Olika mordförsök på Adolf Hitler

Adolf Hitler måste ha haft en otrolig tur. Gång efter gång klarade han sig från att bli dödad, ofta utan att ens ha vetat om det. Hitler hade otaliga fiender, inte minst bland det tyska folket där många ville se honom död. Säkerhetsapparaten kring Hitler var därför omfattande. Men det är ändå svårt att förstå att inte någon lyckades. 39 gånger råkade Hitler ut för attentatsförsök. Här är de längst gångna.
M

Hitler överlevde 39 mordförsök. Hade något lyckats hade många miljoner människoliv sparats.

Januari 1932: I hotell Kaiserhof i Berlin förgiftas maten vid Hitlers bord, men ingen blir sjuk.

9 februari 1933: Hitler får ett förgiftat brev men blir varnad i tid.

21 mars 1933: Attentatsmän gräver en tunnel Potsdams garnisonskyrka för att spränga president Hindenburg och Hitler i luften under en historisk ceremoni. Men tunneln upptäcks i tid.

1933: Hitler blir beskjuten i sin tjänstebil under färd till sitt residens på Obersalzberg. Ingen skadas.

26 november 1937: En okänd man placerar en tidsinställd bomb i talartribunen på Sportpalatset i Berlin men råkar bli inlåst på en toalett. Bomben utlöses inte.

ANNONS

ANNONS

28 september 1938: Första officersattentatet planeras mot Führern genom att en major Heinz ska tränga in i Hitlers rikskansli och gripa honom. Heinz och generalstabschefen Beck, som motsätter sig ett krig mot Tjeckoslovakien, vill göra processen kort gentemot Hitler och planerar rentav att låta sinnesundersöka honom. En annan plan går ut på att skjuta honom. Dessutom planeras en statskupp med hjälp av en infanteridivision, men avtalet i München gör att Hitler plötsligt framstår som den stora fredsängeln. Planen stoppas av opportunitetsskäl.

9 november 1938: Den schweiziske teologistudenten Maurice Bavard försöker skjuta Hitler under en årlig minneshögtid i München men misslyckas då Hitler är omgiven av SA-män.

8 november 1939: Snickaren Georg Elser placerar en bomb i en ölhall i München där Hitler ska tala, men bomben detonerar först när Hitler har gått.

Under 1942: Sovjetiska flygplan ger eld mot Hitlers flygmaskin vid ett frontbesök, men diktatorn klarar sig utan skador.

13 mars 1943: Misslyckad attentatsplan i tre steg av den oppositionelle officeren von Tresckow:

  1. Delar av ett kavalleriregemente ska likvidera Hitler på väg till ett militärt högkvarter i Smolensk. Men denne visar sig ha för kraftig eskort av SS.
     
  2. Vid en middag i samma högkvarter ska flera officerare samtidigt resa sig och skjuta på Hitler, men chefen för frontavsnittet är emot detta och planen stoppas.
     
  3. Tresckow ger en kollega en tidsinställd bomb i en likörflaska som placeras i Hitlers flygplan, men bomben detonerar inte.

21 mars 1943: Officeren von Gersdorff planerar ett självmordsattentat genom att låta en bomb krevera i sin jackficka vid Hitlers besök av en utställning av sovjetiska vapen i Zeughaus i Berlin. Men denne lämnar utställningen tidigare än beräknat via en sidoutgång.

16 december 1943: Ett nytt självmordsattentat planeras av infanterikapten Bussche som vill agera modell i en utställning för vinteruniformer. Hans plan går ut på att utlösa två handgranater, kasta sig på Hitler och omfamna honom tills granaterna exploderar. Men natten innan förstörs uniformerna i ett brittiskt flyganfall och utställningen inställs.

11 mars 1944: Ordonnansofficeren von Breitenbuch får tillträde till Hitlers alpresidens Berghof och bär en osäkrad pistol i byxfickan i syfte att skjuta Hitler. Men han stoppas vid ingången till mottagningssalen av SS-vakter med ordern ”Inga ordonnansofficerare!”

20 juli 1944: Claus von Stauffenberg gör ett försök till sprängattentat vid ett möte i Varglyan. Bomben kreverar men attentatet misslyckas då Führern inte står tillräckligt nära bomben. Fyra personer som står närmare omkommer.

Därefter görs inga flera attentatsförsök.

LÄS MER: Adolf Hitler

LÄS MER: 20 juli-attentatet mot Hitler - operation Valkyria

LÄS MER: Tyskt motstånd mot naziregimen

LÄS MER: Claus von Stauffenberg och attentatet mot Hitler

LÄS MER: Operation Valkyria: Sammansvärjningen och attentatet mot Adolf Hitler

 

Folke Schimanski
Folke Schimanski

Text: Folke Schimanski, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.leopardforlag.se/forfattare/folke-schimanski/

Folke Schimanski är fil.mag. i historia, ekonomisk historia, statsvetenskap, nationalekonomi och teoretisk filosofi. Han är född i Berlin 1936.  Han har gett ut ett flertal böcker, däribland antologin Kvinnan och revolutionen, handboken Media för alla, Dröm och verklighet i DDR, Historien om Weimar, Berlin - en stads historia, De bortglömda (om andra världskriget i tredje världen) och nyligen Mat – en krigisk historia.

Han har arbetat som producent vid Sveriges Radio och skapade där bland annat demokratiprojektet Bandverkstan och ledde programmet Historia att minnas. Han har varit kulturredaktör på Computer Sweden. Hans stora intresse är nu hållbarhetsfrågor.

 

Senast uppdaterad: 9 september 2021
Publicerad: 1 oktober 2020

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

Liknande artiklar

M

Operation Valkyria: Sammansvärjningen och attentatet mot Adolf Hitler

Många politiska mord har förändrat historien, men det finns också misslyckade mordförsök som...

M

Gandhi, icke-våldsprincipen och Indiens självständighet

Ingen indisk ledare har haft lika stor makt som Mohandas (Mahatma) Gandhi som föddes 1869. Under...

M

Robert Oppenheimer - atombombens fader

- Skenet från tusen solar skulle likna glansen från den Allsmäktige. Raderna från det indiska...

S

Varifrån fick Hitler sina pengar?

Myten om Adolf Hitlers fattiga ungdomsår i Wien är seglivad, men Führern hade aldrig i sitt liv...

ANNONS

Ämneskategorier

Mellankrigstiden

Under mellankrigstiden (1918-1939) drabbades Europa och USA av en ekonomisk kris som ledde till att diktaturer fick...

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Relaterade taggar

Adolf Hitler

Adolf Hitler (1889-1945) var ledare för det tyska nazistpartiet (NSDAP) och var Nazitysklands...

Politiska mord

Politiska mord är inget modernt påhitt. Det äldsta mord som skildras på SO-rummet skedde för över...

Diktatur

Styrelseskicket diktatur är motsatsen till demokrati. I en diktatur styrs staten av en eller flera...

Nazityskland

Nazityskland (Tredje riket) innefattar perioden 1933-1945 då Tyskland styrdes av Adolf Hitler och...

20 juli-attentatet (mot Hitler) - operation Valkyria

20 juli-attentatet eller operation Valkyria ägde rum 20 juli 1944 och är det mest kända av alla...