Kanske var de kära?
Frans Pettersson var 41 år och Lars Johansson var tio år yngre. De hade känt varandra i tio år. Kanske var de kära i varandra, men det vet vi faktiskt inte. De hade i alla fall sex tillsammans.
En sommardag hade Frans och Lars varit på fest. De var lite berusade, och på vägen hem fick de lust att ligga med varandra. De gick lite avsides, till en skogsdunge. De blev påkomna mitt i sexakten av två soldater som gick förbi.
En vecka senare hölls rättegången mot Frans och Lars. De erkände att de hade haft sex med varandra i den där skogsdungen. Dessutom medgav de att de hade legat med varandra många gånger tidigare, oftast hemma hos Frans på Stora Nygatan 24 i Stockholm. De hade bott ihop i perioder och ibland bara sovit över.
Homosexualitet och samkönat sex var förbjudet till 1944
Det sexet gav dem tre månaders fängelse. Året var 1897 och då var nämligen homosexualitet och samkönat sex förbjudet. I lagen kallades brottet ”otukt som mot naturen är”. Det brottet fanns i lagboken mellan 1865 och 1944. Följden blev att många homosexuella kände sig tvingade att dölja sin sexualitet, eller smyga med den.
Polisfotografier av Lars Johansson och Frans Pettersson efter att de gripits för att ha haft sex 1897.
I Stockholm var det bostadsbrist och inte alls konstigt att människor delade boende. Att människor av samma kön bodde tillsammans var vanligtvis inte något som väckte uppseende eller väckte misstankar om homosexualitet. Det kan vara en förklaring till att så få kvinnor dömdes för otukt. Det var nästan bara män som dömdes för brottet.
I Stockholm fanns det vissa platser som blev kända som ställen där homosexuella män träffade varandra och hade sex. Humlegården, en park på Östermalm, är en sådan plats. Polisen spanade mot sådana platser och grep människor som hade sex eller som blev misstänkta för att ha velat ha det.
Ända fram till 1979 räknade Socialstyrelsen homosexualitet som en psykisk sjukdom.
LÄS MER: Historia om relationer, kärlek och sex
LÄS MER: Sexualitet, könsroller och jämställdhet
LÄS MER: Brott och straff förr
LÄS MER: Fängelse som straff - från kroppsstraff till isolering i cell
Uppgifter och frågor
- Varför dömdes fler män än kvinnor för homosexualitet?
- Varför tror du att polisen och samhället brydde sig om vem som hade sex med vem?
- Idag är normen för sexuella relationer mer öppen än när lagen om otukt fanns. Hur förändras normerna i samhället?
Text: Martin Nyblom, redaktör och pedagog på Stockholmskällan
Webbplats: Stockholmskällan
Senast uppdaterad:
3 augusti 2023
Publicerad:
6 augusti 2018