Alla hjärtans dag förr och idag

Hjärtan hit och hjärtan dit. Redan i slutet av januari kör butikerna runt om i landet igång. Köp något till den du tycker om på alla hjärtans dag. Ett smycke, en nalle, godis i hjärtform, speciella blombuketter, underkläder, ja listan kan göras nästan hur lång som helst. Men varför? Vad är det vi firar egentligen?
L

Blommornas färg har egentligen en symbolisk betydelse: en röd ros betyder kärlek, en vit ros vänskap och en rosa eller gul kan betyda "span". På alla hjärtans dag säljs över 4 miljoner rosor i Sverige (2012).

Jo, det är faktiskt Valentin, för den här dagen heter Valentines Day i många andra länder.

Legenden om Valentin

Vem han egentligen var är man inte riktigt säker på. Det finns faktiskt flera Valentin att välja bland. Men starkast är legenden om en kristen predikant som fängslades av romarna redan år 269. Claudius II var kejsare i Rom och ogillade starkt att unga par gifte sig. Han ville ha ogifta män i sina stora arméer. Enligt Claudius II var de gifta männen betydligt sämre soldater. Valentin trotsade kejsarens förbud eftersom hans tro på kärleken var stark. Han fortsatte därför att viga unga kärlekspar. Men han blev snart avslöjad och hamnade i fängelse och dömdes till döden. Valentin led martyrdöden genom halshuggning den 14 februari.

ANNONS

ANNONS

I fängelset var det fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till Valentin. De blev förälskade. Strax innan han skulle avrättas lyckades Valentin smuggla ut ett meddelande till henne som han hade undertecknat med "Din Valentin". Det första Valentinkortet.

Det var början på traditionen att skicka varandra kort den 14 februari. Valentin blev alltså martyr och senare även helgonförklarad. Sankt Valentin påstås också ligga bakom seden att man ger varandra blommor på den här dagen. Blommor som en symbol för kärlek. Han lär själv ha plockat blommor till de par som han sedan skulle viga.

En gammal tradition i flera länder

Storbritannien var tidigt ute med att fira Valentines Day. Redan på medeltiden bildade unga pojkar och flickor par. Man lottade eller valde slumpmässigt ut vem man ville vara i par med. Pojkarna skulle uppvakta sina damer som riddarna, med gåvor och blommor. Man blev varandras Valentin.

Alla hjärtans dag firas vid exakt samma datum varje år, det vill säga 14 februari.

Den 14 februari räknades också som vårens första dag och som den dag när de vilda djuren och fåglarna började att bilda par i naturen.

Britterna var bland de första att göra Valentins dag till en kärlekens dag och så småningom följde andra länder efter.

I USA började folk skicka speciella, extra fint utsmyckade Valentinkort redan på 1800-talet och sedan dess har det hela trappats upp med blommor och mängder av presenter.

ANNONS

ANNONS

Svensk Handels enkätundersökning (2011) visar att 56 procent av de tillfrågade firar eller uppmärksammar alla hjärtans dag. Men det finns också många som tycker att dagen mest är ett kommersiellt jippo.

En ganska ny tradition i Sverige

I Sverige heter den här dagen "alla hjärtans dag" och traditionen att fira den är ganska ny. Första gången de röda hjärtana dök upp i en svensk butik var så pass sent som i mitten av 1950-talet. Fast den svenska drottningen Kristina skrev redan år 1654 om sin Valentin, som var den engelske ambassadören i Stockholm. Det blev dock inget allmänt firande på grund av drottningen och det lär inte ha blivit någon kärleksaffär.

Först på 1990-talet tog det svenska firandet ordentlig fart. Alla hjärtans dag hamnade i den svenska almanackan och fler och fler butiker, blomsterhandlare och restauranger började inse att det här var något man skulle satsa på och som kunde ge lite extra klirr i kassan.

På alla hjärtans dag 2012 såldes det 4 miljoner blommor i Sverige. Först och främst mörkröda rosor men även röda tulpaner och röda nejlikor.

För övrigt räcker inte världens alla rosor till den här dagen. Det är bland annat det som gjort att man även kallat tulpan och nejlika för "hjärteblommor".

Svenska ungdomar firar ibland alla hjärtans dag med att ge blommor. Blommornas färg har sin egen betydelse. Ger du en rosa eller gul ros eller nejlika betyder det "span." En vit ros betyder vänskap.

Det finns även de som är kritiska

Att fira och visa sin uppskattning av en annan eller andra personer är ju aldrig fel, men utvecklingen av just alla hjärtans dag får också mycket kritik:

- Varför bara visa uppskattning den dagen, det ska man ju göra jämt?
- Varför ska man alltid handla en massa presenter?
- Det blir bara dyrare och dyrare med alla hjärtans dag.
- Det viktigaste med alla hjärtans dag är att den tar slut.
- Jag hatar alla hjärtans dag, jag fick ingen ros.

Det var några av många kritiska röster till den här nya traditionen som vi har skapat. Andra tycker att det är underbart att både ge och att få lite uppmuntran tillbaka nu när vintern känns extra seg och det fortfarande är en bit kvar till våren.

LÄS MER: Alla hjärtans dag


Text: Eva Österlund, frilansjournalist och författare

Senast uppdaterad: 4 februari 2021
Publicerad: 10 februari 2013

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

Liknande artiklar

M

Fastan och påsken

Fastan, passionstiden, stilla veckan och påsk är typexempel på religiösa seder i kristen tappning....

M

Jultraditioner förr och nu

Jultiden och julhelgen har liksom adventsfirandet stark religiös bakgrund. Det gäller inte bara...

S

Advent och luciafirandet

Advent inleder det kristna kyrkoåret och infaller den fjärde söndagen före jul. Adventstiden varar...

M

Kyrkoåret

Det förkristna feståret kom helt eller delvis att förvandlas till det kristna kyrkoåret. Det lever...

ANNONS

Ämneskategorier

Svenska högtider och traditioner förr och idag

Historia om svenska traditioner, högtider och symboler. Här berättas om våra viktigaste seder.

Historia om relationer, kärlek och sex

Relationer, romantik, kärlek, äktenskap, skilsmässor, erotik och sexualitet genom historien.

Relaterade taggar

SO-rummet tag typ

Förhållanden och äktenskap

Här hittar du material som kan relateras till förhållanden och äktenskap förr och idag.

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag eller Valentins dag är en temadag som firas den 14 februari då man brukar...