga fall så kritiska krönikörerna. Genom skicklig diplomati splittrades angriparna; en av deras ledare fick betalt för att strida mot den andra, och så kunde lugnet åter lägga sig i riket.

Wu Zetian tycks också ha tagit vad man i dag skulle kunna kalla sitt ”feministiska ansvar”, genom att på flera sätt förbättra tillvaron för alla de kvinnor som i det traditionella samhället var så utsatta för manligt bestämmande och förtryck. Bland annat begränsade hon hur hög hemgiften kunde vara, vilket bidrog till att motverka de negativa ekonomiska följderna av att föda flickor. Av mer symbolisk natur var påbudet att sorgeperioden för en avliden mor skulle vara lika lång som för en avliden far. Även på det kulturella området hade hon ett annat perspektiv än sina föregångare, inte minst genom att beställa biografier över framstående kvinnor i den kinesiska historien.

Rykten och palatsintriger

Wu Zetian var 65 år gammal då hon utsåg sig själv till huangdi, kejsare. I ytterligare femton år satt hon på tronen, energisk in i det sista. Samtidigt ska älskarna ha kommit och gått, åtminstone om man ska tro det illasinnade skvaller som senare historiker gärna förde vidare. Under en period favoriserade hon den traditionella religionen, daoismen; enligt vad som påstås efter att ha blivit förförd av en särskilt vältalig daoist. Under en annan period lyfte hon istället fram buddismen som i det närmaste statsreligion, enligt de onda tungorna efter att ha blivit förtjust i en stilig munk. Denne man, som först tagit sig in i palatset som försäljare av kosmetika, började så småningom ta sig allt större friheter – vilket slutade med att han i all tysthet mördades.

Wu Zetians tid på tronen avslutades då hon var åttio år gammal. Välbevarad för sin ålder, och laddad med energi efter att, enligt vad det påstods, ha ätit stora mängder afrodisiaka (ett ämne som framkallar lust), ska hon ta tagit två halvbröder vid namn Zhang till sina sista älskare. Snart började även de ta för sig allt mer av makten. Till sist började rykten gå att de två ville ta över tronen själva, vilket fick hovets tjänstemän att kalla in hennes rättmätige arvinge, som genast tog tag i saken. De båda bröderna Zhang avrättades och Wu Zetian själv hade inget val än att till sist träda tillbaka. Senare samma år dog hon i sin säng, och lämnade efter sig ett historiskt arv som skulle vara föremål för ständiga diskussioner.

ANNONS

ANNONS

Kanske var det först på 1960-talet som Wu Zetian på allvar lyftes fram som en förebild igen, den här gången av Maos hustru, Jiang Qing, som använde hennes exempel för att bana väg för sin egen växande makt.

En kvinna på tronen? Den första och hittills enda, under mer än fyra tusen år av dokumenterad dynastisk historia.

LÄS MER: Kinas historia

LÄS MER: Kvinnan som huvudperson

Uppgifter och frågor

Frågor till texten

  1. Vem var Wu Zetian?
     
  2. Varför har hon ofta blivit smutskastad genom historien?
     
  3. Wu Zetian var en skicklig regent. Motivera.
     
  4. Nämn några reformer som Wu Zetian lät genomföra och som förbättrade situationen för kvinnor.
     

 

VILL DU VETA MER? Läs Daughter of Heaven - The True Story of the Only Woman to become Emperor of China av Nigel Cawthorne (2007).

 

FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 9 februari 2021

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
1600-tals-familj

Kvinnans roll i 1500-talets och 1600-talets Sverige

Under 1500- och 1600-talen var kvinnans roll djupt rotad i samhällets sociala och kulturella normer...

S
Kvinnohistoria

Kvinnan som huvudperson

Kvinnan har historiskt sett alltid varit dubbelarbetande; hon har både arbetat i produktionen och...

M

Bröllop förr och idag

Det är sköna maj, bröllopsklockorna ljuder och brudparet duckar för risgrynen som regnar på...

M

Vikingatidens kvinnor

Vikingatidens kvinnor betraktades i det närmaste som jämbördiga med männen. Kvinnor kunde vara allt...

M

Arbetet förr med att karda ull och spinna lin

Idag när det är självklart att köpa färdiga tyger och kläder kan det ge en tankeställare att titta...

M

Kvinnor i antikens Grekland och Rom

Det antika samhället var starkt militaristiskt och den manliga krigaren framstod som ett ideal....

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Kinas fornhistoria

Kinas turbulenta äldsta historia och vägen fram till Kinas enande.

Hi

Kända personer på forntiden och antiken

Historia om några av forntidens och antikens mest kända personer och deras levnadsöden.

Hi

Kända personer på medeltiden

Historia om några av medeltidens mest kända personer och deras levnadsöden (500-1500).

Hi

Kvinnohistoria och genushistoria

Kvinnohistoria handlar främst om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, med syfte att sätta in kvinnor i...

Hi
Karta

Kinas historia

Fördjupa dig i Kinas historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Relaterade taggar

Hi
Jeanne d'Arc

Berömda kvinnor

Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men männen har i alla tider givits förtur...

Hi
Drottning

Drottningar

Det har funnits många berömda drottningar genom historien, antingen som ensamma regenter eller som...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Jesus död och uppståndelse

av: Juia, Mattias och Kristoffer
2017-04-12

När påsken närmar sig pratar Julia, Kristoffer och Mattias om Jesus död och uppståndelse, själva orsaken till det kristna påskfirandet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Att vara kvinna under 1800-talet

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-08

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna under 1800-talet i Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Historiesyn - olika perspektiv på historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-30

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om aktör- kontra strukturperspektiv, om genusperspektiv och om postkoloniala perspektiv på historia.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Kvinnor på medeltiden i Sverige

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-23

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna i medeltidens Sverige.

+ Lyssna