De olympiska spelen i antikens Grekland

Den trettionde olympiska sommarolympiaden, 2012 års OS i London, är nu avslutad. Massmedia har under två veckors tid överöst oss med intryck från spelens tävlingar (26 sporter uppdelade i 39 idrottsgrenar). De olympiska spelen är idag det absolut största internationella idrottsarrangemanget och får därmed högst mediebevakning av all världens idrott. Men tävlingarna har en lång historia och tradition bakom sig som sällan uppmärksammas.
L

Grekerna tävlade nakna och med få redskap vilket bl.a. minskade risken för fusk. Manskroppen var dessutom något man gärna visade upp och avbildade i antikens Grekland.

Våra dagars tävlingsidrott har sina rötter i antikens Grekland och de flesta av oss är förmodligen medvetna om att även de olympiska spelens ursprung är grekiskt. Men här brukar kunskaperna om spelens antika historia ta slut för de flesta. Det kan därför vara i sin ordning att berätta lite mer om de olympiska spelens ursprung och historia under antiken.

Spelen hölls i Olympia vart fjärde år

I antikens Grekland var de olympiska spelen en viktig högtid som hölls till guden Zeus ära. Hela det olympiska evenemanget utspelade sig i Olympia som var en helig ort på halvön Peloponnesos i södra Grekland. Platsen var uppkallad efter det heliga berget Olympos där gudarnas hem - Olympen - låg enligt den grekiska mytologin. I de grekiska myterna berättas nämligen om hur gudar och döda hjältar ibland samlades i Olympen för att tävla i olika idrotter.

ANNONS

ANNONS

De första olympiska spelen sägs ha ägt rum år 776 f.Kr och hölls därefter i princip vart fjärde år på samma plats i över tusen år. Denna fyraårscykel blev så viktig för grekerna att de använde den som grund för sin gemensamma tideräkning. Fyraårsperioden mellan tävlingarna i Olympia kallades för en olympiad. Under olympiaderna mellan spelen var det endast tillåtet för präster att bo i Olympia. De ansvarade då för tillsynen av ortens helgedomar och anläggningar.

Spelen fungerade som en kulturell länk mellan alla greker

De fem dagar långa spelen hölls på sommaren och var Greklands viktigaste idrottsfest. I samband med tävlingarna var allt krigande förbjudet i Grekland. Det skulle råda en helig månadslång vapenvila så att alla greker kunde ta sig till festspelen i Olympia och därifrån utan att riskera livet.

Altis var själva "festivalområdet" i Olympia. Det var här man tävlade. Under antikens gång byggdes stora tempel och enorma idrottsanläggningar på platsen. Idag finns bara ruiner kvar.

När de olympiska spelen öppnades, vilket skedde första fullmånen efter sommarsolståndet, förvandlades Olympia från en fridfull helig ort till en myllrande tältstad med tusentals besökare - som vår tids olympiabyar. Själva tävlingsområdet låg i Altis (som betyder lund) där det under århundradena växte fram enorma tempel- och idrottsanläggningar. Tävlingar som inte involverade hästar utfördes på stadion, medan kapplöpningar och kappkörningar ägde rum inne på hippodromen som var en oval anläggning anpassad för hästsporter.

Till Olympia kom greker från fastlandet, de grekiska öarna och alla områden runt Medelhavet som koloniserats av grekerna. Endast fria grekiska män var tillåtna att delta i tävlingarna. Olympiaderna och tävlandet blev därför en sammanbindande kulturlänk för alla greker i Grekland och dem som bodde i de många grekiska kolonierna i Medelhavsområdet. Kvinnor fick inte delta i tävlingarna. De fick inte ens titta på!

ANNONS

ANNONS

Tävlingarna och dess vinnare

Spelen började med religiösa ceremonier och böner. Därefter satte tävlingarna igång.

Tävlingsprogrammet bestod av löpning (som var den dominerade sporten med nio distanser), brottning, boxning, hästkappkörning och femkamp. Femkampen bestod i sin tur av ett sprinterlopp, kast med spjut och diskus, längdhopp och brottning. En annan, mer extrem brottningsgren var pankration som var en kombination av boxning och brottning där nästan alla knep var tillåtna. Tävlingsformen var en av tidens farligaste idrottsgrenar och kan liknas vid vår egen tids Ultimate Fighting.

Statyer som föreställer pankrationkämpar är lätta att känna igen på alla ärr och det sönderslagna ansiktet.

Inför matcher lindades kämparnas händer med läderremmar - inga andra skydd var tillåtna. Utövarna fick därför utstå hårda slag mot kroppen och huvudet vilket lätt kunde ge benbrott och andra farliga skador. Matcherna avgjordes på knockout och det hände att tävlande dödades.

Spelen avslutades den femte dagen då man hade en allmän festdag med prisutdelning, offer och banketter. Som pris i de olympiska tävlingarna fick segrarna officiellt bara en lagerkrans av olivblad från ett heligt olivträd som var helgat åt Zeus. Mer lockande var antagligen den berömmelse som följde med segern då de olympiska vinnarna i regel firades som stora hjältar i sina hemstäder där de också kunde bli mycket rikt belönade. Anseende och ära var honnörsbegrepp i den antika världen. Trefaldiga segrare hedrades därför också genom att avbildas som staty i Olympia.

Alla lät sig emellertid inte ryckas med i OS-hysterin med dess idoldyrkan av kända idrottsstjärnor. Det fanns redan under antiken folk som klagade på att idrotten hade urartat och att idrottsstjärnor omgav sig med för mycket lyx.

Men det råder ingen tvekan om att de olympiska spelen var oerhört populära. Om detta vittnar bland annat de många statyerna som finns bevarade från antiken som föreställer kända idrottsmän.

ANNONS

ANNONS

De olympiska spelens nedgång och renässans

De olympiska spelens betydelse minskade efter att romarna ockuperat Grekland 146 f.Kr. Spelen fortsatte dock ända fram till omkring 393 e.Kr då den kristne romerske kejsaren Theodosius förbjöd tävlingarna eftersom de innehöll inslag av hedniska riter. Därefter skulle det dröja över 1500 år innan de olympiska spelen återuppstod.

Vår egen tids moderna olympiska spel hölls första gången i Aten 1896. OS har därefter ägt rum kontinuerligt med undantag för 1916 under första världskriget och 1940 och 1944 under andra världskriget då spelen ställdes in.

LÄS MER: Antikens Grekland

LÄS MER: Arvet från antiken

LÄS MER: Idrottshistoria

LÄS MER: Olympiska spelen

LÄS MER: De olympiska spelens utveckling och politiska historia i modern tid  (artikelserie)

Visste du att:

 • De olympiska spelen var en av fyra stora idrottstävlingar som hölls regelbundet i antikens Grekland. De tre andra sportevenemangen var: de phytiska spelen i Delphi, de isthmiska spelen vid Korinth och de nemesiska spelen i Nemea.
   
 • Idrottsmännen tävlade nakna. Ordet gymnastik härstammar från det grekiska ordet gymnós som betyder naken.
   
 • Kvinnor fick inte delta i de olympiska spelen. De fick inte ens vara åskådare. Det fanns istället speciella spel för kvinnor vid andra tillfällen i Olympia och på andra ställen. Löpning verkar då ha varit den största sporten. Kvinnor fick till skillnad mot män tävla med kläderna på!
   
 • Pankration var en sport där man kombinerade brottning med boxning. Alla grepp var tillåtna utom att bitas eller trycka ut ögonen på motståndaren.
   
 • Forskarna har sammanställt en lista över segrare i 239 tävlingar i Olympia. Förteckningen sträcker sig över en tidsperiod på mer än 1 000 år. Idrottsmännen skulle vara fria män, som inte hade gjort sig skyldiga till någon förbrytelse mot gudarna eller gjort något annat brott. En seger innebar att vinnaren blev miljonär. Hemstaden sponsrade vinnaren. Vann man tre gånger hade man tillstånd att resa en staty över sig själv i Olympia.
   
 • De antika olympiska spelen hölls utan avbrott i ca 1 200 år. De anordnades från 776 f.Kr till 390 e.Kr. Segrarna fick en olivkrans i pris. Den idrottsman som fuskade under en tävling förnedrades på så sätt att man lät uppföra en ”fuskarstaty” av honom.
   
 • Det fanns elaka sportreportrar även under antiken. En sportreporter skrev om långdistansaren Charmos: ”Han blev sjua av sex startande.”
   
 • Under de olympiska spelen rådde det vapenstillestånd mellan de grekiska stater som låg i krig med varandra. Sparta fick en gång betala böter för att de fortsatte med fientligheterna under ett OS.
   
 • Grekerna var inte intresserade av rekord. Det var sällan man noterade en idrottsmans prestation i siffror.
   
 • I de första olympiska spelen i modern tid som ägde rum i Aten 1896 tilläts endast män att delta (liksom under antiken). Vid OS i Paris 1900 deltog kvinnor för första gången och tävlade i segling, tennis och golf.
   
 • De olympiska ringarna representerar de fem världsdelarna som ursprungligen var anslutna till den olympiska rörelsen. Symbolen med de fem ringarna användes första gången som officiell OS-symbol i de olympiska sommarspelen i Antwerpen 1920.
   
 • Olympiska vinterspel hölls första gången 1924 i Chamonix i Frankrike.
   
 • Olympiska elden introducerades första gången i modern tid vid OS i Amsterdam 1928. Men då tändes elden direkt inne på stadion vid invigningen.
   
 • OS-facklan och fackelstafetten introducerades första gången vid OS i Berlin 1936 av nazisterna som en del i deras propagandastrategi.
   

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Varför kallas tävlingarna för "de olympiska spelen"?
   
 2. Varför var de olympiska spelen viktiga för den grekiska sammanhållningen?
   
 3. Vilka fick tävla i de olympiska spelen i antikens Grekland?
   
 4. Varför upphörde de olympiska spelen på 300-talet och när började de igen?
   
 5. Nämn några likheter mellan antikens olympiska spel och dagens.
   
 6. Vilka är de största skillnaderna mellan antikens spel och de vi har idag tycker du?
   
 7. Skriv ner ytterligare några spännande fakta som du vill lära dig från texten om de olympiska spelen.
   

 

Litteratur:
K Arne Blom och Jan Lindroth, Idrottens historia – Från antika arenor till modern massrörelse, SISU Idrottsböcker, 2002
David C Young, A Brief History of the Olympic Games, Blackwell Publishing Ltd, 2004
Tomas Glanell (red), Antikens olympiska spel - idrottens historia i det antika Grekland, Strömberg/Brunnhage, 1991


Text:  Robert de Vries (red.)
 

Senast uppdaterad: 4 april 2024
Publicerad: 12 augusti 2012

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
Sapfo

Sapfo

Sapfo är en av de mest kända lyrikerna från antikens Grekland. Hon är samtidigt den första kända...

SO-rummet bok
M
OS flagga

Olympiska spelen och politik, del 2: Politikens skugga växer

Under de antika olympiska spelen skulle det råda fred i Grekland. Samma princip har inte gått att...

SO-rummet bok
M
OS flagga

Olympiska spelen och politik, del 1: Krig väcker OS till liv

De första olympiska tävlingarna hölls i antikens Grekland för över 3 400 år sedan. Efter att...

M

Skriftens historia - från bildskrift till alfabet

Det äldsta kända skriftspråket, kilskriften, utvecklades i Mesopotamien för omkring 5 000 år sedan...

M

Kvinnor i antikens Grekland och Rom

Det antika samhället var starkt militaristiskt och den manliga krigaren framstod som ett ideal....

M

Trojanska kriget - en saga?

Berättelserna om trojanska kriget har påverkat oss i flera tusen år. Trojanska hästen, akilleshäl,...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Antikens Grekland

I antikens Grekland (700-300 f.Kr) lades grunden till den västerländska kulturen. Antikens grekiska välde var splittrat...

Hi

Idrottshistoria

Historia om idrott och olika sporter från antiken till idag. Fokus ligger på svensk idrottshistoria.

Hi
Karta

Greklands historia

Fördjupa dig i Greklands historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Relaterade taggar

Hi
Emblem

Olympiska spelen

De olympiska spelen (OS) är idag det största internationella idrottsarrangemanget, och tävlingarna...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Olympiska spelens historia

av: Mattias Axelsson
2022-02-09

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare) om de olympiska spelens (OS) historia.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Demokratin i antikens Aten

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2015-10-14

I fokus första avsnitt handlar om atensk demokrati. Julia, Mattias och Kristoffer pratar om vad ordet demokrati betyder och hur den atenska demokratin fungerade. Var det verkligen demokrati i antikens Aten?

+ Lyssna