West Side Story

I New Yorks West Side strider två gatugäng - The Jets och The Sharks - om makt och territorium. Tidigt i storyn uppstår en förbjuden kärlek mellan Tony från Jets och Maria från Sharks. Trots farorna och rivaliteten mellan deras båda gäng, försöker de hålla fast vid sin kärlek. Men när våldet eskalerar och tragedin drabbar dem, ställs deras kärlek inför svåra prövningar. I den här samhällsmiljön är det gatugängens regler som styr, och för Maria och Tony blir kampen mot fördomar och våld en kamp för sin kärlek och överlevnad. "West Side Story" är en fri och modern omtolkning av Shakespeares "Romeo och Julia", placerad i gängmiljö i vår tids New York.
M
Musikalbild

West Side Story är en amerikansk musikal från 1957. Handlingen är en fri omtolkning av Shakespeares Romeo och Julia.

Kärleken och döden - i New York

Två gatugäng, The Jets och The Sharks, kämpar om makten i ett område i stadsdelen West Side i New York. The Jets kommer från familjer som sedan länge    
bott i storstaden. The Sharks är ungdomar vars föräldrar och tidigare släkt kommer från Puerto Rico, en stor ö 160 mil sydöst om Florida.

På en dans träffar Tony från Jetsarna för första gången Maria, som hör till The Sharks. De blir förälskade i varandra. Marias bror heter Ricardo. Han är ledare för Sharks, och hans bäste vän Chino håller ihop med Maria.

ANNONS

ANNONS

Ricardo säger till Chino att han ska ansvara för att Maria går hem från dansen, men det blir Tony som följer henne hem. Från hennes balkong sjunger de duetten Tonight.

Jetsarna samlas för att sätta in en stöt mot Sharks som har uppträtt utmanande och hotar att ta över makten på de gator som Jetsarna betraktar som sitt territorium. Tony lovar Maria att det inte ska bli någon fight, men tragiskt nog blir det värre än någon hade velat. Tony dödar Ricardo i det gatuslagsmål som bryter ut.

Maria vet inte vad som hänt när hon glad gör sig fin för att möta Tony. Chino störtar in till henne med pistol i handen och berättar att Tony har dödat hennes bror.

Chino går, och Tony tar sig in genom ett fönster på husets baksida. Det fruktansvärda som hänt släcker inte Marias och Tonys kärlek. De drömmer sig bort till en plats fjärran från hat och gatuvåld. Men drömmen trasas sönder när Anita kommer. Hon har varit Ricardos flickvän och kan inte fatta att Maria håller fast vid Tony.

Kampen mellan Jetsarna och Sharks blir alltmer skoningslös.

Tony luras tro att Chino har dödat Maria. Tony tycker då att livet här förlorat sitt värde. Den människa som betyder mest för honom är ju borta.

Obeväpnad går han på gatorna och ropar att Chino kan komma och döda honom.

Vid midnatt möter Tony plötsligt Maria. Hon lever ju! Men deras lycka blir kort. Chino dyker upp och skjuter Tony, som döende vill drömma sig tillbaka till de korta stunder av lycka som han och Maria upplevt.

De stridande gängen står tysta.

Tillsammans bär de bort den döde Tony.
 

Puerto Rico

Columbus skepp kom till ön Puerto Rico 1493 när han på det spanska kungaparets uppdrag sökte en ny sjöväg till Indien - men istället fann en för européer ny världsdel. De första invånarna i Puerto Ricos övärld - det finns många småöar runt huvudön - tillhörde arawakfolket. De nära nog dog ut genom de sjukdomar som spanska erövrare förde med sig. 

Huvuddelen av övärldens 3,5 miljoner invånare är idag av spanskt ursprung. Spanska språket dominerar, men många talar också engelska.

Klimatet, lika behagligt året runt, de långa sandstränderna och de goda hotellen lockar årligen 1,5 miljoner turister, de flesta från USA

Industriellt och ekonomiskt har Puerto Rico gått framåt sedan West Side Story hade premiär i New York 1957.
 

ANNONS

ANNONS

Marias och Tonys samhälle

Maria och Tony i West Side Story hör hemma i vår tid. Jämfört med tidigare berättelser i den här artikelserien ser vi inga föräldrar som vill gripa in i deras kärlek. Kraven på Maria och Tony kommer från annat håll - från Sharks och Jetsarna. Gatugängen är deras samhälle. Och det samhället har hårda krav.

En tjej ska välja sin kille från det egna gänget.

En kille från det egna gänget ska se till att hans syster inte håller ihop med en kille från det gäng som ska drivas bort.

Detta är gängens lag. Den är självklar och ska inte diskuteras. Punkt och slut.
 

Musikal - ett nytt slags teater

Det är en omöjlig uppgift att i ord sammanfatta handlingen i West Side Story. Det går inte att med ord förmedla musiken, sångerna och danserna. West Side Story är en musikal, en ganska ny form av skådespel som växte fram under den senare delen av 1900-talet.

Skådespel där tal, sång, musik och dans blandas har ju funnits i flera hundra år. Vi har de lättsamma operetterna och de folkliga lustspelen där sången och musiken sprider skratt och allmän trivsel, särskilt på sommarens utomhusscener.

En musikal kan locka till skratt men kan också sprida ett djupt allvar. Musiken, sångerna och danserna och det talade ordet skapar en helhet, ett drama som griper tag i publiken.

Regissören Michael Bogdanov gjorde 1986 en uppsättning av Romeo och Julia (se tidigare artikel) där han flyttade handlingen till vår tids Venedig. På festen hos den förnäma familjen Capulet spelar orkestern mjukrock, och Memory från musikalen Cats av Andrew Lloyd Webber tonas fram på saxofon. De äldre bland partyts vackra innefolk bär kläder från Gucci, medan ungdomarna föredrar Armani. Tybalt, våldets man, är klädd i läder. Den röda sportbilen är en Alfa Romeo...

West Side Story hade premiär i New York 1957. Kompositör är Leonard Bernstein. Han har kallats "musikaliskt universalgeni" och började sin karriär med att skriva en balett. Det blev naturligt att danserna fick en framträdande roll i West Side Story. Sångtexterna är skrivna av Stephen Sondheim, som också prövat att skriva texter för opera.

Både kompositör och textförfattare till West Side Story är alltså skolade i balett och opera, den klassiska scenkonsten och den klassiska musiken.
 

LÄS MER: Historia om relationer, kärlek och sex

LÄS MER: Romeo och Julia

LÄS MER: Kärlek under 3 000 år  [artikelserie]

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Vilka är Tony och Maria och vilka gäng tillhör de?
   
 2. Hur träffas Tony och Maria första gången?
   
 3. Varför förekommer det gatuslagsmål mellan gängen?
   
 4. Varför dör Ricardo, Marias bror?
   
 5. Vad är det som driver Tony att söka sin egen död?
   
 6. Hur slutar historien mellan Tony och Maria?

Fundera på: 

 1. Hur påverkas Maria och Tony av gatugängens regler och förväntningar på deras relation?
   
 2. Vad tror du skulle kunna ha förändrat slutet på berättelsen om Maria och Tony om de hade vuxit upp i en annan miljö än den präglad av gängkultur och våld?
   

 

FÖRFATTARE

Text: Lars Hildingson, historielärare och läromedelsförfattare 
 

Senast uppdaterad: 7 april 2024
Publicerad: 7 april 2024

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Porträtt

Margherita och Francesco Datinis kärleksbrev : Kärlek och sorg i 1300-talets Italien

Francesco Datini och hans hustru Margherita levde ett rikt liv under senmedeltiden. Parets...

SO-rummet bok
M
Romeo och Julia

Romeo och Julia

Sägnen om Romeo och Julia är troligen världens mest kända berättelse om kärlek. Historien hör hemma...

SO-rummet bok
M
Krigare

Hatkärlek

På 1100-talets Island levde Gunnar, en stor och stark hjälte som var oöverträffad i vapenhantering...

SO-rummet bok
M
Kärlekspar

Tristan och Isolde

Det har snart gått tusen år sedan sagan om Tristan och Isolde berättades för första gången. Den har...

SO-rummet bok
M
Kärlekspar

Catullus

Catullus var en romersk diktare och beundrare av den grekiska kvinnliga poeten Sapfo (som vi...

SO-rummet bok
M
Sapfo

Sapfo

Sapfo är en av de mest kända lyrikerna från antikens Grekland. Hon är samtidigt den första kända...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Historia om relationer, kärlek och sex

Historiens människor har ofta haft en annan syn på sexualitet och relationer än vad vi som svenskar har idag. Men...

Relaterade taggar

Hi
Manhattan

New York

New York ligger vid Hudsonflodens utflöde i Atlanten i nordöstra USA och är landets största stad...