L

Alla hjärtans dag förr och idag

Hjärtan hit och hjärtan dit. Redan i slutet av januari kör butikerna runtom i landet igång. Köp något till den du tycker om på Alla hjärtans dag. Ett smycke, en nalle, godis i hjärtform, speciella blombuketter, underkläder, ja listan kan göras nästan hur lång som helst. Men varför? Vad är det vi firar egentligen?
Bild:

Blommornas färg har egentligen en symbolisk betydelse: en röd ros betyder kärlek, en vit ros vänskap och en rosa eller gul kan betyda "span". På Alla hjärtans dag säljs över 4 miljoner rosor i Sverige (2012).

Jo, det är faktiskt Valentin, för den här dagen heter Valentines Day i många andra länder.

Legenden om Valentin

Vem han var är man inte riktigt säker på. Det finns faktiskt flera Valentin att välja bland. Men starkast är legenden om en kristen man som fängslades av romarna redan år 269. Claudius II var kejsare i Rom och ogillade starkt att unga par gifte sig. Han ville ha ogifta män i sina stora armeer. Enligt Claudius II var de gifta männen betydligt sämre soldater. Valentin trotsade kejsarens förbud, hans tro på kärleken var stark och han fortsatte att  viga unga, älskande par i alla fall. När han blev avslöjad åkte han alltså i fängelse och led martyrdöden genom halshuggning den 14 februari.

I fängelset var det fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till Valentin. De blev förälskade. Strax innan han skulle avrättas lyckades Valentin smuggla ut ett meddelande till henne och han hade undertecknat det med "Din Valentin". Det första Valentinkortet.

Det var början på traditionen att skicka varandra kort den 14 februari. Valentin blev alltså martyr, helgonförklarad och Sankt Valentin påstås också ligga bakom seden att man även ger varandra blommor på den här dagen. Blommor som en symbol för kärlek. Han lär själv ha plockat blommor till de par som han sedan skulle viga.

En gammal tradition i flera länder

Storbritannien var tidigt ute med att fira Valentines Day. Redan på medeltiden bildade unga pojkar och flickor par. Man lottade eller valde slumpmässigt ut vem man ville vara i par med. Pojkarna skulle uppvakta sina damer som riddarna, med gåvor och blommor. Man blev varandras Valentin.

Bild:

Alla hjärtans dag firas vid exakt samma datum varje år, det vill säga 14 februari.

Den 14 februari räknades också som vårens första dag och som den dag när de vilda djuren och fåglarna började att bilda par i naturen.

Britterna var bland de första att göra Valentins dag till en kärlekens dag men så småningom följde andra länder efter.

I USA började man med speciella, extra fint utsmyckade Valentinkort redan på 1800-talet och sedan har det hela trappats upp med blommor och mängder av presenter.

En ganska ny tradition i Sverige

I Sverige heter den här dagen "Alla hjärtans dag" och traditionen att fira den är ganska ny, första gången de röda hjärtarna dök upp i en svensk butik var så pass sent som i mitten av 1950-talet. Fast den svenska drottningen Kristina talar redan år 1654 om sin Valentin, som var den engelske ambassadören i Stockholm. Det blev dock inget allmänt firande på grund av drottningen och det lär inte ha blivit någon kärleksaffär.

Först på 1990-talet tog det svenska firandet ordentlig fart. Dagen hamnade i den svenska almanackan och fler och fler butiker, blomsterhandlare och restauranger började inse att här var något man skulle satsa på och som kunde ge lite extra klirr i kassan.

På Alla hjärtans dag 2012 såldes det i Sverige 4 miljoner blommor. Först och främst mörkröda rosor men även röda tulpaner och röda nejlikor.

Bild:

Svensk Handels enkätundersökning (2011) visar att 56 procent av de tillfrågade firar eller uppmärksammar Alla hjärtans dag. Men det finns också många som tycker att dagen mest är ett kommersiellt jippo.

För övrigt räcker inte världens alla rosor till den här dagen. Det är bland annat det som gjort att man även kallat tulpan och nejlika för "hjärteblommor".

Svenska skolelever firar gärna Alla hjärtans dag med att ge blommor till utvalda i klasserna, blommornas färg har sin egen betydelse. Ger du en rosa eller gul ros eller nejlika betyder det "span." En vit ros betyder vänskap.

Det finns även de som är kritiska

Att fira och visa sin uppskattning av en annan eller andra personer är ju aldrig fel men utvecklingen av just Alla hjärtans dag får också mycket kritik.
- Varför bara visa uppskattning den dagen, det ska man ju göra jämt?
- Varför ska man alltid handla en massa presenter?
- Det blir bara dyrare och dyrare med Alla hjärtans dag.
- Det viktigaste med Alla hjärtans dag är att den tar slut.
- Jag hatar Alla hjärtans dag, jag fick ingen ros.

Det var några av många kritiska röster till den här nya traditionen vi har skapat. Andra tycker att det är underbart att både ge och att få lite uppmuntran tillbaka. Nu när vintern känns extra seg och det fortfarande är en bit kvar till våren.

Text:
Eva Österlund
,
frilansjournalist och författare
Uppdaterad: 07 juni 2017
Publicerad: 10 februari 2013