Kort artikel och boktips på Historiska Medias webbplats där du kan läsa om Cajsa Warg och hennes berömda kokbok från 1755. Hur tillagade man en senapssås till stekt gås på 1700-talet? Enligt Cajsa Warg gick det till på följande sätt: ”Tag av det feta som rinner av gåsen när hon stekes, och slå däruti pontak [rött vin], litet rivit bröd och salt. Låt därmed koka, att han bliver samlig, och lägg då malen senap uti efter smak, och koka något ihop.”
Cajsa Warg - matmor med berömd kokbok
ANNONS
ANNONS
Liknande filmer och poddradio
Liknande artiklar
Hur behandlar vi våra djur?
"Djuren hade det bättre förr i världen", säger en del av dem som är kritiska mot hur...
Husdjurens betydelse för människan
Utan husdjur skulle vårt liv bli annorlunda, i varje fall när det gäller boskapsdjur, som ger både...
Medeltidens sillmarknad i Skanör
Den 24 augusti varje år började sillfisket i Öresund. Det pågick till den 9 oktober. Den danske...
Industriella revolutionens betydelse för produktion och hantering av mat
När människan lärde sig odla jorden började hon förändra den för första gången. När den...
Fiskets historia - från vardagsfiske till överfiske
Människan alltid hämtat en stor del av sin mat från vattnet: haven, sjöarna och floderna. De första...
Mat och matvanor under antiken och medeltiden
Vi brukar beundra tempel, palats och akvedukter från stora civilisationer som Egypten, Grekland och...
ANNONS
ANNONS
Ämneskategorier
Historia om mat och matvanor
Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...
Relaterade taggar
Mat och dryck
I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....
Berömda kvinnor
Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men männen har i alla tider givits förtur...
Cajsa Warg
Cajsa Warg (1703-1769) är kanske en av Sveriges mest kända kokboksförfattare. Tidigt började hon...
Liknande Podcasts
Våffeldagen
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.
Fastlagen och fastan
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.
Julmatens historia
Mattias, Julia och Kristoffer avslutar säsongen 2016 med att tända en brasa och prata om julmatens historia. Hur länge har vi ätit julmat och varför äter vi det?