Christabel Pankhurst och suffragetterna

Christabel Pankhurst och suffragettkollegan Annie Kenney hade tröttnat på att snällt vänta på sin tur. År 1905 saboterade de ett politiskt möte för det liberala partiet i Storbritannien genom att skrika krav på kvinnlig rösträtt. Aktionen ledde till ett kort fängelsestraff samtidigt som deras fall fick mycket uppmärksamhet i medierna. Efter gripandet började suffragettrörelsen handla mer militant för sin sak.
M

Suffragetter i arbete runt ett köksbord, 1906. Christabel Pankhurst (1880-1958) till vänster på bilden och hennes mamma Emmeline i mitten. Christabel och Emmeline Pankhurst grundade tillsammans med sin syster Sylvia Pankhurst en rörelse för rösträtt åt kvinnor ursprungligen i Storbritannien; Women's Social and Political Union (WSPU). I dagligt tal kom de att kallas suffragetterna.

Christabel Pankhurst spottar på en polis

År 1905

På scenen hade liberalen sir Edward Grey, som väntades bli minister efter det kommande valet, hållit ett långt tal. När det var dags för frågestund ställde sig de två unga kvinnorna upp. Den ena, Christabel Pankhurst, vecklade ut en banderoll med de koncisa orden "Votes for Women". Annie Kenney, som stod intill henne, ropade ut en enkel fråga: "Om ni vinner valet, kommer det liberala partiet då arbeta för att ge kvinnor rösträtt?" Sir Grey log avmätt, men svarade inte ens.

Det hela ägde rum en fredagskväll, den 13 oktober 1905, i en vacker mötessal i Manchester. I mer än 50 år hade en allt mer talrik rörelse för kvinnlig rösträtt vuxit fram och sedan länge fått ett visst politiskt stöd. Men det verkade hela tiden finnas mer angelägna frågor för de manliga politikerna att driva; alla förslag om att ge utökade politiska rättigheter åt kvinnor hade fastnat i någon av det brittiska parlamentets kammare.

ANNONS

ANNONS

Att de två kvinnorna därför ställde denna fråga förvånade egentligen ingen. Sir Edward Greys avmätta reaktion var även den fullständigt typisk. Det oerhörda var vad som skedde sedan. De två kvinnorna gav sig nämligen inte. De ropade på nytt: "Frågan! Frågan! Svara på frågan!"

Annie Kenney och Christabel Pankhurst
Bild: Okänd
Annie Kenney och Christabel Pankhurst.

Trots att de blev tillsagda satte de sig inte ner, inte förrän männen i bänkraderna intill gav sig på dem med våld. I tumultet revs kvinnornas händer blodiga, och efter en stund fördes de ut på gatan av civilklädda poliser. En av dem, inspektör Watson, förklarade att han inte tänkte anmäla dem. De var fria att gå sin väg, bara de lovade att sluta bråka och börja "uppföra sig som damer".

Men Christabel Pankhurst tänkte inte ge sig. Mycket tyder på att hon hade gått hemifrån denna kväll med en enda tydlig målsättning - att sättas i fängelse för sina åsikter.

Så hon spottade de två poliserna i ansiktet och slog en av dem över munnen.

Uppkomsten av den militanta kvinnliga rösträttsrörelsen

Ställd inför en jourdomstol.samma kväll erkände Christabel utan omsvep att hon hade stört ett politiskt möte och gjort motstånd mot polisen. Men detta hade hon gjort enbart för att hon som kvinna saknade rösträtt, förklarade hon, och därmed inte hade möjlighet att föra fram sina åsikter på laglig väg.

Domaren avbröt henne innan hon talat färdigt. Både Christabel Pankhurst och Annie Kenney dömdes till sju dagars fängelse.

Händelsen väckte en enorm uppmärksamhet. Att två väluppfostrade, välutbildade kvinnor från den övre medelklassen hamnade i bråk med polisen och slängdes i fängelse sågs som något skandalöst. De två förklarades vara utsatta för ett brutalt övergrepp av statsmakten. I ett slag var de förvandlade till hjältar och martyrer. Den militanta kvinnliga rösträttsrörelsen, de så kallade suffragetterna, var född.

Under de kommande åren blev deras kamp allt intensivare. Demonstrationer och uppvaktningar av politiker pågick ständigt, ofta i konkurrens men ibland tillsammans med företrädare för de mer försiktiga grupper som också kämpade för kvinnors rätt att fritt ta del av det politiska livet. Men inom själva suffragettrörelsen hårdnade atmosfären allt mer, i takt med att genombrottet dröjde.

ANNONS

ANNONS

Suffragettrörelsen försökte tvinga fram politiska reformer

Christabel Pankhurst fortsatte att vara en ledarfigur tillsammans med sin mor Emmeline. Kring dem uppstod en sektliknande mentalitet, och snart var många av medlemmarna beredda att ta till metoder som idag skulle stämplas som terrorism.

Deras grundtanke påminde en hel del om de metoder som just terrorstämplade grupper som Baader-Meinhof-ligan i Västtyskland skulle formulera mer än 60 år senare. Genom allt mer provocerande aktioner ville de tvinga fram hårdare repressalier från staten, vilket tänktes öka stödet för deras sak, något som i slutändan skulle tvinga fram politiska reformer.

Suffragetter
Bild: Bettmann
Polis förhindrar Emmeline Pankhurst och hennes två döttrar Christabel och Sylvia från att marschera in i Buckingham Palace och lägga fram krav inför kungen.

Suffragetterna började därför hungerstrejka i stor skala, vilket möttes med tvångsmatningar. Sedan tog skadegörelsen vid. Först en dag då hundratals prydligt klädda kvinnor på ett givet klockslag tog fram tunga stenar som de kastade genom skyltfönster på Londons finaste shoppinggator, sedan genom en lång rad anlagda bränder. Vid ett annat tillfälle kastade en kvinna en yxa mot den brittiske premiärministern Asquith, då han åkte i öppen bil till ett möte. En annan gång angrepp en kvinna honom med en hästpiska. Suffragetten Mary Richardson smet in på National Gallery och började hugga sönder nakenstudien "Venus i spegeln" av Diego Velázquez med en köttyxa. Andra aktivister skar av telegraf- och telefonledningarna mellan London och Glasgow, och senare utsattes finansministern Lloyd Georges hus för ett bombattentat.

ANNONS

ANNONS

Insatser vid hemmafronten under kriget gav kvinnlig rösträtt

Gjorde dessa våldsamma aktioner någon direkt politisk nytta? Tveksamt. Men de visade en sak: att den tidigare så vitt spridda föreställningen om att kvinnor alltid är både klokare och mildare än män inte hade någon faktisk grund.

När första världskriget bröt ut ställdes alla politiska aktioner in. Christabel Pankhurst och hennes mor slöt istället upp för att kämpa mot Tyskland på den brittiska statens sida, den som de nyss bekämpat så ursinnigt. Det var först då, under intryck av det hårda arbete som utfördes av tusentals kvinnor inom krigsindustrin, samt inom förvaltningen och jordbruket, som det manliga etablissemangets motstånd mot kvinnlig rösträtt bröts på allvar. 1918 fick därför en liten grupp kvinnor - de rikaste - rösträtt i de allmänna valen, följt av en mer allmän reform år 1928.

Efter kriget försökte Christabel Pankhurst vinna en plats i det brittiska parlamentet, men misslyckades med knapp marginal. Desillusionerad lämnade hon politiken och flyttade till Kalifornien. Där mötte hon Jesus, och som predikant kom hon att ända till sin död arbeta lika passionerat som tidigare, men nu för att sprida Frälsarens ord.

LÄS MER: Kvinnorättskämpen Emmeline Pankhurst

LÄS MER: Kvinnlig rösträtt i Sverige - hur gick det till?

LÄS MER: Grupper utan rösträtt under 1800-talet och 1900-talet

LÄS MER: Kampen om rösträtt under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet

LÄS MER: Rösträttsfrågan

LÄS MER: Kvinnan som huvudperson

PODCAST: Införandet av allmän och lika rösträtt

Uppgifter och frågor

Frågor till texten

 1. Varför ställde Christabel Pankhurst och Annie Kenney till med bråk vid ett politiskt möte där ministerkandidaten sir Edward Grey talade?
   
 2. Vilket resultat uppnådde kvinnorna med sin aktion?
   
 3. Vilket politiskt mål hade suffragetterna?
   
 4. Vad använde suffragetterna för metoder för att göra sig hörda?
   
 5. Varför kan man säga att det istället var första världskriget som i Storbritannien öppnade dörren för kvinnlig rösträtt?
   
 6. Vad hände med Christabel Pankhurst efter att hon inte lyckats bli invald i parlamentet?
   

 

VILL DU VETA MER? Läs The Pankhursts av Martin Pugh (2004)

 

FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 23 november 2020

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

Jämställdhet i Sverige - hur ser det ut idag?

Den här artikeln handlar om hur det ser ut med jämställdheten i Sverige inom områdena politik,...

SO-rummet bok
M
Sapfo

Sapfo

Sapfo är en av de mest kända lyrikerna från antikens Grekland. Hon är samtidigt den första kända...

M
1600-tals-familj

Kvinnans roll i 1500-talets och 1600-talets Sverige

Under 1500- och 1600-talen var kvinnans roll djupt rotad i samhällets sociala och kulturella normer...

L
Bröderna Lumiere

Lätta fakta om filmens tidiga historia

Det hela började faktiskt på Grand café i Paris. Lördagskvällen den 28 december 1895 visade de båda...

M
Dreyfusaffären

Dreyfusaffären - ett av historiens mest kända justitiemord

År 1894 blev den franska officeren Alfred Dreyfus oskyldigt dömd för högförräderi. Dreyfus, som var...

S
Kvinnohistoria

Kvinnan som huvudperson

Kvinnan har historiskt sett alltid varit dubbelarbetande; hon har både arbetat i produktionen och...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Kända personer 1776-1914

Historia om några av det långa 1800-talets mest kända personer och deras levnadsöden.

Hi

Kända personer 1914-1991

Historia om några av 1900-talets kända och ökända personer och deras levnadsöden.

Hi

Kvinnohistoria och genushistoria

Kvinnohistoria handlar främst om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, med syfte att sätta in kvinnor i...

Hi

Demokratins historia

Historia om demokratins utveckling och kampen för rösträtt. Demokrati betyder att det är folket som styr. Den moderna...

Sh

Feminism

Feminismen är en rörelse som strävar efter att göra kvinnan jämlik med mannen. Detta gäller såväl socialt, politiskt...

Relaterade taggar

Hi
Jeanne d'Arc

Berömda kvinnor

Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men männen har i alla tider givits förtur...

Hi
Demonstration

Rösträttsfrågan

Rösträttsfrågan var en av de stora politiska frågorna under slutet av 1800-talet och de första...

Hi
Neutral genussymbol

Genus och genusperspektiv

Ordet genus är hämtat från latinet och betyder "sort" eller "släkte". Begreppet genus används för...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Att vara kvinna under 1800-talet

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-08

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna under 1800-talet i Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Nobelprisets historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-12-07

I Nobelveckan pratar Mattias, Julia och Kristoffer om Nobelprisets historia. Lyssna gärna som uppladdning inför Nobeldagen 10 december.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Historiesyn - olika perspektiv på historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-30

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om aktör- kontra strukturperspektiv, om genusperspektiv och om postkoloniala perspektiv på historia.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Kvinnor på medeltiden i Sverige

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-23

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna i medeltidens Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Folkomröstningar i Sverige

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-10-12

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om folkomröstningar i Sverige.

+ Lyssna