+ Visa hela artikelserien

Romerska matvanor

Medan solen sjönk mot horisonten började gästerna anlända i sina tunna lätta middagsdräkter. Men först sedan en slav tvättat deras fötter fick de lägga sig till bords i matsalen. Vid det stora fyrkantiga bordet stod tre soffor längs var sin sida. Från den fjärde sidan serverade slavarna. Tre personer kunde halvligga på varje soffas mjuka dynor...
L

Romarna köpte ofta sin mat ute. Väggmålning från Pompeji.

Romarna låg till bords

Romarna åt vanligen tre mål mat om dagen. En bit bröd, lite ost och ett glas vatten i gryningen. Bröd, lite kallskuret kött, grönsaker – kanske en frukt och en skvätt vin mitt på dagen. Båda måltiderna var så snabbt överstökade att man varken behövde duka eller tvätta händerna.

Strax före skymningen följde dagens huvudmål, cena. Kanske blev det salt korv och ärtpudding, rätter som kunde köpas färdiga hos försäljarna på gatan. Det var olagligt att laga mat inne i husen som oftast var byggde i trä. Bränderna var många och förödande. Ändå var det vanligt att koka sin egen mat inomhus över en liten eld i ett fyrfat, t.ex. den omtyckta ärt- eller bönsoppan fava. Vid festliga tillfällen kunde även de fattiga laga till den goda fisksåsen och slösa med kryddor, vilket romarna älskade att göra. Kanske bjöds det då – förutom fisken – på kokt spädgris, purjolöksdolmar och sötsaker som dadlar fyllda med nötter, rullade i salt och stekta i honung.

ANNONS

ANNONS

Vanligt folk åt på lerfat. De förvarade matvarorna i runda krukor och lagade dem i grytor – de flesta av lera. Knivar av järn, skedar av brons eller ben – men inga gafflar.

Romarna låg till bords som grekerna, vilande på vänster armbåge och åt med sked och med fingrarna. Tjänarna bar fram en kanna vatten och en handduk, så att gästerna kunde skölja händerna efter varje rätt. Bara barn och slavar åt sittande.

Några romerska recept

Kokkonsten förändrades mycket litet under antiken. Romaren Apicius skrev en kokbok, som ännu finns bevarad. Genom den kan vi få en uppfattning om hur maten kan ha smakat. Här är några recept. Alla kanske inte faller oss i smaken. Pröva gärna!

Ansjovis på Apicius vis
Vänd ansjovisfiléer i ett uppvispat ägg. Fritera dem i het olja, lätt kryddad med garum (soja) och vin. Peppra de friterade filéerna före servering.

Fikonskinka
Koka en skinka med många torkade fikon och stötta lagerblad. Dra sedan av svålen, snitta köttet och bestryk det med honung. Klä över skinkan med en deg av mjölk och olja, baka den i ugn och servera den som den är.

Antika ”riddare”
Skär vetebröd i stora stycken, doppa dem i mjölk och stek dem i olja samt häll honung över.

ANNONS

ANNONS

Fisksås
Peppar, libsticka, timjan, persilja, mejram, torr lök, honung, vinäger, garum, vin och lite olja sjudes och redes med stärkelse.

En vanlig ingrediens i måltiden och mycket omtyckt var garum, ett slag sås gjord på fiskinälvor uppmjukade i salt. Den liknade snarast ett slags soja (eller surströmming).

Några vanliga romerska råvaror till matlagning. Romersk mosaik från 100-talet e.Kr.

Middagsgästerna anländer

Kanske var det dessa rätter Livia, Apicius hustru, befallt sin grekiska kock att laga till. Medan nu solen sjönk mot horisonten började gästerna anlända i sin tunna lätta middagsdräkter. Men först sedan en slav tvättat deras fötter fick de lägga sig till bords i matsalen. Vid det stora fyrkantiga bordet stod tre soffor längs var sin sida. Från den fjärde sidan serverade slavarna. Tre personer kunde halvligga på varje soffas mjuka dynor.

Först ett dryckesoffer till gudarna. Sedan honungsblandat vin och små varma bröd. Rätterna åts på silvertallrikar med knivar och fingrar. Slavarna passade upp med parfymerat vatten och servetter till händer som ofta måste tvättas och torkas. Så bjöds flera sorters vin.

- En mycket enkel måltid, sa Livia, men hälsosam. Apicius berättade om Virro, den frossaren och uppkomlingen som alltid proppade i sig gåsleverpastej, tryffel, läckra fiskar, sötsaker och mängder av andra rätter. Fet så benen knappt kunde bära honpm.

Innan natten svartnat till vandrade gästerna hem. Säkrast så med tanke på alla rånare och tjuvar där ute i mörkret.

ANNONS

Uppgifter och frågor

  1. Vilka likheter och skillnader finner du mellan romarnas matvanor och våra egna från 2010-talet?
     
  2. Vilka recept och rätter skulle du gärna njuta av? Vilka skulle du helst avstå från?
     
  3. Hur gick en bjudning och en festmåltid till i en rik romares hem?

 

Text: Hans Thorbjörnsson, medförfattare till Prio Historia, Sanoma Utbildning
Texten ingår som fördjupningstext i det digitala lärarstödet till Prio Historia.
Webbplats: PRIO - Sanoma Utbildnings nya läromedelserie i SO åk 7-9

Senast uppdaterad: 8 september 2020
Publicerad: 31 december 2013

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

Liknande artiklar

S

Kristendomen blir romersk statsreligion

Under 300-talet ändrades situationen radikalt för de kristna. Från att ha varit utsatta för...

S

Kristendomen under de första århundradena

Kristendomens tvåtusenåriga historia handlar om hur en liten skara människor i Palestina i tro på...

M

Vem var Jesus?

Tron på Jesus från Nasaret utgör grunden för den världsreligion som kallas kristendom. Enligt Nya...

M

Spår av matkultur i en kokbok från 1500-talet

Idag är vi vana vid att läsa recept och att titta på matlagningsprogram nästan varje dag. För...

ANNONS

Ämneskategorier

Romarriket

Romarriket, även kallat det romerska riket (500 f.Kr - 500 e.Kr), var antikens dominerande stormakt. Rikets medelpunkt...

Historia om mat och matvanor

Mathistoria som handlar om maträtter, kryddor och folks matvanor genom historien.

Italiens historia

Fördjupa dig i Italiens historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Relaterade taggar

SO-rummet tag typ

Mat och dryck

Här hittar du material som kan relateras till mat, dryck och matvanor förr och idag.