Artikel i tidningen Populär Historia där Tomas Blom berättar om användningen av socker i ett historiskt perspektiv. Fredagsmys, lördagsgodis, fika och efterrätt – när vi vill ha det trevligt och umgås, eller för den delen när vi söker tröst, vill vi gärna ha något sött och smaskigt. I dag finns socker med som ett självklart inslag i vår vardag, men så har det inte alltid varit.
Sockrets historia - från lyxvara till vardagsmat
ANNONS
Liknande filmer och poddradio
Liknande artiklar
Historia om några svenska matvanor
Svenska restauranger beskylldes förr för att vara stela och tråkiga. Tvånget för män att bära slips...
Chokladens historia
En aztekisk saga berättar att en helig man hämtade kakaobönor från paradiset och sådde dem i sin...
Majsens historia
De första spåren av majsodling har forskarna funnit i Mexiko, och där har de också hittat 60 000-...
Tomatens historia
Tomatens hemland är troligen Peru eller Mexiko. Kort efter Columbus ankomst till Amerika togs...
Potatisens historia
Potatisens hemland är bergstrakterna i Peru. Inkafolket åt potatis tillsammans med tomater,...
I kräftkalasens tid
I fullmånens sken med kulörta lyktor, dilldoft, kalla nubben och uppsluppen stämning framstår...
ANNONS
Ämneskategorier
Historia om mat och matvanor
Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...
Relaterade taggar
Mat och dryck
I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....
Liknande Podcasts
Våffeldagen
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.
Fastlagen och fastan
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.
Julmatens historia
Mattias, Julia och Kristoffer avslutar säsongen 2016 med att tända en brasa och prata om julmatens historia. Hur länge har vi ätit julmat och varför äter vi det?