M

Che Guevara

Che Guevara var den kubanske ministern som blev gerillaledare i Bolivia. Che Guevara mördades i Bolivias djungel den 10 oktober 1967. Fortfarande är Che en idol för många ungdomar runt om i världen.
Bild:

Che Guevara (1928-1967), fotografi av Alberto Korda (1960).

Motståndare till imperialism och kapitalism

Ernesto ”Che” Guevara föddes 1928 i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Föräldrarna tillhörde medelklassen och Che fick möjligheter att studera medicin. 1953 blev Che färdigutbildad läkare.

Che reste mycket i sin ungdom runt den Sydamerikanska kontinenten. För varje resa blev han allt mer motståndare till USA:s politik i Sydamerika. Han ansåg att det kapitalistiska USA utnyttjade befolkningen och kontinentens naturtillgångar.

Che träffar Fidel Castro

Efter sin examen började Che arbeta som läkare vid ett sjukhus i Mexico City. Det var där han kom i kontakt med Fidel Castro som befann sig i landsflykt från Kuba. Efter mötet med Castro beslöt sig Che att ansluta sig till Fidel Castros gerillatrupp som tänkte starta en revolution på Kuba.

En förebild?

Guevara är en förebild för socialistiska och antiimperialistiska rörelser samt en populärkulturell ikon, men han har också många kritiker. Många av dessa är motståndare till hans kommunistiska ideal och bruket av våld.

Fidel Castro tar makten på Kuba

Den 4 december 1956 inledde Castro sitt uppror mot Kubas diktator Batista genom att landstiga på öns sydöstra kust tillsammans med 81 man. Fidel Castro hade stor framgång och i början av 1959 hade Castro blivit Kubas ledare, och Batista flydde till USA.

Che Guevara blev hederskuban och utnämndes till industriminister och chef för riksbanken.

Bild:

Che Guevara (till vänster) var en av gerillakommendanterna som under Fidel Castros (till höger) ledning störtade Fulgencio Batistas styre på Kuba 1959. Han fick efter maktövertagandet flera viktiga poster. Guevara drog senare till Kongo-Kinshasa och Bolivia för att organisera nya väpnade uppror och liknande riktade mot kolonialism, imperialism och kapitalism. I båda länderna slutade det med nederlag och han dödades i Bolivia 1967.

Ville sprida den socialistiska revolutionen

I början av 1965 lämnade Che Guevara Kuba, förmodligen för att Che och Fidel hade kommit i konflikt med varandra. Che kritiserade Kubas beroende av Sovjetunionen. Samtidigt ville Che att den socialistiska revolutionen måste fortsätta i andra länder.

Hans strategi var ”att skapa två, tre, många Vietnam”. Che deltog först i inbördeskriget i Kongo i Afrika och fortsatte sedan till Bolivia.

Bild:

Che Guevaras döda kropp.

Che Guevara dödas i Bolivia

Che Guevara startade sin revolution i Bolivia 1965 tillsammans med 40 gerillasoldater, men klimatet plågade Che som hade problem med astma.

Gerillatruppen hade problem att få kontakt med befolkningen som var trogna katoliker, de misstrodde gerillamännen som var kommunister. Dessutom kunde inte gerillamännen de lokala språken.

Den 8 oktober tillfångatogs Che Guevara av den bolivianska armén som fick hjälp av den amerikanska spionorganisationen CIA.

Två dagar senare dödades Che av de bolivianska soldaterna. När de sköt Che visste CIA-ledarna att de hade krossat alla möjligheter för den kubanska revolutionen att spridas till Sydamerika.

Uppgifter och frågor

 1. Vem var Che Guevara?
   
 2. Vad ansåg han om USA?
   
 3. Redogör för hans kontakter med Fidel Castro.
   
 4. Varför lämnade han Kuba?
   
 5. Vad hände i Bolivia?

 

Litteratur
Björn Kumm, Che, Historiska Media, 2007
Jon Lee Anderson. Che Guevara: A Revolutionary Life, Grove Press, 2010
Thomas Gustafsson, Kuba, Carlsson Bokförlag, 2006
 

Text: Carsten Ryytty, författare och fd SO-lärare

Uppdaterad: 15 maj 2017
Publicerad: 21 maj 2016