Fem av världens märkligaste gränser

En gräns är den fiktiva linje som går mellan två länder. Många gränser är helt oproblematiska och det blir aldrig någon diskussion om dem. Men här kommer listan över fem gränser som är både problematiska och märkliga.
HISTORIENS TOPP 5

Gränser

5. Gränsen mellan Ryssland och USA (Diomedeöarna)

Ryssland och USA är två av världens mäktigaste länder och låg under hela kalla kriget i direkt konflikt.

Gränsen mellan Ryssland och USA.

Det som är intressant är att länderna bara ligger fyra kilometer i från varandra - i alla fall vid en punkt, Diomedeöarna (på engelska Diomede Islands och på ryska Oстрова Диомида, Ostrová Diomída).

Det som också är intressant är att de båda öarna (Stora som tillhör Ryssland och Lilla som tillhör USA) också ligger på varsin sida om internationella datumlinjen, vilket betyder att du i princip kan stå på Stora ön och rent bokstavligt stå och titta in dåtiden (eller i alla fall igår).

 

ANNONS

4. Gränsen mellan Nederländerna och Beligien (Baarle-Nassau/Baarle-Hertog)

Baarle är ett samhälle som ligger norr om gränsen mellan Belgien och Nederländerna.

Gränsen mellan Belgien och Nederländerna

Men Baarle har dels en belgisk och dels en nederländsk del vilket innebär att det är 22 belgisk enklaver och i detta 7 nederländska exklaver. Belgiska Baarle (med tillägget Hertog) är alltså en belgisk stad i Nederländerna, med allt vad det innebär av gränsproblem.

Men i Baarle-Hertog ligger också nederländska Baarle (med tillägget Nassau) vilket gör att Baarle-Nassau är en nederländsk stad som ligger i en belgisk stad som ligger i Nederländerna.

Gränsen mellan Baarle-Hertog och Baarle-Nassau är dessutom inte rak. På vissa ställen går den rakt igenom ett hus och husets nationalitet avgörs av vilken sida om gränsen som dörren är på.

 

Gränsen mellan Sudan och Egypten

3. Gränsen mellan Sudan och Egypten (Bir TawilI)

När Sudan blev självständigt från Egypten och Storbritannien 1956 var Sudan och Egypten inte helt överens om hur gränsen dem emellan skulle dras. Egypten hänvisade till att gränsen skulle gå längs med breddgrad 22 (enligt 1899 års avtal) med Sudan menade att den administrativa gräns som gällt sedan 1902 skulle gälla.

Skillnaden är att gränsen från 1899 ger Egypten suveränitet över den attraktiva Hala'ibtriangeln norr om 22 breddgraden. Det som gör gränskonflikten särskilt intressant är att Sudan (eftersom de inte erkänner gränsen från 1899) inte heller gör anspråk på ett område kallat Bir Tawil trots att det de facto ligger på sudanskt område. Egypten (som vill att gränsen från 1899 ska gälla) vill inte heller kännas vid det, vilket gör att Bir Tawil de facto inte tillhör något land idag.

Att Sudan inte vill ha Bir Tawil beror på att om de säger att det är deras så erkänner de också gränsen från 1899, vilket i praktiken innebär att de inte kan hävda suveränitet över Hala'ibtriangeln

ANNONS

2. Gränsen mellan Oman och Förenade Arabemiraten (Nahwa)

Förenade Arabemiraten och Oman gränsar till varandra. Men som en omansk enklav i Förenade Arabemiratens norra del ligger Madha.

Gränsen mellan Oman och FAE

Omanska Madha är alltså helt omslutet av Förenade Arabemiraten Men för att komplicera det ytterligare så ligger byn Nahwa (som tillhör FAE) i omanska enklaven Madha. Nahva är alltså en enklav i en enklav. 

Ska du resa från Nahwa i Förenade Arabemiraten till landets huvudstad så måste du alltså resa igenom Oman. Ska du å andra sidan från omanska Madha till Omans huvudstad så måste du resa igenom Förenade Arabemiraten.

 

Cyperns gränser

1. Cypern

Cypern är en ö vilket väl borde betyda att gränsen är hur enkel som helst. Men vad gäller Cypern kompliceras situationen av tre saker - norra Cypern som är en självutnämnd egen stat (dock enbart erkänd av Turkiet), de små områden som fortfarande tillhör Storbritannien och buffertzonen mellan södra och norra delen som kontrolleras av FN.

Cypern blev självständigt från Storbritannien 1960, men två små landområden (Akrotiri och Dhekelia) förblev brittiskt territorium. Konflikten mellan den grek- respektive turkcypriotiska befolkningen fanns med redan från början och FN sände fredsbevarande trupper 1964. När en grupp militärer (med stöd från Greklands junta) tog makten 1974 svarade Turkiet med att invaderas norra Cypern. Året därefter utropade norra Cypern sig som självständig stat men landets suveränitet har bara erkänts av, just det, Turkiet.

Ön Cypern är alltså de facto uppdelad mellan fyra intressenter - det självständiga landet Cypern (som bara kontrollerar södra delen), Turkiska Republiken Norra Cypern (som de facto kontrollerar norra delen, men som bara erkänns av Turkiet), Storbritannien (som har kvar sina militära baser Akrotiri och Dhekelia) samt FN (som kontrollerar buffertzonen mellan norra och södra delen)

 

Podden - Historiens topp 5

Avsnitt 06: Fem av världens märkligaste gränser

Text:
Mattias Axelsson
,
gymnasielärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap
Uppdaterad: 13 januari 2018
Publicerad: 8 april 2016

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

Liknande artiklar

M

Brittisk stämpelskatt i de amerikanska kolonierna bäddade för revolutionen

Under våren 1765 antog det brittiska parlamentet en ny skattelag - The Stamp Act (en slags...

M

President Kennedy - mordgåta med frågetecken

Alla som kommer i kontakt med USA:s kultur stöter förr eller senare på förkortningen JFK. Så kallas...

M

Svält och kannibalism drabbade Englands första koloni i Nordamerika

Vintern 1609-1610 var den första brittiska kolonin i Nordamerika nära att utplånas. Kolonisterna,...

M

Kosacker inledde den ryska erövringen av Sibirien

I mitten av 1500-talet ökade pälshandeln mellan Ryssland och England och engelska fartyg gick...

ANNONS

Ämneskategorier

Rysslands historia

Här hittar du material som behandlar Rysslands historia i små och stora perspektiv. Få en helhetsbild eller fördjupa...

USA:s historia

Få en helhetsbild av USA:s historia eller fördjupa dig i viktiga händelser och särdrag som utmärker vissa perioder i...

Cyperns geografi

Fördjupa dig i Cyperns geografi. Här hittar du texter och faktamaterial som behandlar landets geografi ur olika...

Nationalism

Vad är egentligen nationalism? Har den alltid funnits eller har den dykt upp vid någon speciell tidpunkt? I så fall när...

Relaterade taggar