L

Martin Luther King

Martin Luther King (1929-1968), den afroamerikanska baptistpastorn och ledaren för den amerikanska medborgarrättsrörelsen, hade en dröm om att få ett slut på våldet i världen och han drömde också om jämlikhet mellan de vita och färgade.
Bild:

Martin Luther King ger sitt berömda tal "I Have a Dream" i Washington, D.C., 28 augusti 1963.

Svarta och vita behandlades olika

De svarta behandlades orättvist under en lång tid i USA. Martin Luther Kings genombrott som ledande medborgarrättskämpe kom i mitten av 1950-talet när han ledde en omfattande bojkott mot busstrafiken i Montgomery, Alabama.

Han protesterade mot att de svarta och vita behandlades olika. Svarta barn fick inte gå i skolor med vita barn. Svarta fick inte sitta på de vitas sittplatser i bussarna och inte äta på vissa restauranger.

Kampen i Alabama blev en framgång. En domstol förklarade att diskrimineringen var olaglig. Domen fastställdes senare av Högsta domstolen i USA.

Martin Luther King kämpade för en rättvisare värld

Genom sina aktioner blev King en hjälte och en internationellt känd ledare. Liksom Mahatma Gandhi kämpade King för en rättvisare värld med hjälp av icke-våldsmetoder.

Starkt stöd bland befolkningen

Stödet för medborgarrättsrörelsen ökade för varje år. Vid demonstrationen i Washington 1963 kom det 500 000 människor från hela landet för att kräva en ny lagstiftning som förbjöd rasdiskriminering.

Så småningom fick King allt större stöd även av de vita. En gång sade King: ”Det mest tragiska är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad.”

Lagar mot diskriminering och Nobels fredspris

Kings arbete medförde att det stiftades lagar i USA som avskaffade diskrimineringen och de svarta fick allt mer att säga till om i politiken.

För sitt arbete för rättvisa och icke-våld fick Martin Luther King Nobels fredspris 1964.

Mordet på Martin Luther King

Den 4 april 1968 mördades Martin Luther King. Icke-våldets förkämpe höll på att organisera en demonstration när han träffades i huvudet av ett gevärsskott på en hotellbalkong i Memphis.

I juni 1968 greps Kings mördare på London Airport. Mördaren, James Early Ray, hade ett år tidigare rymt från ett fängelse. Ray dömdes till 99 års straffarbete för mordet.

Många ansedda personer menar att mordet på King var noga planerat av konspiratörer. De hävdar att Ray hade ”hyrts” för mordet på King. När Ray greps hade han en stor summa kontanter på sig, flera förfalskade pass, och han hade genomgått en operation för att förändra sitt utseende.

Mordet på King utlöste våldsamma kravaller i ett fyrtiotal amerikanska städer med plundringar och bränder. Omkring 300 människor dödades i samband med oroligheterna.

Uppgifter och frågor

 1. Vad för slags drömmar hade Martin Luther King?
   
 2. Nämn fakta om bussbojkotten.
   
 3. Vad för slags metoder använde sig Marin Luther King av?
   
 4. Nämn ett känt citat av King.
   
 5. Vad innebar Kings arbete för USA?
   
 6. Hur dog Martin Luther King och vad blev följderna av mordet?
Text:
Carsten Ryytty
,
SO-lärare och författare
Uppdaterad: 01 oktober 2018
Publicerad: 21 januari 2014