Klimatförändringar kan ha orsakat syndafloden

"I den dagen bröt alla det stora djupets källor fram och himlens fönster öppnade sig, och ett regn kom över jorden i fyrtio dagar och fyrtio nätter... och vattnet steg mer och mer över jorden. Allt som fanns på det torra omkom, allt som där hade en fläkt av livsande i sin näsa ... och vattnet fortfor att stiga över jorden i hundrafemtio dagar." [1 Mosebok 7 kap.]
M

I Bibeln kan vi läsa om ett kraftfullt regn som varade i 40 dygn och dränkte jorden. Men verklighetens "syndaflod" var inte fullt så dramatisk.

 

Spår av en enorm översvämning

Citatet i ingressen ovan är troligen världens mest kända katastrofskildring. Först kunde man bara läsa den i Bibeln, men sedan fann man att översvämningen beskrevs också i sumerisk litteratur. Länge trodde forskarna att allt bara var sagor, men under några utgrävningar i Mesopotamien fann arkeologerna ett lerlager som var flera meter tjockt. Antagligen kom det från en stor översvämning.

För de bibeltroende blev fyndet en bekräftelse på att Bibeln hade rätt. Men varifrån kom vattnet? Om det hade varit ett allmänt regn borde lerlagret täckt hela landet, men det gjorde det inte.

ANNONS

ANNONS

Några menade att det kunde ha kommit från smältande inlandsisar i norr. Men då skulle smältfloderna ha lämnat spår efter sig i bergen norr om Mesopotamien, och där finns inga spår efter stora vattenmassor.

Varifrån kom sumererna?

Det är inte bara vattnet som varit svårförklarat. Sumerernas uppdykande i historien har länge förbryllat historikerna. Den vanligaste förklaringen har varit att de vandrat in i området. Med större eller mindre variationer står det så här om dem i äldre historieböcker:

"För cirka 6 000 år sedan vällde våg på våg av nya folkslag ner över det flacka, leriga och sumpiga land som nu är Iran och södra Irak. Själva kallade de sig 'det svarthövdade folket'. Sannolikt var de nomadiserande herdar. Vi känner dem som sumerer och landet där de slog sig ner som Sumer."

Det finns många frågor inför en sådan här skildring. Varför lämnade de sina gamla områden? Finns det några bevis för att det varit en invandring? Hur stora skaror var det som "vällde ner"?

Mesopotamien, tvåflodslandet. I gamla skrifter från Mesopotamien berättas om en väldig översvämning. Det kan vara samma katastrof som i Bibeln kallas syndafloden.

Det visar sig att om vi kan förklara problemet med berättelserna om det stigande vattnet så kan vi troligen också klara ut det andra problemet, det med sumerernas ursprung. Den första pusselbiten fanns i en annan världsdel.

Inlandsisarna smälter

Vid undersökningar av Mexikanska golfens botten fann havsforskare att planktonsammansättningen ändrades vid en viss nivå. Vissa planktonarter är mycket temperaturkänsliga och dör lätt när temperaturen ändras. Från vissa andra smådjur kan man få reda på vilken salthalt det var i vattnet vid den tid när djuren dog. Med C-14-metoden fick man fram lagrens ålder.

Nu visade det sig att salthalten sjönk betydligt ca 9600 f.Kr, samtidigt som man av planktonsammansättningen kunde läsa ut att vattentemperaturen hade stigit vid den tiden. Den troligaste och hittills enda förklaringen är att Mexikanska golfen då fick ta emot stora mängder vatten från inlandsisarna, som smält långt uppe i norr. Medan vattenströmmarna forsade fram över kontinenten värmdes de upp.

ANNONS

ANNONS

Men hur ska det här förklara syndaflodsberättelserna i området kring Persiska viken? Jo, eftersom inlandsisarna band så mycket vatten låg världshavens yta mycket lägre än nu.

Stenstatyer sumerer
Bild: Osama Shukir Muhammed Amin
En grupp sumeriska offerfigurer. Sumererna dyrkade gudarna med stor hängivenhet. Dessa små figurer skulle ersätta människorna när de inte själva kunde vara närvarande i templen. De uppspärrade ögonen vittnar om respekten och underkastelsen för gudarna. Vi får en bra inblick i hur sumererna såg ut, hur de var klädda och hur de klippte hår och skägg. Ca 3000 f.Kr.
Mynningen vid Hormuzsundet låg då högre än Indiska oceanens yta (se kartan ovan). Persiska vikens botten borde då ha varit en grönskande och bördig floddal, som bevattnades av Eufrat och Tigris och som sumererna odlat upp. När så isarna smälte och havsytans nivå höjdes, trängde havsvattnet in. Människorna i dalen måste flytta till högre liggande områden. Det skulle då kunna förklara att sumererna träder in i historien utan att vi kan spåra deras ursprung. Det skulle också kunna förklara berättelserna om ett paradis som de tvingades lämna.

Massutvandring över haven

Nu är det här än så länge bara obevisade teorier och skulle inte ha varit lika intressant om det inte vore för att den stigande havsnivån haft verkningar över hela klotet. Vid den här tiden har man nämligen i hela Sydostasien kunnat spåra en massutvandring över haven. Nya Guinea, Bismarcköarna, Nya Hebriderna, Fidji och Nya Kaledonien fick alla under samma tid en befolkning som förde med sig nya växter som jams, taro och sockerrör. Det är högst troligt att folk i kustområdena tvingades att söka nytt land, när deras hemtrakter dränktes av det stigande havet.

LÄS MER: Sumerernas skapelsemyt och syndaflodsberättelse

LÄS MER: Sumererna

LÄS MER: De mesopotamiska kulturerna

LÄS MER: Mesopotamisk mytologi

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Vad orsakade Bibelns syndaflod enligt Gamla testamentets författare?
     
  2. Vad anser vissa av dagens forskare kan ha orsakat de stora översvämningarna längs kuster och lågland runt om i världen för tusentals år sedan?

Diskutera:

  1. Är det troligt att vi själva lever i en tid där stora delar av världen kommer att drabbas av ett liknande öde som sannolikt drabbade sumererna? Motivera.
     

 

Text: Jan-Olof Fallström, bokrecensent och läromedelsförfattare

 

Senast uppdaterad: 3 augusti 2023
Publicerad: 8 mars 2023

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
Kärlekspar

Höga Visan

Kärlekslyriken från Höga Visan i Gamla testamentet fångar glädjen och njutningen i kärleken....

SO-rummet bok
L
EU:s flagga.

EU:s regler, lagar och säkerhetspolitik

I EU finns regler och lagar som gäller för alla medlemsländer. EU har sin egen domstol i Luxemburg...

M
Fake news

Desinformation

Vi översköljs varje dag av floder av information. Mobilen, datorn, surfplattan, radio, TV,...

M

Skriftens historia - från bildskrift till alfabet

Det äldsta kända skriftspråket, kilskriften, utvecklades i Mesopotamien för omkring 5 000 år sedan...

SO-rummet bok
L

Hemberedskap

Om det skulle hända något allvarligt likt en kris eller ett krig behöver du ha hemberedskap. Det...

SO-rummet bok
M

Sveriges militära försvar

Försvarsmakten i Sverige finns till för att försvara det svenska territoriet, invånarnas frihet och...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi
Karta

Iraks historia

Fördjupa dig i Iraks historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Re

Bibeln

Bibeln är kristendomens heliga skrift och består av två huvuddelar, gamla och nya testamentet.

Ge

Naturkatastrofer, miljöhot och samhällets sårbarhet

Avsnittet tar upp olika sorters naturkatastrofer och orsakerna bakom dessa samt hur individer och samhällen kan...

Hi

De mesopotamiska kulturerna

De mesopotamiska kulturerna (3000-500 f.Kr) utgör civilisationens vagga. Mesopotamien låg mellan floderna Eufrat och...

Relaterade taggar

Hi
Bibeln

Gamla testamentet

Ordet bibel kommer av det grekiska ordet biblia som betyder "böcker". Den kristna Bibeln består av...

Hi
Egyptier med oxar

Flodkulturer

En flodkultur är en högkultur - en tidig civilisation - som uppstått kring ett flodsystem vars...

Hi
Tor

Myter och sagor

Här ska vi kortfattat reda ut skillnaden mellan en myt och en saga, en åtskillnad som inte alltid...

Hi
Snölandskap

Klimatförändringar genom historien

Klimatet förändras ständigt. Vissa perioder är kallare, såsom istider, medan andra är varmare. Så...

Hi
istäcke på jorden

Istider

Istider är geologiska perioder i jordens historia då stora delar av kontinenternas yta varit täckta...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
S

Att bemöta klimatförnekelse

av: Mattias Axelsson
2021-12-16

I veckans avsnitt, som görs i samarbete med Naturskyddsföreningen, intervjuar Mattias Axelsson (gymnasielärare) klimatforskaren Kjell Vowles (forskare på Chalmers) om vilka argument som används för att förneka mänsklig påverkan på klimatet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Vad är biologisk mångfald?

av: Mattias Axelsson
2021-05-17

I veckans avsnitt, som görs på uppdrag av Naturskyddsföreningen i samarbete med SO-rummet pratar vi med Erik Hansson (naturjournalist) om biologisk mångfald och biologiska mångfaldens dag som infaller 22 maj.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
S

Parisavtalet

av: Mattias Axelsson
2021-04-05

I veckans avsnitt, som görs i samarbete med Naturskyddsföreningen, pratar Mattias Axelsson om Parisavtalet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Klimatflyktingar

av: Anna, Kristoffer och Mattias
2016-11-16

Mattias, Anna och Kristoffer pratar om klimatflyktingar. Vad är en klimatflykting? Varför finns det klimatflyktingar?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Kärnkraft - fördelar och nackdelar

av: Anna, Kristoffer och Mattias
2016-11-09

Mattias, Anna och Kristoffer pratar om kärnkraft. Vad är kärnkraft? Varför är den så politiskt kontroversiell? Vilka fördelar finns det?

+ Lyssna