Artikel i tidningen Populär Historia som belyser romarnas matvanor. Romarna åt allt som gick att äta. Det antika romerska överklassköket var fullt av maträtter som låter föga lockande för de flesta av oss. Vad sägs om stekta sovmöss doppade i honung? Men basråvarorna för de vanliga romarnas kosthåll var desamma som i dag…
Romerska matvanor
ANNONS
ANNONS
Liknande filmer och poddradio
Liknande artiklar
Livets växter - om olika växters användningsområden förr
Vi kan lära oss mycket om äldre tiders användning av växter i vardagslivet. Idag köper vi färdiga...
Cicero - offer i blodig maktkamp om Rom
Cicero (106-43 f.Kr) var redan under sin samtid en berömd politiker med en lång politisk bana bakom...
Antonius och Kleopatra - kärlekshistoria med blodigt slut
Efter mordet på Caesar fick tre män i uppdrag att hämnas hans död: Caesars unge släkting Octavianus...
Ryttarfolken på stäppen: skyterna, Hsiung-nu, hunnerna och mongolerna
Vid östra Medelhavet och Svarta havet börjar ett väldigt stäpplandskap. Det sveper genom Asien i en...
Handeln under antiken: grekerna och romarna
Sedan den mykenska civilisationen gått under omkring 1200 f.Kr kastades Grekland in i vad som...
De romerska kejsarna
Efter mordet på Julius Caesar och hans adoptivson Octavianus blivit kejsare - med titeln Augustus...
ANNONS
ANNONS
Ämneskategorier
Romarriket
Romarriket, även kallat det romerska riket (500 f.Kr - 500 e.Kr), var antikens dominerande stormakt. Rikets medelpunkt...
Historia om mat och matvanor
Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...
Relaterade taggar
Mat och dryck
I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....
Liknande Podcasts
Våffeldagen
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.
Fastlagen och fastan
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.
Julmatens historia
Mattias, Julia och Kristoffer avslutar säsongen 2016 med att tända en brasa och prata om julmatens historia. Hur länge har vi ätit julmat och varför äter vi det?