Prinsarna i Towern - en 500-årig mordgåta

Omkring 1483 försvann två engelska prinsar som var inlåsta i borgen Towern i London. En av prinsarna, Edward, ansågs av många som Englands rätte kronprins och kommande kung. De flesta trodde att prinsarna blivit mördade. Nästan tvåhundra år senare hittade arbetare två pojkskelett begravda i Towern. Skeletten antogs vara de försvunna prinsarna. Prinsarnas öde har fängslat britterna i århundraden. De flesta har pekat ut prinsarnas farbror, kung Richard III som ansvarig för deras död. Om kronprinsen försvann skulle Richard sitta säkert på tronen. Men än idag tvivlar många på att han låg bakom morden. Först 2012 lyckades forskare hitta Richard III:s eget skelett. Det gav nya ledtrådar till den gamla mordgåtan.
M

De båda prinsarna Edward och Richard väntar inlåsta i Towern på vad som ska hända. Det är tydligt att de har onda aningar. Prinsarnas öden har fängslat britterna i århundraden och flera konstnärer har målat dem inlåsta i Towern. Denna målning är gjord av sir John Everett Millais (1829-1896).

Tyrell:

Så var det gjort, det värsta som har gjorts,

ett vidrigare mord har aldrig skett.

Som detta land har gjort sig skyldigt till.

Shakespeare: Richard III, akt 4, scen 3

År 1471 kämpade släktgrenarna Lancaster och York om Englands kungakrona. Striden hade börjat 1455 och har kallats "rosornas krig" eftersom Lancaster hade en röd ros i sin vapensköld och York en vit.

På våren 1471 lyckades York vinna två viktiga slag vid Barnet och Tewkesbury. Följden blev att kung Henrik VI från Lancasterätten avsattes. Edward av York besteg kungatronen istället och tog namnet Edward IV.

ANNONS

ANNONS

Edward IV hade en yngre bror. Han hette Richard och var hertig av Gloucester. Richard hade lett de främsta trupperna i de två avgörande slag där huset Lancaster besegrades.

Den avsatte kungen mördas

Den avsatte Lancasterkungen, Henrik VI, spärrades in i den gamla kungaborgen Towern i London. Men Henrik VI hade fortfarande mäktiga vänner och utgjorde därmed ett hot mot Englands nye kung. Natten till den 21 maj 1471 mördades han. Historiker anser det troligt att Richard av Gloucester hade del i mordet. Ingen annan än Edward IV skulle ha vågat ge order om att låta mörda sin företrädare.

Richard var i Towern när mordet ägde rum och hade en titel som ungefär kan översättas med "Vaktpost av England", vilket innebar att det var hans plikt att utföra ordern.

- På morgonen fördes kroppen till S:t Paul och kistan var öppen så att alla kunde se honom, skriver krönikören John Warkworth, och han blödde på stenläggningen. Sedan fördes han till Black Friars och där blödde han på nytt.

Edward IV lät sprida, ut att Henrik VI dött av sorg. Men en kropp som blödde från flera sår ansågs på 1400-talet som ett tydligt utpekande av mördare.

- Edward har sett till att Henrik VI mördades i Towern, skrev en ambassadör till kungen av Frankrike. Han har, kort sagt, valt att krossa fröet.

Richard av Gloucester fick i uppdrag att styra norra delen av riket för kungens räkning, det gjorde han i nästan tio år.

Richard blir prinsarnas beskyddare

I början av 1483 dog Edward IV. Richard av Gloucester utsågs till beskyddare av sina brorsöner, kungens barn. Ett av barnen var den tolvårige prins som skulle bli nästa kung, Edward V, den andre hans yngre bror.

Det dröjde inte länge förrän det blev bråk mellan Richard och Edward IV:s änka Elizabeth Woodville och hennes släkt. Det var en mäktig släkt som gärna ville se kungens son på tronen. En så ung kung skulle vara beroende av sin mor och därmed skulle klanen Woodville kunna behålla sin makt och sitt inflytande.

Richard lyckades ta Edward V och hans bror i förvar under förevändning att han ville skydda dem.

- Edward kände sig som ett lamm som överlämnats till vargarna, skriver en samtida författare.

Pojkarna spärrades in i Towern. Befälhavaren för borgen fick stränga order att de båda prinsarna inte skulle tillåtas att fly. Sedan var det dags för nästa steg. Richard tvingade de ledande prästerna i London att förklara att hans broders, Edward IV:s, bröllop var ogiltigt. I och med det blev Edwards barn oäkta, alltså födda utom äktenskapet. Det innebar att Richard nu var arvinge till Englands tron.

Rickard blir Englands kung

Den 25 juni 1483 erkände en församling av adelsmän och borgare Richard som kung. Redan nästa dag började han regera och tog kunganamnet Richard III. Men det fanns moln på hans himmel. Edward V levde fortfarande även om han var i Richards våld. Richard III hade i sin tjänst en man som hette James Tyrell. Han fick i uppdrag att bege sig till Towern. Med sig hade han ett brev där kungen befallde att Tyrell skulle få Towerns nycklar under ett dygn. Tyrell tog med sig två medhjälpare.

ANNONS

ANNONS

Prinsarna mördas i Towern

En samtida krönikör, Thomas More, beskriver vad han trodde hände sedan.

- Vid midnatt låg de oskyldiga barnen i sina sängar. Tyrell ställde sig utanför dörren till deras sovrum. Forrest och Dighton smög in i rummet, kastade sig plötsligt över prinsarna och virade in dem i sängkläderna. Sedan höll mördarna kuddarna och sängkläderna över barnens ansikten till de kvävdes. Prinsarna kämpade för livet, men det var lönlöst. Efter en stund slutade de att kämpa emot och låg alldeles stilla, döda. Mördarna virade av sängkläderna och lade kropparna ovanpå sängen.

Efter mordet, skriver More, gav Tyrell order om att de båda prinsarna skulle begravas vid foten av trappan, djupt ner under en hög stenar. I augusti samma år upptäckte man att prinsarna i Towern hade försvunnit. Snart spreds ryktet ut att de var döda.

Det finns starka skäl att tro att ryktet spreds av Richard III. För honom var det bra om det blev känt att Edward IV:s son var död. Då skulle det inte finnas anledning för någon att kämpa längre för Edwards son. Däremot sa ryktet ingenting om hur prinsarna dött. Men snart viskades det att prinsarna mördats och att Richard III låg bakom. Detta var ingenting man kunde säga högt, den som anklagade Englands kung för något sådant riskerade sitt eget liv.

Motståndarna besegrar Richard

Det gick många rykten om hur prinsarna dött. Somliga hade hört att de dränkts i en tunna med vin, andra att de begravts levande. Enligt en annan uppgift hade deras kroppar förts i en kista ut på Engelska kanalen och sedan kastats i havet.

Men runtom i England var det många adelsmän och mäktiga bönder som inte ville acceptera att Richard III var den rätte arvingen till tronen trots att den unge Edward var död.

Richard III lyckades aldrig övervinna motståndet. Hans fiender samlade sig runt Henry Tudor som stod på Lancasters sida. Henry Tudor levde i exil i Frankrike och samlade där sina styrkor. Den 7 augusti 1485 landsteg han med sin armé i södra Wales.

Han tågade österut och den 22 augusti mötte han Richard III:s armé vid Bosworth Field. Richard hade flest soldater, men mitt i slaget bytte plötsligt flera av de mäktigaste adelsmännen sida. Det gjorde läget hopplöst. Richard III vägrade likväl att fly och stupade i slaget.

ANNONS

Ätten Tudor på Englands tron

Henry Tudor besteg tronen och tog kunganamnet Henry VII. Han blev den förste kungen av den berömda ätten Tudor. Genom att gifta sig med Edward IV:s dotter lyckades han förena Yorks och Lancasters krav på tronen. Rosornas krig var slut efter mer än trettio år. Egentligen är "krig” en felaktig benämning. De flesta engelsmän märkte aldrig av kampen som fördes mellan olika adelsfamiljer. Långa tider låg striderna nere. Sammanlagt stred man i tretton veckor under de trettio år som rosornas krig varade.

På detta porträtt av Richard III från 1500-talet tyder ingenting på att han skulle ha varit vanskapt eller puckelrygg. Det kan ha varit rykten som spreds ut av hans motståndare. De hade all anledning att framställa Richard III som vanskapt både till kropp och själ för att rättfärdiga att de gått i strid mot honom.

Olika bilder av Richard

Richard III har gått till eftervärlden som en av Englands mest skurkaktiga kungar. Under ätten Tudors tid vid makten kritiserades och svartmålades han. Inte minst William Shakespeares pjäs, med samma namn, har skapat bilden av Richard III som en samvetslös skurk.

Men redan på 1600-talet började en del historiker att ge en annan bild av Richard III. Det var inte underligt, säger historikerna, att han skymfades under ätten Tudors tid vid makten. Det var också under den tiden Shakespeares pjäs skrevs.

- En krympling, en som sticker ut så starkt

att hundar skäller där jag haltar fram,

jag har i denna sorglöst glada tid

ett enda tidsfördriv, att titta på

min skugga där jag går, om det är sol,

och säga saker om min vanskapthet.

Så säger Richard III om sig själv i början av pjäsen. Men personer som mötte Richard III medan han levde skriver ingenting om att han skulle ha varit vanskapt eller puckelryggig. Inte heller visar de porträtt som finns bevarade att han skulle ha varit krympling.

ANNONS

ANNONS

Det är inte heller alla som är säkra på att Richard III mördade de två unga prinsarna. Enligt en annan teori var det en adelsman, hertigen av Buckingham, som låg bakom morden. Han hade i hemlighet brutit med Richard III. Genom att mörda prinsarna skulle Buckingham kunna ställa kungen i dålig dager. Men länge visste ingen vad som hänt de två prinsarna.

Prinsarna återfunna

Den 17 juli år 1674 höll en grupp arbetare på att ta bort en trappa i Towern i London. Tornet med trappan höll på att rasa ihop och kung Karl II hade gett order om att det skulle rivas. Grunden till trappan låg djupt ner i marken. När arbetarna nästan var färdiga gjorde de ett kusligt fynd. Tre meter ner i marken hittade de en kista av trä. I kistan fanns två barnskelett. Det största låg på rygg och det mindre ovanpå med ansiktet vänt nedåt. Ett anonymt ögonvittne skriver att kistan innehöll skeletten från två pojkar i de tidiga tonåren och att det låg trasor av sammetstyg runt kvarlevorna. Sammet fick bara bäras av kungliga personer.

Man gissade genast att de två försvunna prinsarna äntligen hade återfunnits efter 191 år. Den dåvarande kungen Karl II gav order om kunglig begravning.

Tvist om vem som mördade prinsarna

De två prinsarnas skelett begravdes i katedralen Westminster Abbey i London. Idag vilar de under ett svart och vitt stenaltare i den kyrka där så många andra av Englands kungar och drottningar begravts.

I början av 1900-talet ökade kraven på att graven skulle öppnas och skeletten undersökas. 1933 öppnades graven. En rad kända forskare undersökte skeletten och kom fram till att det verkligen var de båda prinsarnas kvarlevor man hittat.

Sedan dess har det rests nya krav på att kistan ska öppnas och skeletten undersökas igen med ny teknik. Den gamla mordgåtan fortsätter att fascinera engelsmännen. Flera brittiska konstnärer har målat tavlor som visar prinsarna inspärrade i Towern, väntande på sitt öde.

Ett speciellt Richard III-sällskap kämpar för att återupprätta kungens rykte. Sällskapet krävde både under 1970- och 1980-talen att kistan ska öppnas. Kungahuset, som bestämmer i frågan, vill dock att benen ska få vila i ro.

1974 organiserade en brittisk Tv-kanal en rättegång på låtsas mot Richard III där han anklagades för att ha anstiftat morden. Både åklagare och försvarsadvokater fick lägga fram sina argument. Domstolen friade Richard III för morden i brist på bevis. 500 år gamla mordgåtor är svåra att lösa, särskilt när alla de inblandade ansträngt sig för att dölja bevismaterial.

ANNONS

Richards kropp återfunnen

2012 lyckades en grupp forskare hitta ett skelett under en parkeringsplats nära Bosworth Field. Genom DNA-teknik gick det att bevisa att det verkligen var kvarlevorna efter Richard III. Skelettet hade flera skador som Richard III fått i det slag där han dog. Forskarna upptäckte också att Richard III inte hade någon förtvinad arm som Shakespeare skriver i sin pjäs. Ryggraden var däremot böjd, men inte så mycket att kungen skulle betecknas som puckelryggig.

2015 begravdes Richard III:s kvarlevor i katedralen i Leicester.

ANNONS

Fakta om Towern

London grundades troligen av romarna som ett härläger i samband med invasionen år 43 e.Kr och kallades då Londinium.

Towern är Englands gamla kungaborg och delvis byggd på resterna av detta läger. Det område där Towern ligger befästes av Vilhelm Erövraren år 1066 och borgen blev kärnan i Londons gamla försvarsanläggningar.

I Towern bodde de engelska kungarna fram till 1600-talet, men borgen tjänstgjorde också som fängelse och här har många betydelsefulla fångar suttit. En av dem ser vi på bilden här nedan. Det är den franske hertigen av Orléans som togs tillfånga efter slaget vid Agincourt år 1415 där engelsmännen under Henrik V besegrade fransmännen.

Towern användes också som fängelse och avrättningsplats för personer som det var politiskt känsligt att fängsla. Drottningarna Anne Boleyn, Catherine Howard och Jane Grey hölls fängslade och avrättades i Towern.

Som historien om kronprins Edward visar användes Towern ofta ibland av engelska kungar när de av olika anledningar ville göra sig av med politiska motståndare.

Idag är Towern ett av Londons främsta turistmål. Här förvaras de brittiska kronjuvelerna.

Towern
Bild: British Library

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Vad handlade rosornas krig om?
   
 2. Nämn några fakta om Towern.
   
 3. Vilka var de två prinsarna som mördades?
   
 4. Ange några argument som talar för att Richard III skulle ligga bakom morden på prinsarna.
   
 5. Ange några argument som talar mot att Richard III skulle ligga bakom morden på prinsarna.
   

 

Text: Kaj Hildingson, journalist och läromedelsförfattare

 

Senast uppdaterad: 3 augusti 2023
Publicerad: 28 juni 2020

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

S

Margareta - drottning och politiskt geni

Margareta Valdemarsdotter, mer känd som drottning Margareta, var kvinnan som förenade Danmark,...

M

Gudrid och Frejdis - vikingakvinnorna som seglade till Amerika

Källorna till vikingarnas färder från Grönland till Vinland, det vill säga Amerika, namnger två...

S

Kejsarinnan Matilda

Medeltidens mäktiga kvinnor var vanligen inhoppare för män. När adelsmannen befann sig på resa,...

M

Medeltidens tio viktigaste kvinnliga normbrytare

Det har funnits otaliga gränsöverskridande medeltida kvinnor, men vilka av dem som vi känner till...

M

Medici - renässansens bankir

"Det är han som bestämmer över krig och fred och kontrollerar lagarna. Han är herre i landet...

L

Islams första kalifer

När profeten Muhammed dog år 632 var det inte självklart vem som skulle efterträda honom....

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Kända personer på medeltiden

Historia om några av medeltidens mest kända personer och deras levnadsöden (500-1500).

Hi
Karta

Storbritanniens historia

Historia om Storbritannien (England, Skottland, Wales och Nordirland). Här finns material som behandlar Storbritanniens...

Relaterade taggar

Hi
Kung

Kungar och kejsare

De sammansvurna som mördade Julius Caesar hade hävdat att de dödat honom för att rädda den romerska...

Hi
London

Londons historia

London, Storbritanniens huvudstad, ligger i en sänka på båda sidor om Themsen. Stadens centrum...

Hi
Historiska personer

Politiska mord

Politiska mord är inget modernt påhitt. Det äldsta mord som skildras på SO-rummet skedde för över...

Hi
Kinesiska muren

Berömda byggnadsverk

Människans kreativitet och drivkraft att bygga bestående monument har resulterat i att det finns...

Hi
Towern

Towern

London grundades troligen av romarna som ett härläger i samband med invasionen år 43 e.Kr och...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Frågan om Skottlands självständighet

av: Mattias Axelsson
2021-05-10

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i samhällskunskap och historia) om Skottland och kraven på skotsk självständighet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Nordirlands historia

av: Mattias Axelsson
2021-04-12

I veckans avsnitt pratar gymnasieläraren Mattias Axelsson om Nordirlands historia under 1900-talet och framåt.

+ Lyssna