Djingis khan - mongolernas härskare och Guds piska

Mongolhärskaren Djingis khan har ofta kallats världshistoriens största erövrare, för han lämnade verkligen ett enormt rike efter sig, det största som världen dittills skådat. Men vem var egentligen denna ökända och mytomspunna historiska gestalt som under sina erövringskampanjer orsakade miljontals människors död? Och hur gick det till när han själv dog?
L

Djingis khan avbildad på en mongolisk sedel. Djingis khan är liksom många andra kända erövrare väl använda inom historiebruk.

Djingis khan faller av sin häst

År 1227

Hur dog egentligen Djingis khan, mannen som hade lagt en större del av världen under sig än någon annan människa? Enligt en berättelse ska dödsorsaken ha varit ett infekterat sår, efter att han träffats av en pil under ett av alla de oräkneliga fältslag som fyllde hans blodbestänkta dagar.

Enligt en annan historia dödades han av en prinsessa från det besegrade Xiaxia-riket; som så många andra av den store khanens offer ska hon ha fösts in i hans tält för att bli våldtagen, men hon hade lyckats smuggla med sig en liten dolk och högg honom till döds.

ANNONS

ANNONS

Men den troligaste dödsorsaken är nog ändå den som också nämns i flest källor - att mongolernas stora härskare, ”Herren över allt på jorden”, himmelsguden Mongke Koko Tengris världsliga representant, dog för att han föll av sin häst. Det gjorde nämligen mongolerna hela tiden. Föll av sina hästar, alltså. Det har vi den missionerande franciskanermunken Vilhelm av Ruysbroeks ord på. Han såg det hända gång på gång under sin långa rundresa i det vidsträckta mongolväldet, under decennierna efter den store khanens död.

Mongolerna var män som levde hela sina liv på hästryggen - de åt i sadeln och ofta sov de i den dessutom, vilket gjorde fallolyckor till deras mest typiska arbetsmiljöproblem. Det var något som alla med självklarhet råkade ut för ett antal gånger, och det räckte med bara lite extra otur, så slutade det hela riktigt illa.

Djingis khans "enastående karriär”

Källorna är oklara om den store härskarens ålder då han dog i augusti 1227, men det är inte helt osannolikt att han hade hunnit bli hela 62 år gammal. Vid det laget hade Djingis khan vad man skulle kunna kalla ”en enastående karriär” bakom sig. Åtminstone om man med enastående menar att han hade erövrat till och med mer land och fler riken än den där ständigt uppdykande referensen, Alexander den store

Samtidigt var karriären enastående också när det gällde antalet liv som han hade på sitt samvete. Gränslösa övergrepp och gränslösa blodbad hade ägt rum på hans order. Miljontals människor dog i de krig och erövringar som Djingis khan gick i spetsen för.

Vi talar om mannen som ska ha sagt: ”Den största lyckan är att besegra dina fiender, att jaga dem framför dig, att se deras älskade dränkta i tårar och att hålla intill dig deras fruar och döttrar.” Citatet kan vara en efterhandskonstruktion. Möjligen är inte heller följande uttalande autentiskt, men liksom det föregående kan det ändå sägas sammanfatta Djingis khans grundinställning till de som han uppfattade som sina fiender: ”Jag är Guds piska. Hade inte era synder varit så stora skulle Gud aldrig ha skickat på er ett så fruktansvärt straff som jag.”

Basen i hans segermaskin var den mongoliska ryttarhären, som visat sig nästan omöjlig att besegra i öppna fältslag. Med åren lärde de sig även mer sofistikerade militära tekniker, inte minst när det gällde det envisa, brutala hantverket som krävdes för att belägra och erövra murförsedda städer. Sammantaget skapade Djingis och hans män ett rike som sträckte sig hela vägen från gränsen till Persien i väst ända bort till de yttersta utkanterna av Kina.

ANNONS

ANNONS

Djingis khan enade mongolerna under en härskare

Den blodstänkte erövrarens ursprungliga namn var Temüdjin. Han föddes som son till en man vid namn Yesügei, en av många mindre mongoliska hövdingar. Pappan dödades i strid då Temüdjin bara var ett barn och uppväxten blev kärv. Familjen fick överleva i många år på mer eller mindre ständig flykt i vildmarken. Hårdheten fanns där ända från början. Redan i yngre tonåren dödade den blivande världshärskaren sin halvbror Bektar. Därefter följde många år av krigande innan hela det tidigare så splittrade mongoliska folket till sist kunde enas.

År 1206 ägde den högtidliga ceremonin rum vid den vidsträckta floden Onons stränder i det som idag är nordöstra Mongoliet, inte långt från den ryska gränsen. Omgiven av stora, fladdrande, vita fanor utsågs den då 44-årige Temüdjin av de samlade hövdingarna till ”universell härskare”, eller ”Djingis khan”.
 

Karta mongolernas imperium under Djingis khan
Bild: Wikimedia Commons
Karta som visar erövringar och stora militära förflyttningar som Djingis khan och hans generaler gjorde fram till 1227.

Mongolernas härjningar kan liknas vid pestens framfart

Det var därefter som det frenetiska erövrandet tog fart på allvar, och snart flög hans namn ärat över jorden. Eller ska man kanske säga vanärat, för det dröjde inte länge innan ”mongol” blev en synonym för förstörelse eller katastrof.

På många sätt tycktes de mongoliska arméerna likna pesten - likt den verkade de komma från ingenstans, men plötsligt finnas överallt; likt pesten ödelade de land efter land, och lämnade fler lik efter sig än någon rimligen kunde räkna.

ANNONS

ANNONS

Mongolernas rike fortsatte expandera efter Djingis khans död

Vid Djingis khans död, efter den där incidenten med hästen, delades hans välde upp mellan ett urval av hans söner. Ännu en tid skulle de hålla hyfsad fred sinsemellan och riket fortsatte växa. Stora delar av dagens Ryssland erövrades, liksom hjärtat av det persiska riket, för att inte tala om resten av Kina, som intogs av den berömde Kublai khan, en av Djingis mer sansade söner (se karta) .

Mongolerna bidrog till att nya idéer och uppfinningar spreds mellan Asien och Europa

Men därefter dröjde det inte länge innan det stora väldet började brytas upp, efter den typ av interna strider som är så vanliga när ett stort rike hastigt har skapats. Khanens ättlingar kom därför att styra över allt mer regionalt präglade kungadömen. Samtidigt fortsatte deras inflytande att vara stort, inte minst genom att Sidenvägen - handelsförbindelserna mellan Europa, arabvärlden och bortre Asien - under lång tid hölls öppen, på grund av det samlade mongoliska väldets dominans. På så vis kunde handeln mellan världsdelarna ta fart på allvar och nya idéer och uppfinningar spridas mellan kontinenterna.
 

Sidenvägen
Bild: Wikimedia Commons
Under medeltiden var Sidenvägen en viktig handelsrutt som utgjordes av ett förgrenat nätverk av vägar från Kina västerut till hamnstäderna vid östra Medelhavet.

LÄS MER: Djingis khan

LÄS MER: Kublai khan

LÄS MER: Mongoliets historia

LÄS MER: Sidenvägen

LÄS MER: Ryttarfolken på stäppen: skyterna, Hsiung-nu, hunnerna och mongolerna

ANNONS

ANNONS

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Varför är det mest troligt att Djingis khan dog efter att ha trillat av en häst?
   
 2. Berätta kortfattat om vad som gjorde Djingis khan till en av världshistoriens största och mest ökända erövrare (hur verkar han ha varit som person och vilka resurser använde han sig av?).
   
 3. I texten nämns att mongolernas erövringar kan liknas vid pestens framfart. Motivera.
   
 4. På vilket sätt bidrog mongolerna till att handeln och idéutbytet mellan Asien och Europa kunde utvecklas under medeltiden?

Ta reda på:

 1. Nämn några filmer, serier och böcker som handlar om Djingis khan eller hans efterföljare.
   
 2. Nämn några andra viktiga historiska personer som var verksamma under samma tid som Djingis khan och beskriv kortfattat deras inverkan på Europas eller övriga världens historia vid den tiden.
   

 

VILL DU VETA MER? Läs Genghis Khan: Life, Death and Resurrection av John Man (2004).

 

FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 18 augusti 2019

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

S

Margareta - drottning och politiskt geni

Margareta Valdemarsdotter, mer känd som drottning Margareta, var kvinnan som förenade Danmark,...

M

Gudrid och Frejdis - vikingakvinnorna som seglade till Amerika

Källorna till vikingarnas färder från Grönland till Vinland, det vill säga Amerika, namnger två...

S

Kejsarinnan Matilda

Medeltidens mäktiga kvinnor var vanligen inhoppare för män. När adelsmannen befann sig på resa,...

M

Medeltidens tio viktigaste kvinnliga normbrytare

Det har funnits otaliga gränsöverskridande medeltida kvinnor, men vilka av dem som vi känner till...

M

Medici - renässansens bankir

"Det är han som bestämmer över krig och fred och kontrollerar lagarna. Han är herre i landet...

L

Islams första kalifer

När profeten Muhammed dog år 632 var det inte självklart vem som skulle efterträda honom....

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Mongolerna

Mongolernas historia som skildrar deras framfart i Asien och Europa under medeltiden.

Hi

Kända personer på medeltiden

Historia om några av medeltidens mest kända personer och deras levnadsöden (500-1500).

Hi
Karta

Mongoliets historia

Här finns material som behandlar Mongoliets historia i små och stora drag.

Relaterade taggar

Hi
Karl XII

Fältherrar

Genom historien har de stora fältherrarna varit mycket olika sinsemellan. Samma kan sägas om deras...

Hi
Djingis khan

Djingis khan

Djingis khan, den grymme mongolhärskaren, blev en legend från Europas östgräns till Kinas...

Hi
Kung

Kungar och kejsare

De sammansvurna som mördade Julius Caesar hade hävdat att de dödat honom för att rädda den romerska...

Hi
Karta

Imperier

Med ett imperium menas ofta en större stat som omfattar flera nationer eller folkslag....