Hur man hittar material på SO-rummet

Kategorisering och sortering av material

Webbplatsens huvudkategorier utgörs av de fyra SO-ämnena: historia, geografi, religionskunskap och samhällskunskap. Varje ämne innehåller mängder med underkategorier där du hittar spännande material.
 

Sortera länkmaterial efter kunskapsnivå eller popularitet

I SO-rummets kategorier kan du sortera material och länkar efter dess popularitet eller svårighetsgrad.

Materialets popularitet bygger på andra användares rankning. Syftet med rangordningen är att den ska fungera som ytterligare en urvalsfaktor som hjälper SO-rummets besökare att hitta rätt material på webbplatsen.

SO-rummets material är ofta indelat i tre svårighetsgrader: lättare, medel och svårare. 

(lättare): Material med enkelt språk och innehåll. Extra lämpligt för elever på mellanstadiet upp till årskurs 7, men kan med fördel också användas av äldre barn.
 (medel): Material med språk och innehåll som rymmer en del svåra ord och begrepp. Passar extra bra för elever på högstadiet och gymnasiet.
 (svårare): Material med ett lite mera avancerat språk där innehållet kräver en del förkunskaper. Mest lämpat för elever på gymnasienivå och uppåt.
 

Två olika sätt att hitta material på SO-rummet

1. Genom att använda sökrutan uppe till höger så kommer du automatiskt till en mer avancerad sökfunktion. Där kan du bland annat filtrera materialet på olika sätt. Om du vet exakt vad du letar efter så är det ofta en enkelt och snabb metod att hitta material på.

2. En mer grundläggande metod att hitta det du letar efter är att bläddra i ämneskategorierna (i menyn) eftersom du då även visas andra liknande ämnen som kan relateras till det du letar efter. På kategorisidorna har du dessutom möjlighet att sortera materialet efter svårighetsgrad, popularitet m.m. (se ovan).