Kort artikel i tidningen Forskning och Framsteg där du kan läsa om hur det gick till när människan började tänka på kött som en lyxvara och till och med ett tabu. För att kunna försörja fler individer, började de första civilisationernas människor att odla grödor istället för att föda upp djur…
Då blev kött tabubelagt
ANNONS
Liknande filmer och poddradio
Liknande artiklar
Brännvinets historia i Sverige
Brännvinets historia i Sverige går långt tillbaka. Det började som medicin under slutet av...
Historia om några svenska matvanor
Svenska restauranger beskylldes förr för att vara stela och tråkiga. Tvånget för män att bära slips...
Chokladens historia
En aztekisk saga berättar att en helig man hämtade kakaobönor från paradiset och sådde dem i sin...
Majsens historia
De första spåren av majsodling har forskarna funnit i Mexiko, och där har de också hittat 60 000-...
Tomatens historia
Tomatens hemland är troligen Peru eller Mexiko. Kort efter Columbus ankomst till Amerika togs...
Potatisens historia
Potatisens hemland är bergstrakterna i Peru. Inkafolket åt potatis tillsammans med tomater,...
ANNONS
Ämneskategorier
Historia om mat och matvanor
Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...
Relaterade taggar
Mat och dryck
I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....
Liknande Podcasts
Våffeldagen
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.
Fastlagen och fastan
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.
Julmatens historia
Mattias, Julia och Kristoffer avslutar säsongen 2016 med att tända en brasa och prata om julmatens historia. Hur länge har vi ätit julmat och varför äter vi det?