Drottning Elisabet ledde England genom dess svåraste tid

Drottning Elisabet är Englands mest berömda och omskrivna drottning. Hon var härskardrottningen som ledde sitt land genom dess svåraste tid, symbolen för det okuvliga England. Det var under hennes tid som England började utvecklas till europeisk stormakt.
M

Elisabet I Tudor (1533-1603), porträtt från 1588 efter segern mot den spanska armadan. Elisabets hand vilar på jordgloben som symbol för hennes globala makt.

Ett land i akut kris

Sommaren 1588
Det är ett av de mest kända ögonblicken i Englands historia. Drottning Elisabet I, även kallad Jungfrudrottningen, rider in bland de väntande trupperna som samlats utanför hamnstaden Tilbury i sydöstra England. Det är den 9 augusti år 1588 och hennes land befinner sig i akut kris.

I mitten av juli hade en jättelik spansk flotta nått Engelska kanalen, med uppdrag att skeppa den nästan 60 000 man starka spanska armén från dess läger i Nederländerna till en landstigningsplats inte långt från London.

I veckor har strider rasat i farvattnen runt de brittiska öarna. Den engelska flottan, som är mindre men välutrustad och har snabba skepp, har slagit till mot fienden. Våldsamma stormar har också rasat, vilket skapat oreda bland fartygen. Rykten går om att engelsmännen kan ha vunnit en seger, en stor seger till och med. Men ännu är inget klart. Kanske har spanjorerna hunnit samla sig på nytt? Kanske är invasionsstyrkan redan på väg?

ANNONS

ANNONS

Den engelska armén gör sig redo för att möta en mångdubbelt starkare fiende. Inte sedan Vilhelm Erövraren drygt 500 år tidigare stormade in på ön har ett liknande hot hängt över England.

Elisabets soldater är illa utrustade, dåligt betalda och ännu sämre tränade. Den taktik de förberett om anfallet blir av är därför enkel. De kommer att sakta dra sig tillbaka och bränna och förstöra allt av värde efter sig, i hopp om att spanjorerna ska få slut på förråd innan en avgörande strid kan äga rum.

Elisabets protestantiska England var omgivet av fiender

Vid det här laget har Elisabet redan varit Englands drottning i 30 år. Hon är dotter till Henrik VIII och hans andra hustru, den omtalade Anne Boleyn.

Hennes tid på tronen har gett riket ett visst lugn efter ett par kaotiska decennier med intensiva konflikter mellan dogmatiska katoliker och minst lika radikala protestanter, konflikter som hotat att slita sönder landet inifrån.

Det England hon började styra var ett litet rike, på alla sidor omgivet av starka fiender, och i omvärldens ögon har hennes regeringstid sett stabil ut. England har så sakteliga kunnat hävda sig på nytt, och åtminstone kulturellt håller London på att bli en metropol på allvar.

Samtidigt finns det många som talar om att landets styrka är skenbar, och att Elisabets styre i själva verket har varit allt annat än starkt och effektivt.

I vilket fall står nu allt på spel igen. Den katolske spanske kungen Filip II, härskare över Europas utan jämförelse mäktigaste rike, har gjort anspråk på den engelska tronen, på grund av släktförbindelser och för att han anser att Elisabet knappt är mer än en oäkting. Eftersom hon dessutom är protestant, så är hon inget annat än en kättare, enligt den katolske Filip. Därför har den så kallade spanska armadan samlats ihop och nu gått till angrepp.

Drottning Elisabets legendariska tal

Denna augustidag rider Elisabet in bland de samlade soldaterna. Enligt källorna ska hon ha varit smyckad för att se ut som en krigardrottning från antiken – kanske som den berömda Boudicca? Hon rider på en vit springare, är iförd silverrustning och bär en silverstav i sin högra hand. Hon är insvept i en mantel av vit sammet och har vajande fjädrar i sitt hår.

Det är nu hon håller talet som kommer att gå till historien.

ANNONS

ANNONS

Hon börjar, enligt den mest populära versionen av det hela, med att tilltala sina soldater med orden ”my loving people”. Skickligt målar hon sedan upp en bild av hur hon varnats för att bege sig ut i fält, men att hon inte bryr sig om några faror eftersom hon är beredd att offra allt för sitt land: ”Jag vet att jag endast har en svag och vek kvinnas kropp”, säger hon i talets höjdpunkt. ”Men jag har en kungs hjärta och ryggrad, och en kung av England dessutom.”

Exakt hur drottningens tal togs emot av trupperna denna augustidag är oklart. Helt säkert är bara att orden så småningom blev legendariska och att talet allmänt anses vara ett av de viktigaste i engelsk historia. Det har upprepats om och om igen, citerats och kopierats och ibland parodierats, men framförallt fått efterföljare i mängder.

Drottning Elisabet omkring år 1600, tidlös i sin ålderdom.

Drottning Elisabet i historiens backspegel

När den engelska segern över den spanska flottan till sist bekräftades, började man fira Elisabet I med en frenesi som inte hade många motstycken i landets historia. Hon förvandlades en gång för alla till ”Gloriana”, härskardrottningen som ledde sitt land genom dess svåraste tid, symbolen för det okuvliga England.

Elisabets år på tronen började beskrivas som en gyllene era; det var under hennes tid på tronen, sa man, som England påbörjade sin resa mot framgång och storhet.

Snart – eller åtminstone inom två århundraden – skulle landet vara centrum i det Storbritannien som härskade över hav och land, som utgjorde världshistoriens största imperium.

Och i alla stunder av kris, under kriget mot Napoleons Frankrike, och senare under både det första och andra världskrigets mörkaste ögonblick, skulle politiker och militärer komma att vända sig tillbaka till drottning Elisabets tid och inspireras av hennes tal.

ANNONS

ANNONS

Kritiker har hon också haft – de som menat att hennes sätt att styra i själva verket var alltför försiktigt och att det präglades för mycket av våldsamma humörsvängningar. Det finns också de som konstaterat att det land hon lämnade efter sig i praktiken inte var särskilt mycket starkare än det hon tog över. Men inget har i grunden kunnat ändra det heroiska skimmer som uppstod kring henne som person och kring den tid som efter henne döpts till den elisabetanska eran. Mest känd för att det var under hennes år på tronen som den engelska litteraturen upplevde en makalös storhetstid, med dramatiker som Christopher Marlowe och William Shakespeare.

Internationell beundran väckte hon också, drottningen som aldrig gifte sig (eftersom hon med sina egna ord ”redan var gift med England”) och aldrig fick några barn. ”Hon är bara en kvinna, bara härskarinna över en halv ö, och ändå gör hon sig fruktad av Spanien, av Frankrike, av Imperiet, av alla”, som påven Sixtus V en gång utbrast, kanske lika delar förundrat som förbannat.

LÄS MER: Elisabet I

LÄS MER: Spanska armadan

LÄS MER: Storbritanniens historia

Uppgifter och frågor

 1. Vilket hot fanns mot England sommaren 1588?
   
 2. Varför ville spaniens kung Filip II invadera England?
   
 3. Vad var den spanska armadan och vad hände med den?
   
 4. I texten nämns ett berömt tal som Elisabet höll. Varför tror du att detta tal blivit så viktigt i Englands historia?
   
 5. Redogör kort för hur drottning Elisabet har använts (historiebruk) och beskrivits av senare tiders politiker och författare.

 

VILL DU VETA MER? Läs Elizabeth I av Wallace MacCaffrey (1993).

 

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

 

Senast uppdaterad: 21 maj 2019
Publicerad: 29 november 2017

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M

Mot Afrikas inre, del 2: David Livingstone - hyllad trots misstag

Skotten David Livingstone hade egentligen tänkt att åka till Kina som missionär. Men när krig bröt...

M

Slaveriet förbjuds i det brittiska imperiet

År 1833 förbjöds allt slaveri och slavhandel inom det brittiska imperiet. Bakom förbudet låg...

S

Armén och flottan under Vasatiden

Gustav Vasa var en av de mest framgångsrika företrädarna för det västeuropeiska...

M

Vitus Bering i Sibirien – kamp mot kyla och polarrävar

”I tio år förbereddes detta stora företag och tio timmar användes till dess huvudsakliga mål”. Så...

ANNONS

Ämneskategorier

Nya tidens huvudlinjer

Den nya tidens huvudlinjer och viktiga händelser (1500-1776). Läs om den nya tiden ur ett helhetsperspektiv eller om...

Sjöfart och sjökrigföring 1500-1776

Marin- och örlogshistoria i krig och fred under den nya tiden. Här berättas om sjökrigföring, sjöslag, långväga handel...

Kända personer 1500-1776

Historia om några av den nya tidens mest kända personer och deras levnadsöden.

Kvinnohistoria och genushistoria

Kvinnohistoria handlar främst om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, med syfte att sätta in kvinnor i...

Storbritanniens historia

Historia om Storbritannien (England, Skottland, Wales och Nordirland). Här finns material som behandlar Storbritanniens...

Relaterade taggar

Spanska armadan

Spanska armadan är en benämning på den örlogsflotta som Spaniens kung Filip II sände mot drottning...

Elisabet I

Elisabet eller Elizabeth I Tudor (1533-1603), var drottning av England under andra halvan av 1500-...

Drottningar

Det har funnits många berömda drottningar genom historien, antingen som ensamma regenter eller som...

Berömda kvinnor

Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men männen har i alla tider givits förtur...